Συναγερμός με την γρίπη των σκύλων : Επιστήμονες προειδοποιούν για νέο επικίνδυνο ιό

Γρίπη των σκύλων: Η νέα υγειονομική απειλή που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Επιστήμονες προειδοποιούν για ένα νέο ιό που ονομάζεται «γρίπη των σκύλων», γιατί με βάση νέα δεδομένα μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα και να μολύνει άλλα θηλαστικά, όπως τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον independent.co.uk, ειδικοί της γρίπης των πτηνών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας διεξήγαγαν μια μελέτη σε περισσότερους από 4.000 σκύλους και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό eLife.

Με βάση όσα προέκυψαν, διαπιστώθηκε ότι ο ιός προέρχεται από έναν τύπο γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H3N2 σύμφωνα με το newsbeast.gr , ο οποίος μόλυνε για πρώτη φορά σκύλους περίπου το 2006. Πλέον, έχει εξελιχθεί σε μια προσαρμοσμένη μορφή γρίπης των πτηνών που μολύνει τα θηλαστικά και φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο.

Δείτε επίσης : Κρήτη : Πατέρας απείλησε με μαχαίρι διευθύντρια σχολείου

Μάλιστα, η συγκεκριμένη μορφή του ιού μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι κυνόδοντες μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσα για την προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο», έγραψαν χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Επίσης, έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με τα γνωστά στελέχη της «γρίπης των σκύλων» και το καθένα εμφάνισε μια ελαφρά αδιαθεσία, με τα πιο σοβαρά συμπτώματα να είναι πυρετός, φτέρνισμα και βήχας.

Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε ότι είναι «πολύ ξεκάθαρο» ότι το στέλεχος H3 της γρίπης των πτηνών έχει μετατραπεί σε ιό ειδικά για σκύλους.

Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη (27/4/2023 ) στην Αττική

Και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο για μετάδοση μέσα στα θηλαστικά, όπως θα περίμενε κανείς μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο στους σκύλους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr

Close