Κολιός: Και όμως! Απαγορεύεται να τον τρώμε τον Αύγουστο-Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες;

Σίγουρα έχετε ακούσει την παροιμία “Τα πάντα στον καιρό του και ο Κολιός τον Αύγουστος” . Σίγουρα λοιπόν θα υποθέσατε, ότι ο Κολιός είναι ένα ψάρι που οφείλουμε να το φάμε τον Αύγουστο, διότι είναι η…εποχή του! Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο είναι μύθος.

Παρόλα αυτά ο Κολιός είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ψάρι και η κατανάλωση του κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Θυμίζει το σκουμπρί, όμως έχει μερικές βασικές διαφορές, που θα τις μάθουμε παρακάτω. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα εξηγήσουμε για ποιον λόγο ο Κολιός δεν πρέπει να τρώγεται τον Αύγουστο.

Επίσης, θα αναφερθούμε στις θρεπτικές του ιδιότητες και για ποιον λόγο γενικότερα, πρέπει να τον έχουμε στην διατροφή μας. Διαβάστε παρακάτω:

Πως βγήκε η παροιμία;

Λανθασμένα πιστεύαμε όλο αυτόν τον καιρό, ότι ο Κολιός είναι ένα ψάρι που πρέπει να καταναλώνεται τον Αύγουστο διότι τότε είναι η εποχή του. Έτσι πιστεύαμε ότι η γνωστή παροιμία, βγήκε από αυτή την σκέψη. Φαίνεται όμως πως η παροιμία έχει άλλη έννοια.

Δείτε ακόμα Ανανάς: Το φρούτο για την πίεση, τη δυσκοιλιότητα & την καύση λίπους – Δείτε όλα τα οφέλη

Τον Αύγουστο, είναι που ο Κολιός ξεκινάει να βγαίνει στις ακτές διότι είναι η περίοδος αναπαραγωγής του. Η κοιλιά του λοιπόν είναι γεμάτη αυγά. Η παροιμία λοιπόν μιλάει για τον Κολιό και τον Αύγουστο διότι εκείνη είναι η εποχή που το γνωστό ψάρι αναπαράγεται.

Δεν πρέπει λοιπόν να το καταναλώνουμε εκείνη την περίοδο, διότι δεν κάνουμε καλό στο περιβάλλον. Επίσης, όταν ένα είδος καταναλώνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κινδυνεύει διότι πολλούς από τους νεογνούς δεν γεννιούνται ποτέ.

Τα χαρακτηριστικά του Κολιού.

Ο Κολιός έχει γαλαζοπράσινη ράχη, μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης έχει πολύ έντονα γαλάζια μάτια. Είναι ένα ιδιαίτερα λιπαρό ψάρι και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται πολύ θρεπτικό. Γενικότερα τα λιπαρά ψάρια σε αντίθεση με τα κρέατα, θεωρούνται καλύτερης ποιότητας ψάρια από όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό, διότι είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά τα οποία έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ωμέγα – 3 λιπαρά συγκεκριμένα, μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και απόφραξης στο στεφανιαίο αγγειακό σύστημα της καρδίας.

Έτσι, απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αρρυθμίες. Τέλος, μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δείτε ακόμα Κεράσια για τον διαβήτη, την αϋπνία και την χοληστερόλη! 2 υπέροχες συνταγές για να τα απολαύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου. Επίσης ο Κολιός προστατεύει τον εγκέφαλο από την γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ. Ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αποφρακτικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιες είναι οι διαφορές του με Σκουμπρί;

Ο Κολιός με το Σκουμπρί έχουν πολλές ομοιότητες γι’ αυτό και πολλοί δεν τα ξεχωρίζουν. Παρόλα αυτά, έχουν μερικές ξεκάθαρες διαφορές, που αν τις γνωρίσετε δεν πρόκειται να ξανά μπερδέψετε αυτά τα δυο ψάρια μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι γραμμές στη ράχη του σκουμπριού είναι πολύ έντονες, σκούρες και κυματιστές. Αντιθέτως στον Κολιό είναι πιτσιλωτές. Η λουρίδα του κρανίου είναι σκούρα ενώ του Κολιού διάφανη. Δεν έχει νηκτική κύστη.

Παρόλα αυτά, έχουν ίδιες συνήθειες. Είναι και τα δυο ψάρια του πελάγους, κυνηγούν μικρά ψάρια κοπαδιών και η σαρδέλα είναι η αγαπημένη τους τροφή. Και τα δυο είδη τα βρίσκουμε άφθονα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Αύγουστος με τον Σεπτέμβρη είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους.

Δείτε ακόμα 7 δροσερά smoothies που καίνε το λίπος και αδυνατίζουν!

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ο Κολιός δεν πρέπει να τηγανίζεται στο τηγάνι. Θα πρέπει να τον μαγειρέψετε στη σχάρα ή στον φούρνο. Αυτό διότι είναι αρκετά λιπαρό ψάρι και το τηγάνι προσθέτει επιπλέον θερμίδες και γίνεται ανθυγιεινό. Δε πρέπει να ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες διότι χάνουν την θρεπτική τους αξία.

Δεν πρέπει να ψήνονται ούτε σε υπερβολικά χαμηλές όμως, διότι έτσι δεν εξουδετερώνονται οι παθογόνοι μικρο οργανισμοί. Η ποιότητα των μαγειρεμένων ψαριών εξαρτάται από το είδος τους και τον χρόνο μαγειρέματος τους. Η καλύτερη θερμοκρασία για να μαγειρευτούν είναι 80-85°C.

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close