Πότε είναι του Λαζάρου για το 2022

Σάββατο του Λαζάρου 2022: Πότε πέφτει; Πότε είναι του Λαζάρου για το 2022 και τι γιορτάζουμε; Έθιμα και παραδόσεις

Το πότε πέφτει του Λαζάρου, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα . Παρακάτω μπορείς να δεις ποια ημέρα είναι η γιορτή του Λαζάρου, τι σημαίνει το όνομα, καθώς και ποια είναι τα έθιμα και οι συνήθειες εκείνη την ημέρα.

Σάββατο του Λαζάρου 2022: Πότε πέφτει;

Η γιορτή του Λαζάρου είναι κινητή. Πέφτει πάντα Σάββατο και συγκεκριμένα μία μέρα πριν από την Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι επίσης κινητή εορτή.

Δείτε ακόμη Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Λάζαρος-Ιησούς

Δείτε ακόμη Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου για το 2022

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η γιορτή του Λαζάρου έπεφτε Κυριακή και γιορτάζονταν πάντα μαζί με την Κυριακή των Βαΐων (ίδια μέρα). Πλέον όμως η γιορτή μεταφέρθηκε μία μέρα πριν (Σάββατο του Λαζάρου).

Μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ξεκινάει πάντα η Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, οπότε και για το 2022 υπολογίζεται έτσι.

Πότε είναι το Σάββατο του Λαζάρου – Ημερομηνίες

Λάζαρος-Ιησούς

Δείτε ακόμη Κυριακή της ορθοδοξίας 2022 : Πότε πέφτει;

Για το 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια η γιορτή του Λαζάρου πέφτει:

● 2022: το Σάββατο 16 Απριλίου και
● 2023: στις 08 Απριλίου

Τι γιορτάζουμε το Σάββατο του Λαζάρου;

Στις Ορθόδοξες εκκλησίες το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται η ανάστασή του από τον Χριστό.

Ο Λάζαρος ζούσε στη Βηθανία και στο σπίτι του είχε φιλοξενήσει πολλές φορές τον Χριστό. Οι αδερφές του Λαζάρου ήταν η Μάρθα και η Μαρία (η τελευταία είχε αλείψει με μύρο τα πόδια του Ιησού).

Λάζαρος-Ιησούς

Δείτε ακόμη Γιορτή της μητέρας 2022: Πότε πέφτει;

Σύμφωνα με πηγές της Καινής Διαθήκης, ο Λάζαρος μια μέρα αρρώστησε πολύ βαριά. Για να θεραπευτεί οι αδερφές του ζήτησαν βοήθεια από τον Χριστό. Μέχρι όμως ο Χριστός να πλησιάσει στο μέρος που βρισκόταν ο Λάζαρος, αυτός πέθανε. (Κατά την άφιξη του Χριστού είχαν ήδη περάσει 4 ημέρες όπου ο Λάζαρος είχε πεθάνει)

Οι αδερφές του Λαζάρου “παραπονέθηκαν” στον Χριστό ότι αν είχε φτάσει εγκαίρως τότε θα μπορούσε να τον θεραπεύσει. Τότε ο Χριστός με μεγάλη συγκίνηση αναφώνησε “Λάζαρε δεύρο έξω”. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή έγινε ένα θαύμα. Ο Λάζαρος αναστήθηκε.

Εκείνη τη χρονική περίοδο ο Λάζαρος ήταν περίπου 30 χρονών και όπως λέγεται έζησε άλλα τόσα χρόνια. Πήγε στην Κύπρο και έγινε επίσκοπος Κιτίου μέχρι να πεθάνει. Πολλά χρόνια αργότερα (το 890 μ.Χ.) τα λείψανα του Λαζάρου μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη. Τοποθετήθηκαν σε μία αργυρή θήκη και χτίστηκε ένας ναός προς τιμήν του.

Δείτε ακόμη Αργίες 2022: Πότε πέφτουν και ποια τα τριήμερα του 2022

Λάζαρος-Ιησούς

Δείτε ακόμη Αναλήψεως: Πότε πέφτει της αναλήψεως για το 2022

Πότε γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του Λάζαρου

Η ανακομιδή των λειψάνων του Λάζαρου έχει και αυτή τη δική της ημέρα εορτασμού. Συγκεκριμένα γιορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου (σταθερή γιορτή).

Τι σημαίνει το όνομα Λάζαρος

Το όνομα Λάζαρος είναι εξελληνισμένο και προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Ελεάζαρ που σημαίνει “Ο Θεός έχει βοηθήσει”. Άλλη πιο ελεύθερη απόδοση του ονόματος θα μπορούσε να του προσδώσει την ερμηνεία “Ο Θεός είναι η σωτηρία μου”.

Λάζαρος

 

Δείτε ακόμη Τυρινή εβδομάδα 2022: Πότε είναι τι τρώμε και όλα τα έθιμα

Τι έθιμα υπάρχουν στη γιορτή του Λαζάρου

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνονται ειδικά ψωμάκια που λέγονται “τα Λαζαράκια”. Πρόκειται για ψωμάκια που “μοιάζουν” με άνθρωπο σαβανωμένο. Δείτε εδώ πως να φτιάξετε Λαζαράκια

Άλλο ένα αρκετά διαδεδομένο έθιμο είναι τα κάλαντα που ψάλλονται από τα παιδιά εκείνη την ημέρα. Τα κάλαντα αυτά ονομάζονται Λαζαρικά. Δείτε εδώ τα κάλαντα του Λαζάρου

Close