Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Σαν παιδιά σίγουρα έχουμε…κλέψει μερικά μούσμουλα από τα δέντρα των γειτόνων. Είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο, που πολλά σπίτια έχουν και τα παιδιά λατρεύουν να το τρώνε! Βέβαια, δεν γνωρίζουμε αν σαν παιδιά είχαμε τόση αδυναμία στα μούσμουλα, επειδή ήταν νόστιμα και όχι, επειδή μας άρεσε που ζούσαμε…επικίνδυνα!

Όπως και να ‘χει τα μούσμουλα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, που φυτεύεται εύκολα στον κήπο μας. Δεν βοηθάει μόνο στην υγεία ενός ανθρώπου, αλλά και στην εξωτερική του εμφάνιση. Όμως, λίγοι γνωρίζουν τις θρεπτικές άξιες των μούσμουλων.

Μπορεί να είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα διαδεδομένο, όμως λίγοι από εμάς δίνουμε χρήματα για να έχουμε κάθε φορά μούσμουλα στο ψυγείο μας. Δεν είναι η αγαπημένη επιλογή των περισσότερων από εμάς, αλλά νομίζουμε ότι αυτό ήρθε η στιγμή να αλλάξει.

Έτσι, θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω τα οφέλη που έχουν τα μούσμουλα στην υγεία μας. Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, αφού τα μούσμουλα, την ίδια στιγμή που μας κάνουν καλό, μπορούν και να μας επιβαρύνουν, αν δεν τα καταναλώσουμε σωστά. Διαβάστε παρακάτω:

Τα προτερήματα των μούσμουλων

Τα μούσμουλα όπως είπαμε και πιο πάνω, έχουν παραπάνω προτερήματα από ότι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Διαβάζοντας παρακάτω, θα δείτε μερικούς καλούς λόγους να φυτέψετε τη δική σας μουσμουλιά στον κήπο ή να αγοράσετε λίγα μούσμουλα από τον μανάβη της γειτονιάς σας ή την λαϊκή.

  1. Είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια μούσμουλα περιέχουν μόνο 47 θερμίδες. Έτσι, μπορούν να γίνουν ένα πολύ νόστιμο σνακ αν βρίσκεστε σε διατροφή!
  2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πηκτίνη. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πηκτίνη είναι μια ουσία η οποία διατηρεί την υγρασία του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια διάφορων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Με λίγα λόγια, τα μούσμουλα κάνουν πολύ καλό στη δισκοιλιότητα. Τέλος προστατεύουν το παχύ έντερο από διάφορες τοξικές ουσίες, που θα μπορούσαν να το προσβάλλουν.
  3. Επίσης, τα μούσμουλα είναι φοβερή πηγή βιταμίνης Α. Συγκεκριμένα, περιέχουν 1528 IU τα 100 γραμμάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μούσμουλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Α, βοηθάει στην ομορφιά του δέρματος ενώ προστατεύει και τους πνεύμονες. Η βιταμίνη Α βοηθάει στη σωστή λειτουργιά των ματιών και στην καλύτερη οδοντική μας υγεία. Έτσι, η κατανάλωση μούσμουλων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών μας και εμποδίζουν την δημιουργία καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  4. Τα φρέσκα φρούτα γενικότερα, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα μούσμουλα λοιπόν είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β-6, νιασίνη και βιταμίνη C.
  5. Φυσικά τα μούσμουλα δε θα μπορούσαν να μην εμπεριέχουν και πολλά μέταλλα. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε κάλλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και ασβέστιο. Το κάλλιο κάνει πολύ καλό στην επιδερμίδα αλλά και στην καρδιά, ενώ το μαγγάνιο έχει αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, ο σίδηρος βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  6. Τα μούσμουλα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους όχι μόνο επειδή έχουν λίγες θερμίδες, αλλά επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κόβουν την όρεξη.
  7. Τα φύλλα της μουσμουλιάς, μπορούν να βοηθήσουν σε δερματικές φλεγμονές, στο κρυολόγημα και στην καταπολέμηση των ηπατικών διαταραχών.
Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Photo via: iloveithaki.gr

Πως μπορούν να μας βλάψουν τα μούσμουλα; 

Πιο πάνω, αναφέραμε τις ευεργετικές ιδιότητες των μούσμουλων, οι οποίες φυσικά και ήταν αρκετές. Παρόλα αυτά, τα μούσμουλα κρύβουν μερικές παγίδες, που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε εμάς και αυτούς που αγαπάμε. Διαβάστε παρακάτω:

  1. Αναφέραμε πιο πάνω, ότι τα φύλλα της μουσμουλιάς μπορούν να καταναλωθούν σαν αφέψημα και να κάνουν καλό σε δερματικές φλεγμονές, στο κρυολόγημα άλλα και στην καταπολέμηση των ηπατικών διαταραχών. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι αν καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα του συγκεκριμένου αφεψήματος, θα μπορούσε να προκληθεί στον οργανισμό μας, τοξική μυοπάθεια, η οποία είναι μια σοβαρή μυική αδυναμία. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε, ότι αν καταναλωθεί το συγκεκριμένο αφέψημα σε μεγάλη ποσότητα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που παίρνουμε το ίδιο χρονικό διάστημα.
  2. Τα κουκούτσια των μούσμουλων δεν πρέπει να καταναλωθούν διότι είναι πλούσια σε τοξικά αλκαλοειδή. Έτσι, η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει εμετό, δυσκολία στην αναπνοή και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Photo via: medlabgr.blogspot.com

Πως μπορούμε να καταναλώσουμε τα μούσμουλα; 

Τα μούσμουλα είναι πολύ νόστιμα και τρώγονται ωμά. Επειδή είναι ευαίσθητο σαν φρούτο, η επεξεργασία μπορεί και να το κάνει να χάσει την νοστιμιά του. Μπορείτε όμως να το επεξεργαστείτε φτιάχνοντας μια υπέροχη μαρμελάδα. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε ένα τσάι, από τα φύλλα της μουσμουλιάς.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close