Απόστημα στην σπλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία_

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία για το απόστημα στην σπλήνα, θα μάθουμε αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο.

Η σπλήνα αποτελεί ένα όργανο της περιτοναϊκής κοιλότητας που βρίσκεται στο αριστερό άνω μέρος της κοιλιακής χώρας. Είναι ένα από τα όργανα του λεμφικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.  Το μέγεθος του μοιάζει με αυτό της ανθρώπινης γροθιάς.

Η λειτουργία της σπλήνας εντάσσεται στο αμυντικό και αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος, λειτουργώντας ως φραγμός ενάντια σε μολύνσεις.

Δείτε ακόμα Το τεστ του αντίχειρα δείχνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του στον καθαρισμό του αίματος, συμβάλλοντας επίσης στην άμυνα του οργανισμού από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία. Συνεπώς, οι άνθρωποι που ζουν χωρίς σπλήνα, θεωρούνται πιο ευάλωτoi σε μολύνσεις και μικρόβια με κάψα, όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Παρόλο λοιπόν που ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και χωρίς σπλήνα, η αλήθεια είναι πως όπως και όλα τα όργανα του σώματος έτσι και αυτό, έχει τον ρόλο του και αυτός ο ρόλος είναι σημαντικός. Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε τα πάντα γύρω από το απόστημα στην  σπλήνα. Διαβάστε παρακάτω: 

Πληροφορίες για το απόστημα στην σπλήνα

Το απόστημα στην σπλήνα είναι σπάνιο και έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι η διάγνωση δεν γίνεται εύκολα και συνήθως έρχεται καθυστερημένα. Το δεύτερο είναι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα εξαιτίας αυτού και συγκεκριμένα 10%.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αποδίδονται στην αιτιολογική τους σχέση με μία άλλη παθολογική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την μία αυτή η παθολογική κατάσταση δεν επικαλύπτει την συμπτωματολογία των αποστημάτων στην σπλήνα και από την άλλη συμβάλλει στην μεγάλη θνησιμότητα.

Πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να αναπτυχθούν σε οξείες, ειδικές φλεγμονώδεις παθήσεις του οργανισμού όπως είναι ο τύφος, η φυματίωση, η ελονοσία, η σύφιλη ή η δυσεντερία. Επίσης σε σηπτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα σε μικροβιακή ελκωτική ενδοκαρδίτιδα, σε στρεπτοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.

Δείτε ακόμα Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης

Αυτές οι λοιμώξεις είναι η δοθιήνωση και ο άνθρακας και στην επιμόλυνση των κυστικών παθήσεων του οργάνου όπως είναι ο εχινόκοκκος, τα αιματώματα και το έμφρακτο. Τέλος η ανοσολογική έκπτωση του οργανισμού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αποστημάτων.

Τα συμπτώματα

Πολλές φορές τα συμπτώματα μίας σοβαρής πάθησης, φαίνονται άκακα όπως συμβαίνει και με τα συμπτώματα που φανερώνουν πρόβλημα στο πάγκρεας. Στην περίπτωση του αποστήματος στην σπλήνα , διακρίνονται σε μονήρη τις πιο πολλές φορές ή πολλαπλά. Εκδηλώνονται με πυρετό, άλγος στο αριστερό υποχόνδριο και συχνότερα με σπληνομεγαλία.

Η διάγνωση

Για να πραγματοποιηθεί διάγνωση για το απόστημα στην σπλήνα θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος. Στην γενική αίματος παρατηρείται λευκοκυττάρωση με πολυμορφοπυρηνικό τύπο και η καλλιέργεια αίματος είναι θετική σε ποσοστό έως και 70%.

Επίσης στον ακτινολογικό έλεγχο του αριστερού υποχόνδριου είναι δυνατόν να εμφανιστεί υδραερικό επίπεδο, υγρό στο αριστερό ημιθωράκιο και υποκινητικότητα του σύστοιχου ημιδιαφράγματος. Το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και το σπινθηρογράφημα, συμβάλουν ουσιαστικά στην διάγνωση για το απόστημα στην σπλήνα.

Επίσης η ρήξη του σπληνικού αποστήματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα εκδηλώνεται με συμπτώματα περιτονίτιδας ενώ σαν επιπλοκή αναφέρεται και η αιμορραγία, όταν το απόστημα στην σπλήνα έχει διαβρώσει τα αγγεία στον σπλήνα.

Η θεραπεία για το Απόστημα στην σπλήνα

Θεραπεία εκλογής για το απόστημα στην σπλήνα αποτελεί η σπληνεκτομή. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντενδείξεις για την υποβολή του αρρώστου σε χειρουργική επέμβαση, η διαδερμική παρακέντηση και παροχέτευση του αποστήματος με την βοήθεια του υπερηχογράφου ή του αξονικού τομογράφου, αποτελεί την εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο για το απόστημα στην σπλήνα .

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close