Υπερκόπωση μυών από υπερβολική άσκηση: Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Υπερκόπωση μυών από υπερβολική άσκηση: Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Δυστυχώς η υπερκόπωση μυών από υπερβολική άσκηση είναι ένα σωματικό πρόβλημα που έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλοί και πολλές. Μπορεί η άσκηση να κάνει καλό στην υγεία μας όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό.

Η γυμναστική φυσικά και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση σε άριστα επίπεδα και να τονώσουμε τον οργανισμό μας. Μερικές λάθος κινήσεις όμως ή η υπερβολική άσκηση, μπορεί να κάνει τους μύες μας να πάθουν υπερκόπωση.

Γι’ αυτό και οι γυμναστές συμβουλεύουν τους αθλητές να κάνουν πάντα ζέσταμα πριν την έναρξη της γυμναστικής και να μην ξεπερνούν την μία ώρα την ημέρα. Το σημερινό άρθρο θα αναλύσει την υπερκόπωση των μυών εξαιτίας της υπερβολικής άσκησης.

Τι είναι και πως μπορούμε να προστατευθούμε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για εκείνους που τώρα ξεκίνησαν την γυμναστική και μπορεί ο υπερβολικός ζήλος να τους οδηγήσει σε λάθη με σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα τους. Είναι ιδανικό και για τους ανθρώπους που γυμνάζονται μόνοι τους ή για εκείνους που θέλουν να είναι ενημερωμένοι.

Το κατατοπιστικό αυτό άρθρο το έγραψε η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη και το βρήκαμε άκρως εμπεριστατωμένο. Διαβάστε παρακάτω:

Παρά το γεγονός ότι η τακτική άσκηση συντελεί στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτιστοποίηση της καρδιακής λειτουργίας και του εγκεφάλου και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης, της αϋπνίας και αρκετών καρκινωμάτων, υπάρχει ένα ανώτατο όριο εξατομικευμένα για τον καθένα, πάνω από το οποίο η άσκηση μπορεί να εκδηλώσει αρνητικά αποτελέσματα.

Δείτε ακόμα Εσύ ξέρεις ποιο άθλημα ταιριάζει στο DNA σου;

Η χρόνια κόπωση από υπερπροπόνηση χαρακτηρίζεται από επίμονη, υποτροπιάζουσα κόπωση που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις και οφείλεται στην υπερκόπωση μυών από υπερβολική ή ακατάλληλη προπόνηση.

Προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους με επίπονα πολύωρα ανταγωνιστικά προγράμματα προπόνησης. Η κόπωση συχνά συνοδεύεται από
· πτώση libido
· μειωμένη ενέργεια,
· μυϊκά άλγη

· διαταραχή εμμήνου ρήσεως στις γυναίκες
· ψυχολογικές διαταραχές
· αυξημένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης
· ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Η καταστροφή μυϊκών κυττάρων με την διαφυγή cpk στο αίμα, η εξάντληση του γλυκογόνου των μυών και η διαταραγμένη αναπλήρωσή του, η διαταραχή στην διάθεση της σεροτονίνης, η πτώση των επιπέδων της γλουταμίνης, το οξειδωτικό stress, οι διαταραχές σε βασικούς κύκλους έκκρισης ορμονών η διαταραχή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και η αυξημένη έκκριση κυτοκινών έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάσταση αυτή.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΥΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

· Τα καθημερινά πολύωρα επίπονα προγράμματα άσκησης με στόχο τα ρεκόρ δεν συνιστώνται.

· Ορισμένα είδη άσκησης καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυϊκό σας σύστημα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκών σπασμών και πόνου: Όχι στην άρση μεγάλων βαρών. Αιφνίδια άρση βάρους και εφαρμογή ασκήσεων εδάφους χωρίς προθέρμανση και άριστη προετοιμασία, είναι απόλυτη αντένδειξη.

Η καλύτερη άσκηση για την υγεία είναι το κολύμπι και το γρήγορο βάδισμα. Να περπατάτε μισή ώρα ημερησίως με καλά αθλητικά υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς. Όχι άσκηση αμέσως μετά το φαγητό αλλά τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το γεύμα.

· Το πρόγραμμα άσκησης πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης.
· Εάν αφήσετε την άθληση για κάποιο χρονικό διάστημα μην ενταχτείτε απότομα σε πρόγραμμα.

Η επίπονη άσκηση μετά από μακροχρόνιες περιόδους καθιστικής ζωής καταπονεί ιδιαίτερα το μυϊκό σύστημα. Να αυξάνετε την διάρκεια του προγράμματος δέκα λεπτά την φορά μέχρι να σταθεροποιηθείτε στο ωράριο της άσκησης που θέλετε να ακολουθήσετε.

· Συνιστάται επαρκής ξεκούραση και καλή ποιότητα ύπνου.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close