Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε_

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε! Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε όσων αφορά την διατροφή μας, αν έχουμε θυρεοειδίτιδα hashimoto. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ονομάζεται επίσης και νόσος του Hashimoto. Είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του θυροειδούς σε πολλές χώρες. Σε μερικές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, όμως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δείτε ακόμα Πρωτεΐνη: 9 Αλήθειες που κάνεις δεν θα σου πει

Μία τελευταία έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής των ασθενών μπορούν να βελτιώσουν πολύ αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Αυτό βέβαια λειτουργεί συμπληρωματικά με την φαρμακευτική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε άτομο με νόσο του Hashimoto, ανταποκρίνεται διαφορετικά στην θεραπεία γι’ αυτό και πρέπει όσοι διαβάσουν αυτό το άρθρο και πάσχουν από την νόσο του Hashimoto να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Τι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε αν πάσχουμε από την νόσο του Hashimoto. Διαβάστε παρακάτω: 

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto με λίγα λόγια

Η νόσος Hashimoto είναι μία αυτοάνοση διαταραχή. Συγκεκριμένα το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο θυρεοειδής να καταστρέφεται σταδιακά και να μην μπορεί να παράγει σωστά τις ορμόνες του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Με ποιον τρόπο οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την Θυρεοειδίτιδα Hashimoto Hashimoto;

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής λοιπόν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της νόσου. Πολλά άτομα παρατηρούν ότι τα συμπτώματα παραμένουν ακόμη και μετά την λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής. Επίσης πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα δεν παίρνουν φάρμακα εκτός αν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ορμονών.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι και ο παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων της νόσου Hashimoto. Η φλεγμονή συνδέεται λοιπόν συχνά και με την διατροφή.

Οι αλλαγές στην διατροφή μας και στον τρόπο ζωής είναι επίσης βασικές για την μείωση της εμφάνισης άλλων ασθενειών. Άτομα με την νόσο Hashimoto, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Μερικές διατροφικές συμβουλές για τους ασθενείς με την Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ιώδιο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ο οργανισμός περιέχει συνολικά 20-50 mg ιωδίου. Από αυτά, τα 8 mg περίπου βρίσκονται στον θυροειδή αδένα. Το ιώδιο λοιπόν είναι απαραίτητο για την σύνθεση της θυροξίνης και της τριιωδοθυρονίνης. Η ανεπάρκεια και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον θυρεοειδή.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις ιωδίου στο αίμα προκαλούν βρογχοκήλη ενώ υψηλές δόσεις ιωδίου είναι πιθανόν να προκαλέσουν και υπερθυρεοειδισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τους ενήλικες τα 150 mg ιωδίου με μέγιστη πρόσληψη τα 600 mg ιωδίου ανά ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιώδιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιώδιο να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. Προτείνεται λοιπόν να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από την νόσο του Hashimoto.

Εστιάζουμε σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την νόσο Hashimoto. Έτσι, μία αντιφλεγμονώδης διατροφής η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 218 γυναίκες που έπασχαν με την νόσο του Hashimoto. Σε αυτήν την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες – μία κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή – ήταν χαμηλότερες σε εκείνες που έτρωγαν λαχανικά και φρούτα.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μόνο μερικά παραδείγματα τροφίμων με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο ρόλος της γλουτένης στην Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που δείχνουν όσοι έχουν νόσο Hashimoto είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κοιλιοκάκη. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους διαγνωσμένους με την νόσο του Hashimoto να ελεγχθούν για κοιλιοκάκη.

Επίσης ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς με Hashimoto. Σε μία 6μηνη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 34 γυναίκες με την νόσο, μία δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυροειδούς ενώ βελτίωσε την λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου.

Υπάρχουν επίσης και πολλές μελέτες,που σημειώνουν ότι τα άτομα με νόσο του Hashimoto ή γενικά άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, πιθανώς επωφελούνται από μία δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμη κι αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.

Όταν λοιπόν κάνετε μία δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές τροφές χωρίς γλουτένη.

Σελήνιο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Το σελήνιο προστατεύει τον οργανισμό από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Έτσι συμμετέχουν ενεργά στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Η ανεπαρκής λήψη σεληνίου λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη δραστικότητα της γλουταθειονικής υπεροξειδάσης και άλλων σεληνοπρωτεϊνών.

Φαίνεται πως αν βάλουμε το σελήνιο στην διατροφή μας θα βελτιώσουμε τον αριθμό αντισωμάτων που προσβάλλουν τον θυρεοειδή, αν είμαστε ασθενείς με την νόσο Hashimoto. Θα πρέπει λοιπόν να βάλετε το σελήνιο στην διατροφή σας.

Τα καρύδια Βραζιλίας, τα ζωικά προϊόντα όπως είναι τα εντόσθια, το κρέας από πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως επίσης τα δημητριακά και τα λαχανικά είναι πλούσια σε σελήνιο.

Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε συχνά αν έχετε θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Φρούτα:

μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανά, μπανάνες κ.λπ. Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκύθια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ. Λαχανικά με άμυλο: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκυθάκια κ.λπ.

Υγιή λίπη: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι πλήρους λίπους, γιαούρτι καρύδας κ.λπ. Ζωικές πρωτεΐνες: σολομός, αυγά, γάδος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.

Κόκκοι χωρίς γλουτένη:

καστανό ρύζι, βρώμη, quinoa, ζυμαρικά καφέ ρυζιού κ.λπ. Σπόροι, ξηροί καρποί και καρύδια: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια macadamia, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα κ.λπ.

Φασόλια και φακές:

ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ. Υποκατάστατα γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών (εμπλουτισμένα με ασβέστιο ή / και βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα ανακαρδιοειδών, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη πλήρους λίπους, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα:

βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, ταχίνι, μέλι, χυμό λεμονιού, ξύδι μήλου μηλίτη κ.λπ. Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα με τη νόσο του Hashimoto αποφεύγουν μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποια τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από την θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των ακόλουθων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του Hashimoto και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.

Πρόσθετα σάκχαρα και γλυκά:

ενεργειακά ποτά , κέικ, παγωτά, αρτοσκευάσματα, μπισκότα, γλυκά, ζαχαρούχα δημητριακά, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ. Φαστ φουντ και τηγανητά: τηγανητές πατάτες, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ. Υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα: μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι συστάσεις μπορούν να βοηθήσουν πολλά άτομα, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να βρείτε την καλύτερη μέθοδο για εσάς και σε αυτή την περίπτωση. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο ειδικό στις αυτοάνοσες ασθένειες.

Ποιες άλλες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στον τρόπο ζωής μας όταν έχουμε θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι ο ποιοτικός ύπνο, η μείωση του στρες και γενικότερα η χαλάρωση βοηθάει πολύ τους ανθρώπους με την νόσο Hashimoto.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συμμετοχή των ασθενών σε πρακτικές ασκήσεις μείωσης του στρες βοηθάει στην μείωση της κατάθλιψης και του άγχους. Βελτιώνουν την συνολική ποιότητα της ζωής και μειώνει τα αντισώματα του θυρεοειδούς σε γυναίκες με την νόσο Hashimoto.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να ξεκουράζονται επαρκώς.

Επίσης θα πρέπει να παίρνετε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας με άδειο στομάχι τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν από το πρωινό ή τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το δείπνο για μέγιστη απορρόφηση.

Ο καφές και τα συμπληρώματα διατροφής εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto . Οπότε μπορείτε να καταναλώνετε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την λήψη των φαρμάκων σας.

Αξίζει να θυμάστε ότι πάρετε τα φάρμακα την πρώτη φορά, μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες ή και περισσότερο για να ξεκινήσετε να νιώθετε καλύτερα. Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για επιπλέον εξετάσεις και καθοδήγηση.

Το να βάλετε την υγιεινή διατροφή και την γυμναστική στη ζωή σας είναι απαραίτητα στοιχεία για την βελτίωση της ζωής μας γενικότερα. Μπορούν όμως βελτιώσουν τα συμπτώματα της νόσου Hashimoto.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close