Οφέλη & κίνδυνοι που κρύβουν οι φράουλες για την υγεία & πως βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο πολλών. Η γλυκόξινη και δροσιστική γεύση τους, καλώς ορίζει την Άνοιξη και φυσικά αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές ανοιξιάτικες συνταγές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αγαπούν τις φράουλες, είτε σε φρέσκο φρούτο, είτε γλυκά και μαρμελάδες.

Το να εντάξεις τις φράουλες στην καθημερινή σου διατροφή, σίγουρα κρύβει πολλά οφέλη. Μάλιστα, μερικά από αυτά δεν τα γνωρίζαμε καν. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο όμως, η κατανάλωση φράουλας μπορεί να επηρεάσει και αρνητικά την υγεία μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο με τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που έχουν οι φράουλες για την υγεία μας. Στο τέλος, θα σας αναπτύξουμε το πόσο και γιατί κάνουν καλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαβάστε παρακάτω:

Πως ακριβώς οι φράουλες κάνουν καλό στην υγεία μας και από ποιες ασθένειες μας προφυλάσσουν; 

Στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 600 είδη φράουλας. Η φράουλα ανήκει στην κατηγορία των μούρων σε πιο…πικάντικη έκδοση. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και φαίνεται πως είναι σε θέση να προφυλάξουν τον οργανισμό μας από μερικές πολύ σοβαρές ασθένειες. Συγκεκριμένα οι φράουλες αντιμετωπίζουν:

Τις καρδιακές παθήσεις 

Τα μούρα εμπεριέχουν  ανθοκυανίνες. Είναι μια κατηγορία φλαβονοειδών που φαίνεται πως είναι σε θέση να μειώσει την εμφάνιση καρδιακής προσβολής κατά 32% σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες. Η φλαβονοειδής κερσετίνη που περιέχεται στις φράουλες, είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Επίσης προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες που θα του προκαλούσε η κακή χοληστερόλη. Όλα αυτά, αποδείχθηκαν μέσα από πειράματα σε ζώα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φράουλες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Αυτό σημαίνει, ότι η κατανάλωση τους μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αφού οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνουν την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονώδων μηχανισμών. Όλα αυτά διαπιστώθηκαν μέσα από μελέτες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μερικές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φράουλες βοηθούν να μειωθούν στον οργανισμό τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξέο στο αίμα που καταστρέφει την εσωτερική επένδυση των αρτηριών.

Οι φράουλες γενικότερα υποστηρίζουν την καλή λειτουργιά της καρδιάς. Συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος σε μια μελέτη και κατανάλωσαν 4.069 mg καλίου ημερησίως είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν περίπου 1.000 mg κάλιο την ημέρα.

Το εγκεφαλικό 

Οι φράουλες εμπεριέχουν τα αντιοξειδωτικά κερσετίνη και καμπφερόλη καθώς επίσης και τις ανθοκυανίνες. Αυτά τα τρία συστατικά εμποδίζουν την δημιουργία θρόμβων στο αίμα που πολλές φορές οδηγούν σε εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, εμπεριέχουν πολύ κάλιο που και αυτό, προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωση εγκεφαλικού.

Τον καρκίνο 

Τα πολλά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις φράουλες εμποδίζουν την δημιουργία ριζών. Έτσι εμποδίζεται ως επί το πλείστον η δημιουργία όγκων και οι διάφορες φλεγμονές στο σώμα.

Την πίεση του αίματος 

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο συνιστάται σε άτομα με υπέρταση αφού εξουδετερώνει τις επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλή ποσότητα καλίου στον οργανισμό συνδέεται με την υπέρταση, όπως ακριβώς συνδέεται και η υψηλή ποσότητα του νατρίου.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου γενικότερα, συσχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Την  δυσκοιλιότητα

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να παραμείνει ενυδατωμένος και βοηθάει το έντερο να πραγματοποιεί τις φυσιολογικές του κινήσεις. Στην δυσκοιλιότητα βοηθούν επίσης τα ακτινίδια, το πεπόνι, το καρπούζι κι άλλα φρούτα.

Τον διαβήτη 

Οι φράουλες είναι χαμηλές σε ζάχαρη και υψηλές σε φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, οπού έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι φράουλες φαίνεται πως είναι σε θέση να βοηθήσουν τους διαβητικούς αφού ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι μόλις στο 40.

Είναι λοιπόν μια έξυπνη επιλογή για τους διαβητικούς αν θέλουν να καταναλώσουν ένα νόστιμο και υγιεινό φρούτο. Μελέτες επιπλέον, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 37 φραουλών την ημέρα, προστατεύει τον οργανισμό από τις παρενέργειες του διαβήτη όπως είναι η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια.

Τα θρεπτικά συστατικά της φράουλας αναλυτικά

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε κάλλιο, βιταμίνη C, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Μια κούπα φράουλες εμπεριέχουν μόλις 50 θερμίδες ενώ αγγίζει το 160% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας καθημερινά.

166 γραμμάρια φράουλας εμπεριέχουν 53 θερμίδες, 1,11 γραμμάρια πρωτεΐνες, 12,75 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,3 γραμμάρια διαιτητικής ίνας, 27 mg ασβεστίου, 0,68 mg σιδήρου, 22 mg μαγνησίου, 40 mg φωσφόρου, 254 mg Καλίου, 96,7 mg βιταμίνης C, 40 μικρογραμμάρια φολικού οξύ και 20 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α.

Οι φράουλες είναι πλούσιες επίσης σε ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως είναι οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, η κερσετίνη και η καμπφερόλη. Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από πολλούς τύπους καρκίνου.

Οι φράουλες στην εγκυμοσύνη 

Πολλές μητέρες ανησυχούν αν οι φράουλες στην εγκυμοσύνη, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Η αλήθεια είναι πως οι φράουλες όχι μόνο δεν βλάπτουν την μανούλα που εγκυμονεί όμως της κάνουν και ιδιαίτερο καλό.

Για αρχή είναι πλούσιες σε φολικό οξύ. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο στις έγκυες γυναίκες, αφού προστατεύει από τα ελαττώματα που μπορεί να συμβούν στον νευρικό σωλήνα στα βρέφη.

Επίσης όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάνουν καλό στα μάτια και στην καρδιά, αυξάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της βιταμίνης C, οπότε οι μανούλες θα είναι θωρακισμένες απέναντι σε διάφορες ιώσεις και φυσικά λειτουργούν αντιγηραντικά

Μέσα από τα αντιοξειδωτικά, η φράουλα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις τοξίνες που φθείρουν το δέρμα.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε με τις φράουλες όσων αφορά την υγεία μας 

Ο οργανισμός Environmental Working Group (EWG) κάθε χρόνο δημοσιοποιεί μια λίστα στην οποία αναγράφονται όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Οι φράουλες, βρίσκονται πολύ συχνά μέσα σε αυτή την λίστα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προτιμούμε τις φράουλες που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες φράουλες είναι ακριβές και μπορεί πολλοί από εμάς να μην έχουμε την δυνατότητα να τις αγοράσουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση φραουλών από συμβατικές καλλιέργειες κάνει περισσότερο καλό στον οργανισμό μας, από το να μην καταναλώνουμε καθόλου φράουλες.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις συχνά λαμβάνουν φάρμακα με β -αναστολείς. Είναι ένας τύπος φάρμακου που αυξάνει τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Αν λαμβάνουμε επιπλέον κάλιο από τα φρούτα και τα λαχανικά μας μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά των ατόμων, που έτσι και αλλιώς είχαν πρόβλημα σε αυτό το σημείο του σώματος.

Εάν τα νεφρά σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το πλεόνασμα καλίου από το αίμα, τότε η υπερβολική συγκέντρωση καλίου θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρα. Γι’ αυτό, αν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά και φοβάστε ότι με τις φράουλες θα λάβετε περισσότερο κάλιο από αυτό που χρειάζεστε, τότε μπορείτε να τις καταναλώνετε με μέτρο.

Cover photo via: iatropedia.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close