Πως να εξαφανίσετε την μούχλα στο ταβάνι και πως να την προλάβετε πριν εμφανιστεί!

Η μούχλα στο ταβάνι είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν πολλά σπίτια. Η υγρασία, δημιουργεί μούχλα και κάνει το ταβάνι μας να φαίνεται βρώμικο και απεριποίητο. Τα σπίτια πρέπει να βάφονται ανά δύο χρόνια για λόγους καθαριότητας. Υπάρχουν όμως και μερικά σπίτια που η μούχλα, είναι μόνιμο πρόβλημα.

Υπάρχουν σπίτια, που διαθέτουν μπάνια χωρίς παράθυρο. Διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που είναι παλιές και κάθε τρεις και λίγο προκύπτουν διαρροές. Για οποιοδήποτε λόγο κι αν έχετε μούχλα στο ταβάνι σας, σίγουρα είναι ένας βραχνάς.Επίσης η μούχλα έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία τη λεγόμενη δηλητηρίαση της μούχλας

Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να βάψουν το σπίτι τους ή να αγοράσουν ακριβά απορρυπαντικά ειδικά διαμορφωμένα για την μούχλα. Όμως κάθε πρόβλημα έχει το…έξυπνο κόλπο του και αυτό αποφασίσαμε να μοιραστούμε κι εμείς, σήμερα μαζί σας.

 

Για την μούχλα στο ταβάνι συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ένα αλλά δύο έξυπνα κόλπα, που σε περιμένουν στην γωνία να τα εκμεταλλευτείς. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα στα παρουσιάσουμε κι εσύ μπορείς να επιλέξεις, όποιο θες. Διαβάστε παρακάτω και δώστε τέλος στην μούχλα στο ταβάνι:

Πρώτο έξυπνο κόλπο για να απαλλαγούμε από την μούχλα στο ταβάνι!

Θα χρειαστούμε:

  1. Χλωρίνη πλυντηρίου αραιωμένη με νερό
  2. Μπουκάλι με σύστημα ψεκασμού
  3. Πλαστικά γάντια
  4. Μάσκα μιας χρήσης

Διαδικασία:

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να φορέσουμε τα πλαστικά μας γάντια και την μάσκα μιας χρήσεως. Τα γάντια τα φοράμε επειδή θα πρέπει να αποφύγουμε την άμεση επαφή με την μούχλα. Θα χρειαστεί επίσης να ανοίξουμε τα παράθυρα του σπιτιού έτσι ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ανακύκλωση του αέρα θα κάνει καλό και στο σπίτι αλλά και σε εσένα. Στρώνουμε στο πάτωμα εφημερίδες ή ένα χαρτόνι. Στην συνέχεια, αραιώνουμε την χλωρίνη με νερό σε αναλογία 1 προς 8. Αραιώνουμε το μείγμα μας μέσα σε ένα μπουκάλι με λαβή σπρέι. Ψεκάζουμε τα σημεία όπου υπάρχει μούχλα.

Η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό και θα εξαφανίσει με επιτυχία κάθε σημείο μούχλας. Επίσης η απολυμαντική δράση παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού η μούχλα εκτός από αντιαισθητική είναι και ανθυγιεινή. Αφήνουμε λοιπόν το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει καλά η επιφάνεια. Αφού στεγνώσει επιστρέφουμε στη θέση τους, τυχόν έπιπλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της μούχλας δεν πρέπει να τρίβεις. Το τρίψιμο βοηθά την μούχλα να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του ταβανιού ή της επιφάνειας γενικότερα.

Δείτε ακόμα 5 έξυπνα κόλπα που θα κάνουν τις πετσέτες σας να μυρίζουν υπέροχα & να διατηρούνται σαν καινούριες

Δεύτερο έξυπνο κόλπο για να απαλλαγούμε από την μούχλα στο ταβάνι!

Θα χρειαστούμε:

  1. Βόρακα (θα τον βρεις σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία)
  2. Βούρτσα
  3. Βαμβακερό πανί
  4. Πλαστικά γάντια
  5. Μάσκα μιας χρήσης
  6. Λεκανίτσα

Διαδικασία:

Ο βόρακας είναι μια πολύ καλή λύση, αφού προσφέρει καθαριότητα και απολύμανση όντας φυσικό καθαριστικό. Όταν λέμε φυσικό, εννοούμε ότι δεν περιέχει χημικά όπως η χλωρίνη. Φοράμε λοιπόν την μάσκα και τα γάντια μας και ανακατεύουμε 4 κουταλιές της σούπας βόρακα με χλιαρό νερό σε μία λεκάνη.

Θα βάλουμε στην λεκάνη τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βγει ένα συμπαγές μείγμα, σαν μια πάστα. Με την βοήθεια της βούρτσας, απλώνουμε το μείγμα στα σημεία που υπάρχει μούχλα, χωρίς να τα τρίψουμε.

Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 2 με 3 ώρες και στην συνέχεια το σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Ούτε σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται ξέβγαλμα.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δημιουργείται μούχλα στο σπίτι και πως μπορούμε να την αποφύγουμε;

Μπορεί να έχει σπάσει κάποιος σωλήνας: Αν εμφανιστεί μούχλα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ξαφνικά, τότε είναι πολύ πιθανό τα υδραυλικά του σπιτιού ή της πολυκατοικίας να παρουσιάζουν βλάβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλούμε έναν υδραυλικό.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι συνήθως η υγρασία  παρουσιάζεται στους φωταγωγούς, στις αποχετεύσεις της κουζίνας και του μπάνιου και στις σωλήνες εξαερισμού που τέμνουν κάθετα τους τοίχους. Όπως και να ‘χει δεν είμαστε ειδικοί οπότε ένας υδραυλικός θα σας λύσει το πρόβλημα!

Δε αερίζουμε επαρκώς το συγκεκριμένο δωμάτιο: Το σπίτι έχει ανάγκη από καθαρό αέρα. Ακόμη και τον Χειμώνα λοιπόν θα πρέπει να αερίζεις το σπίτι σου, ανοίγοντας τα παράθυρα για 20 λεπτά την ημέρα.

Ανοίγοντας τα παράθυρα, βάζεις στο σπίτι σου περισσότερο ξηρό αέρα ρίχνοντας αυτομάτως την υγρασία που υπάρχει στο εσωτερικό του σπιτιού. Μια πολύ καλή λύση για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα επίσης είναι οι αφυγραντήρες. Ξόδεψε μερικά χρήματα σε μια συσκευή που θα σε απαλλάξει αποτελεσματικά από την υγρασία.

Δεν έχουμε καλή θερμομόνωση: Η θερμομόνωση βοηθάει το σπίτι να προστατευθεί από την μούχλα. Αν βλέπεις να εμφανίζεται στο σπίτι μούχλα στα δοκάρια, στις κολώνες, στα τοιχία και ιδιαίτερα σε γωνίες τότε σημαίνει ότι η θερμομόνωση του σπιτιού σου δεν είναι καλή.

 

 

Close