Αυτα τα κολπα με αλουμινοχαρτο δεν υπαρχουν!

13 χρήσεις για το καθάρισμα, το νοικοκυριό και την κουζίνα…έξυπνα τρικ

Έχετε καλέσει μια μεγάλη παρέα για φαγητό, αλλά δεν έχετε μία αρκετά μεγάλη σαλατιέρα για να αναμείξετε τα υλικά της σαλάτας σας. Σε καθαρό νεροχύτη, απλώστε 2-3 μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο, ρίξτε εκεί τα σαλατικά σας και, αφού τα αναμείξετε όπως θέλετε, χωρίστε τη σαλάτα σε 2 ή 3 σαλατιέρες, προσθέστε όποιο ντρέσσινγκ προτιμάτε και σερβίρετε.

Αν μόλις ψήσατε ψωμάκια ή κρουασάν και θέλετε να τα διατηρήσετε ζεστά και αφράτα, τυλίξτε τα φρεσκοψημένα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας και έπειτα με αλουμινόχαρτο -έτσι θα διατηρήσουν τη θερμότητα για αρκετή ώρα παραπάνω.

Δεν έχετε κορνέ ζαχαροπλαστικής; Τυλίξτε σε χωνί ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο βαριάς χρήσης και χρησιμοποιήστε το για να διακοσμήσετε με μαλακό γλάσο ή σαντιγί μία τούρτα, μπισκότα κι ό,τι άλλο θέλετε.

Αν έχετε καστανή ζάχαρη που έχει σκληρύνει πολύ, μπορείτε να μαλακώσετε όση χρειάζεστε, βάζοντας ένα κομμάτι μέσα σε αλουμινόχαρτο και ζεσταίνοντάς το στους 140 βαθμούς στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά.

 
Καθάρισμα και νοικοκυριό

Αν έχετε ασημικά που έχουν μαυρίσει, στρώστε ένα βαθύ ταψί με αλουμινόχαρτο, γεμίστε το με κρύο νερό, προσθέστε 2 κουταλάκια αλάτι και βάλτε μέσα τα ασημικά για 2-3 λεπτά. Έπειτα ξεβγάλτε και στεγνώστε τα καλά. Θα τα δείτε να λάμπουν ξανά!

Αν δεν έχετε ειδικό σφουγγάρι ή σύρμα για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια, τσαλακώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τρίψτε τα σκεύη για να τα καθαρίσετε (προτιμήστε αυτή τη λύση μόνο για τις εξωτερικές επιφάνειες των σκευών, ιδίως αν πρόκειται για αντικολλητικά).

Αν χρησιμοποιείτε συχνά σπρέι κολλαρίσματος για το σιδέρωμα, είναι πιθανό η πλάκα του σίδερου να μαζέψει υπολείμματα και να κολλάει. Για να αφαιρέσετε αυτό το «στρώμα», περάστε το σίδερο ζεστό πάνω από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Επίσης στο σιδέρωμα, το αλουμινόχαρτο μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο, καθώς αν απλώσετε αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας, η θερμότητα θα αντανακλάται ξανά πάνω στα ρούχα, με αποτέλεσμα τα τσαλακώματα να φεύγουν γρηγορότερα (π.χ. με ένα πέρασμα του σίδερου).

Για να καθαρίζετε εύκολα το τζάκι από τις στάχτες, απλώστε ένα διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο βαριάς χρήσης κάτω από τη σχάρα της εστίας. Έτσι θα μπορείτε να απομακρύνετε την περισσότερη από τη στάχτη απλά τραβώντας προς τα έξω το αλουμινόχαρτο.

Έξυπνα τρικ

Τι μπορείτε να κάνετε με υπολείμματα καθαρού αλουμινόχαρτου; Να «ακονίσετε» ένα πολυχρησιμοποιημένο ψαλίδι. Διπλώστε τα κομμάτια στα 3 ή στα 4 και αρχίστε να κόβετε με το ψαλίδι. Περίπου 8 κοψίματα αυνήθως αρκούν για να κάνουν το ψαλίδι σας πιο… αποτελεσματικό.

Αν θέλετε να μετακινήσετε ένα μεγάλο έπιπλο πάνω σε ένα λείο δάπεδο, βάλτε μικρά κομμάτια αλουμινόχαρτο κάτω από κάθε πόδι του επίπλου ως εξής: η θαμπή πλευρά του αλουμινόχαρτου πρέπει να «κοιτά» το πάτωμα, καθώς αυτή η όψη γλιστρά περισσότερο από τη γυαλιστερή μεριά.

Έχετε έναν φακό ή παιχνίδι που λειτουργεί με μπαταρίες, αλλά κάνει διακοπές; Μπορεί τα ελατηριάκια που συγκρατούν τις μπαταρίες να έχουν χαλαρώσει. Για αυτό, διπλώστε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο τόσο ώστε να συμπληρώνει το κενό μεταξύ μπαταρίας και ελατηρίου.

Φοράτε γυαλιά και βάφετε τα μαλλιά σας στο σπίτι… Για να μη βάψετε και τον σκελετό των γυαλιών, προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία, τυλίξτε τα «μπράτσα» των γυαλιών με αλουμινόχαρτο, ώστε να τα φοράτε χωρίς να φοβάστε ότι θα λερωθούν.

Αν είστε στη μέση κάποιας εργασίας βαψίματος και θέλετε να σταματήσετε, για να συνεχίσετε έπειτα από μερικές ώρες ή την επόμενη μέρα, δεν χρειάζεται να καθαρίσετε και να στεγνώσετε το πινέλο σας. Στραγγίξτε την πολλή μπογιά και τυλίξτε το πινέλο πολύ σφιχτά με αλουμινόχαρτο, βάζοντας κι ένα λαστιχάκι πάνω από το αλουμινόχαρτο και στη βάση των τριχών. Αν θέλετε να το αποθηκεύσετε για μεγαλύτερο διάστημα από λίγες ώρες, βάλτε το πινέλο έτσι τυλιγμένο στην κατάψυξη και βγάλτε το μία ώρα προτού ξεκινήσετε ξανά το βάψιμο.

 

Close