Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης_

Πολύποδες χοληδόχου κύστης :Αναλυτικά τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης για τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης.

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης ή αλλιώς πολύποδες της χολής, είναι μικρές προεξοχές του εσωτερικού της χοληδόχου κύστης και είναι ένα αρκετά συχνό εύρημα.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο κολλημένο κάτω από το ήπαρ, που αποθηκεύει το υγρό που παράγεται στο συκώτι (ήπαρ) που ονομάζεται χολή και μέσω της σύσπασής της, την περνά στο λεπτό έντερο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πέψη.

Δείτε ακόμα Πάγκρεας: Τα πιο σπάνια συμπτώματα που φανερώνουν πρόβλημα

Αν και υπάρχει η πιθανότητα οι πολύποδες χοληδόχου κύστης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου (κακοήθεις) , το 95% των περιπτώσεων είναι ακίνδυνοι. (καλοήθεις). Αξίζει όμως να ξέρουμε παραπάνω πράγματα γι’ αυτό το πρόβλημα υγείας. Διαβάστε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση παρακάτω: 

Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Για αρχή οι πολύποδες χολυδόχου κύστης είναι τοπικές προσεκβολές της εσωτερικής επιφάνειας του βλεννογόνου, του οργάνου. Αποτελούν ένα συχνό εύρημα των γιατρών. Μάλιστα υπολογίζεται ότι στο 1-5% του ενήλικου ανδρικού πληθυσμού ανακαλύπτονται τυχαία πολύποδες κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα.

Αυτά τα υπερηχογραφήματα γίνονται συνήθως για την διερεύνηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ή παθήσεων του ήπατος και των νεφρών. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις πιο συχνές μορφές πολυπόδων στην χοληδόχο κύστη:

Οι χοληστερινικοί πολύποδες (60%), οι οποίοι ουσιαστικά είναι ψευδείς πολύποδες δημιουργούμενοι από συσσώρευση κρυστάλλων χοληστερίνης. Είναι μικρού μεγέθους (κάτω από 10 mm), δεν εξαλλάσσονται και είναι συνήθως πολλαπλοί.

Δείτε ακόμα Προδιαβήτης: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα που έχει

Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι και αυτοί δεν εξαλλάσσονται και ανευρίσκονται σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.

Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι αποτελούν πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης (έναν εξαιρετικά κακοήθη και επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος). Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και είναι μονήρεις, συνήθως.

Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες εμφανίζονται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστης κυρίως στον πυθμένα αυτής και έχουν επίσης συνδεθεί σπανιότερα με κακοήθη εξαλλαγή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η διάγνωση γίνεται τυχαία με υπερηχογράφημα που πραγματοποιείται για άλλους λόγους. Συχνά όμως συνυπάρχουν με χολολιθίαση και δημιουργείται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες.

Οι πολλοί χοληστερινικοί πολύποδες, μπορούν να δημιουργήσεις κρίσεις χολοκυστίτιδας λόγω του ερεθισμού του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Ακόμη πιο σπάνια αν ένας πολύποδας βρίσκεται κοντά στον αυχένα της χολυδόχου κύστης και εμποδίζει την ομαλή ροή της χολής μπορεί να προκαλέσει και πόνους.

Αντιμετώπιση των πολύποδων της χοληδόχου κύστης

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης είναι το μέγεθος του πολύποδα, αφού όταν είναι μεγάλος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι μεγαλύτερη από 7 mm, συνιστάται η διενέργεια χολοκυστεκτομής. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατή η συντηρητική παρακολούθηση με αυστηρό υπερηχογραφικό έλεγχο ανά εξάμηνο.

Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής είναι επίσης αναγκαστική η χειρουργική αντιμετώπιση. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα.

Δείτε ακόμα Γαστρίτιδα και γαστροπάρεση : Φυσικοί τρόποι για να θεραπευτείτε

Ο ασθενής μπορεί να βγει από το νοσοκομείο ακόμη και την ίδια ημέρα, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επανέρχεται τάχιστα στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από το άγχος εμφάνισης επιπλοκών από την ύπαρξη του πολύποδα.

Photo cover via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close