Αλλαγές στις αισθήσεις: Δες τα προβλήματα υγείας που κρύβονται από πίσω

Αλλαγές στις αισθήσεις: Δες τα προβλήματα υγείας που κρύβονται από πίσω. Δες τα προβλήματα υγείας που κρύβονται πίσω από τις αλλαγές στις αισθήσεις.

Πολλές φορές οι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλαγές στις αισθήσεις τους. Μπορεί να παρουσιάσουν κάποια αλλαγή στην αφή, στην γεύση, στην ακοή και γενικότερα σε όλες τις αισθήσεις τους μεμονωμένα. Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί ένας άνθρωπος ξαφνικά να παρουσιάσει πρόβλημα στις αισθήσεις του.

Μερικές φορές δεν είναι κάτι σημαντικό. Όμως άλλες φορές οι αλλαγές στις αισθήσεις δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί και να μην τα έχουμε ανακαλύψει. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα υγείας. Διαβάστε παρακάτω: 

Αλλαγή στην ακοή

Αν ξαφνικά παρουσιάσετε μερική απώλεια ακοής αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζουν τον διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν την ακοή τους εν μέρει σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Νιιγκάτα της Ιαπωνίας.

Δείτε ακόμα Αέρια στο στομάχι και στο έντερο: Γιατρός συμβουλεύει

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη κάτω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ακοή τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών.

Αλλαγές-στις-αισθήσεις-προβλήματα υγείας-

Photo via: iatropedia.gr

Αλλαγή στην όραση

Από την άλλη τα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο μάτι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του εγκεφάλου. Μάλιστα ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ντιουκ στην Αμερική, διαπίστωσαν πως άτομα που διαθέτουν πιο πλατιά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια πέτυχαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ IQ.

Οι φλέβες των ματιών που μοιάζουν ως προς το μέγεθος, τη δομή και την λειτουργία τους με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου κι έτσι τα μάτια μπορούν να υποδείξουν τα πρώτα σημάδια νοητικής κατάπτωσης αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωση της άνοιας.

Αλλαγές-στις-αισθήσεις-προβλήματα υγείας-

Photo via: meygeia.gr

Αλλαγές στην όσφρηση

Επίσης η αδύναμη όσφρηση αποτελεί από τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών στην Αμερική.

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε μελέτη από ερευνητές σε ποντίκια που έδειξε ότι τα πειραματόζωα που είχαν μεγαλύτερες ποσότητες πρόδρομης αμυλοειδούς πρωτεΐνης η οποία παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ παρουσίαζαν εκτενέστερες βλάβες στα νευρικά κύτταρα της μύτης.

Οι μεταβολές που παρατηρούνται στο οσφρητικό σύστημα λόγω του Αλτσχάιμερ είναι παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, όμως στο οσφρητικό σύστημα εντοπίζονται νωρίτερα.

Αλλαγές-στις-αισθήσεις-προβλήματα υγείας-

Photo via: Pinterest

Αλλαγή στην γεύση

Από την άλλη η κακοσμία στο στόμα αποτελεί σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Πιο συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες 30-40 ετών που εκδηλώνουν φλεγμονές στα ούλα αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στην στύση τους.

Μάλιστα η σχέση στοματικής υγείας και των σ3ξουαλικών επιδόσεων εξηγείται πιθανότατα από την κατάσταση του αγγειακού συστήματος. Η στύση επιτυγχάνεται όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ένα σ3ξουαλικό ερέθισμα.

Δείτε ακόμα Πόνος, καούρα και ανακατωσούρα: Πότε αυτά τα συμπτώματα είναι επικίνδυνα;

Συνέπεια της περιοδοντίτιδας είναι η δυσλειτουργία του αγγειακού συστήματος στο σύνολό του, βασική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας. Οπότε, συνδέονται.

Αλλαγές-στις-αισθήσεις-προβλήματα υγείας-

Photo via: Pinterest

Αλλαγή στην αφή

Η όψη της επιδερμίδας μπορεί να υποδείξει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

Τα συνηθέστερα σημάδια της γήρανσης – όπως τα γκρίζα μαλλιά, οι ρυτίδες αλλά και η συσσώρευση χοληστερόλης στα βλέφαρα – είναι ενδεικτικά του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Αλλαγές-στις-αισθήσεις-προβλήματα υγείας-

Photo via: tlife.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close