Αδυνάτισμα αλά ελληνικά: Το ρόφημα για κάθε νοικοκυρά!

Ο ελληνικός καφές είναι μία από τις πιο σταθερές διατροφικές συνήθειες των ελλήνων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τη βελτίωση δεικτών υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Ταυτόχρονα, ο ελληνικός καφές μπορεί να έχει θετική δράση στο αδυνάτισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ελληνικός καφές περιέχει αρκετές βιολογικά ενεργές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό:

Δείτε ακόμα: Καφές από ραδίκια, η φυσική μη-καφεϊνούχα εναλλακτική με τα πολλά οφέλη!

Αδυνάτισμα αλά ελληνικά: Το ρόφημα για κάθε νοικοκυρά!

Την καφεΐνη – ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος: Η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Αποκλείοντας την αδενοσίνη, η καφεΐνη αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων και την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, όπως της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, οι οποίες «στέλνουν μήνυμα» στα λιπώδη κύτταρα «για να τους πουν» να διασπάσουν το λίπος.

Ο καφές μπορεί να αυξήσει το βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), που αναφέρεται στις θερμίδες που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας. Όσο υψηλότερο BMR έχουμε, τόσο πιο εύκολο είναι να χάσουμε βάρος. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το BMR κατά 3-11%. Είναι ενδιαφέρον ότι, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του μεταβολισμού προκαλείται από μια αύξηση στην καύση του λίπους .

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition ερευνώντας τις επιδράσεις της καφεΐνης και του καφέ στο μεταβολικό ρυθμό δείχνει ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η μελέτη έδειξε ότι η καύση των θερμίδων ενός γεύματος ήταν σημαντικά μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση καφέ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καφές αυξάνει τον μεταβολισμό, καθώς και την ικανότητα του σώματος να διασπάσει τα μεγάλα σωματίδια τροφής σε μικρότερα, διαδικασία που είναι γνωστή ως οξείδωση του λίπους, σε άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Δείτε ακόμα: Καφές φραπέ και χοληστερίνη: Μια σχέση που ελάχιστοι γνωρίζουν

Επιλέγοντας ελληνικό καφέ, λαμβάνουμε μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40-110mg) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης) με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε την ασφαλή ημερήσια ποσότητα (400mg).

• Τα αντιοξειδωτικά (θεοβρωμίνη, θεοφυλλίνη, χλωρογενικό οξύ), που μπορούν να συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 1 φλυτζανιού (85ml) ελληνικού καφέ αποδίδει στον οργανισμό 223mg πολυφαινολών.

Τέλος, η θερμιδική αξία του ελληνικού καφέ και η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.= 20 kcal περίπου) και το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).

Δείτε ακόμα: Πώς θα διώξετε με φυσικό τρόπο τις καφέ κηλίδες από τα χέρια σας

Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ (3-4 φλιτζανάκια καθημερινά) μπορεί να συμβάλλει θετικά στην απώλεια βάρους στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
r_athina @ yahoo.gr

Πηγή: instyle

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close