10- συμβουλές- για- γερά- δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια με τις οποίες μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Αυτές οι συμβουλές οδοντιατρικής φροντίδας θα σας σώσουν!

Τα δόντια μας είναι πολύ χρήσιμα αλλά και πολύ ευαίσθητα οστά. Χαλούν εύκολα και συχνά χρειαζόμαστε οδοντίατρο τόσο για να τα συντηρήσουμε σε καλή κατάσταση όσο και για να αποφύγουμε τυχόν βλάβες. Σφραγίσματα, λεύκανση δοντιών για να δείχνουν πιο όμορφα ή στην χειρότερη…εξαγωγές.

Όλες αυτές οι οδοντιατρικές ανάγκες είναι συχνές και κοστίζουν. Στο σημερινό άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές οδοντιατρικής φροντίδας που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε τα δόντια σας σε καλή κατάσταση και να μην χρειάζεστε κάθε τρεις και λίγο οδοντίατρο. Διαβάστε παρακάτω: 

10 συμβουλές για γερά δόντια: Προσθέστε γάλα στον καφέ και το τσάι σας.

Για να διατηρήσετε τα δόντια σας λαμπερά, θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να δώσετε προσοχή σε αυτά που βάζετε στο στόμα σας. Η χρώση του σμάλτου προέρχεται από τις χημικές ιδιότητες των τροφίμων.

Τα όξινα τρόφιμα λεκιάζουν επειδή βλάπτουν το σμάλτο και τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τανινών, όπως ο καφές ή το τσάι, λεκιάζουν επειδή αλλάζουν το pH του στόματος. Ισορροπήστε το pH του στόματος σας τρώγοντας κάτι ουδέτερο και πλούσιο σε ασβέστιο μετά την κατανάλωση όξινων τροφών.

Ρίξτε γάλα στον καφέ ή το τσάι σας για να αποδυναμώσετε την οξύτητά του και προσθέστε περισσότερο τυρί στα γεύματα με σάλτσα ντομάτας. Η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο γάλα, μειώνει ιδιαίτερα τον αποχρωματισμό των δοντιών.

συμβουλές-για-γερά - δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Φάτε λίγο ανανά.

Ο ανανάς είναι τα μόνο τρόφιμο που περιέχει τη βρωμελίνη, η οποία είναι εξαιρετική στην προστασία του σμάλτου και μειώνει τους λεκέδες στα δόντια. Ο ανανάς μειώνει επίσης τον πόνο και το πρήξιμο των ούλων λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

συμβουλές -για- γερά- δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Μην κάνετε λεύκανση στα δόντια.

Σε αντίθεση με αυτά που προωθεί η βιομηχανία ομορφιάς τα δόντια μας δεν είναι φτιαγμένα για να φαίνονται διαρκώς λευκά και φωτεινά. Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσιολογικό να αλλάζουν. Η λεύκανση των δοντιών σας αποδυναμώνει το σμάλτο σας. Και μόλις φύγει το σμάλτο, δεν επιστρέφει.

Είναι καλύτερα λοιπόν να αποφεύγετε την ξυλάνθρακα και τις οδοντόκρεμες με λευκαντική δράση – είναι πολύ λειαντικές και θα φθείρουν τα δόντια σας. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο.

Το φθόριο είναι ένα από τα πιο επιδραστικά συστατικά στην στοματική μας υγιεινή και τα τελευταία 30 χρόνια, μειώνει τον αριθμό των κρουσμάτων τερηδόνας.

συμβουλές-για-γερά- δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Το σάλιο σας βοηθά να προστατεύετε τα δόντια σας πλένοντάς τα συνεχώς, καθαρίζοντας τα κακά βακτήρια και ενισχύοντας το σμάλτο με ασβέστιο και φώσφορο.

Εάν το στόμα σας σταματήσει να παράγει αρκετό σάλιο, τα δόντια στεγνώνουν, το pH του στόματος αλλάζει και τα βακτήρια που καταστρέφουν το σμάλτο αγριεύουν. Πίνετε όσο περισσότερο απλό νερό μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να ενθαρρύνετε την παραγωγή σάλιου.

Η ξηροστομία είναι επίσης μια σημαντική παρενέργεια πολλών φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, και μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των σιελογόνων αδένων. Εάν παίρνετε φάρμακα, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε πάντα νερό στο χέρι.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Χρησιμοποιήστε καλαμάκι όταν πίνετε ροφήματα.

Όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο αυτό που πίνεις επηρεάζει τα δόντια σου, αλλά και πώς το πίνεις. Η μέθοδος κατανάλωσης ποτών μπορεί επίσης να επηρεάσει την στοματική σας υγεία.

Δείτε ακόμα Αυτή είναι η Ελληνίδα οδοντίατρος που εφηύρε ουσία η οποία αναπλάθει τα δόντια χωρίς σφράγισμα

Πίνοντας μεγάλες γουλιές και κρατώντας το υγρό στο στόμα σας μπορεί να συμβάλει στη χρώση και τη διάβρωση του σμάλτου, επειδή εκθέτουν τα δόντια σε ζάχαρη και οξέα τα οποία υπάρχουν στο ποτό.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ζαχαρούχα ποτά στα δοχεία είναι τα χειρότερα τόσο για το τι όσο και για το πώς. Έτσι χρησιμοποιώντας καλαμάκι που δεν ακουμπάει στα δόντια σας καθώς πίνετε την γουλιά σας, βλάπτετε λιγότερο τα δόντια σας.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Βουρτσίστε τα δόντια σας πριν πάτε για ύπνο.

Το βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα είναι σημαντικό, αλλά σε περίπτωση που μπορείτε να το κάνετε μόνο μία φορά, κάντε το πριν κοιμηθείτε. Κατά την διάρκεια του ύπνου δεν καταπίνετε και ξεπλένετε το στόμα σας και η παραγωγή σάλιου σας είναι αργή, οπότε η συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας παραμένει στάσιμη και προκαλεί προβλήματα.

Μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία και αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας. Σαν δευτερεύουσα σημείωση, πολλοί άνθρωποι που βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους δεν το κάνουν σωστά. 2 λεπτά είναι ο προτεινόμενος χρόνος. Φτύστε κάθε υπόλειμμα οδοντόκρεμας. Εάν θέλετε να ξεπλύνετε, κάντε το οποιαδήποτε στιγμή εκτός από όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Διαφορετικά, θα αφαιρέσετε το φθόριο της οδοντόκρεμας που μόλις εφαρμόσατε, θα σαμποτάρετε ολόκληρη τη διαδικασία και θα αφήσετε τα δόντια σας απροστάτευτα.

συμβουλές-για-γερά- δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Το νήμα αφαιρεί το βιοφίλμ ανάμεσα στα δόντια σας και προάγει την καλή υγεία των ούλων. Μπορεί να καθαρίσει σωματίδια τροφίμων και πλάκα εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Το 40% της πλάκας βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια!

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους γομφίους σας. Μην περνάτε το νήμα μόνο ανάμεσα από τα δόντια – πρέπει να κινείτε το νήμα κάτω από τη γραμμή των ούλων για να καθαρίσετε την πλάκα.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Μην πιέζετε πολύ τα δόντια σας όταν τα βουρτσίζετε.

Λάβετε υπόψη την ποσότητα πίεσης που χρησιμοποιείτε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας- δεν χρειάζεστε πολύ δύναμη, διαφορετικά, θα τραυματίσετε τα ούλα σας και τα δόντια σας θα γίνουν πολύ ευαίσθητα. Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να σας βοηθήσει με το χρονοδιάγραμμα και την ανίχνευση πίεσης.

Δείτε ακόμα Τα μαύρα σφραγίσματα στα δόντια πρέπει να αντικατασταθούν! Ποια επικίνδυνη ουσία περιέχουν;

Επίσης, επιλέξτε πάντα μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Το υπερβολικό βούρτσισμα είναι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ συχνά κάτι που είναι επίσης πρόβλημα.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Αν τρίζετε τα δόντια σας αγοράστε προστατευτικό σιλικόνης

Το τρίξιμο των δοντιών σας μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ευθυγράμμισης των γνάθων που είναι δύσκολο να διορθωθούν ή μπορείτε να σπάσετε τα δόντια σας και αν επιδεινωθεί, θα χρειαστείτε θήκες δοντιών.

Αλλά με ένα στοματικό προστατευτικό, απλά δαγκώνετε τη σιλικόνη. Επίσης, μιλήστε με έναν θεραπευτή εάν μπορείτε, επειδή το τρίξιμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα στρες ή άγχους.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

10 συμβουλές για γερά δόντια: Καθαρίστε τη γλώσσα σας.

Η γλώσσα είναι μια δεξαμενή βακτηρίων και όταν αφεθεί βρώμικη, μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή και πιο σοβαρά προβλήματα. Μια υγιής γλώσσα είναι ομοιόμορφα ροζ, χωρίς κόκκινα, λευκά ή κίτρινα μέρη.

Ο λευκός αποχρωματισμός δεν είναι λόγος πανικού – είναι απλώς ένα μείγμα νεκρών κυττάρων και υπολειμμάτων τροφίμων και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με το βούρτσισμα και το νήμα.

Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή πάρτε μια ξύστρα γλώσσας και ξεκινήστε τον καθαρισμό από το πίσω μέρος της γλώσσας. Μην παραλείπετε τις άκρες και τις πλευρές. Ξεπλύνετε στη συνέχεια για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα βακτηρίων — τόσο τη γλώσσα όσο και τη συσκευή που χρησιμοποιήσατε.

συμβουλές-για-υγιή δόντια-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close