Όλες- οι -αίτιες- που- δακρύζουν- τα- μάτια- σας -

Όλες οι αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας. Αν τα μάτια σας δακρύζουν συνεχώς τότε μπορεί να κρύβεται κάποιο πρόβλημα υγείας από πίσω. Πως αντιμετωπίζεται;

Τα δάκρυα είναι ένας φυσικός τρόπος να καθαρίζουν τα μάτια μας. Επίσης δάκρυα έχουμε όταν κλαίμε είτε από χαρά, είτε από συγκίνηση, είτε από στεναχώρια. Πάντα όμως υπάρχει ένας λόγος που δακρύζουμε και συνήθως κρατάει λίγο.

Είτε δακρύζουμε επειδή κλαίμε, είτε δακρύζουμε επειδή κάτι μπήκε στο μάτι μας, είτε δακρύζουμε επειδή έχουμε κουράσει τα μάτια μας στον υπολογιστή, είτε δακρύζουμε επειδή είμαστε άρρωστοι με κάποια γρίπη, τα δάκρυα κρατούν λίγο και όχι κάθε μέρα και χωρίς λόγο.

Δείτε ακόμα 7 σημάδια ότι καταναλώνετε πολύ ψωμί

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που δακρύζουν κάθε στιγμή της ημέρας τους χωρίς λόγο και αιτία. Δεν συγκινούνται από κάτι, απλά τα μάτια τους ή το ένα μάτι τους δακρύζει. Αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας; Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που κρύβονται από πίσω και πως αντιμετωπίζονται;

Διαβάστε παρακάτω για τις αίτιες που δακρύζουν τα μάτια : 

Λίγα λόγια για τα πολλά δάκρυα

Είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα τα πολλά δάκρυα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Τα μάτια τους δακρύζουν ασταμάτητα χωρίς προφανή λόγο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερχείλιση δακρύων ή επιφορά και αναπτύσσεται όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η παραγωγή ή παροχέτευση των δακρύων.

Η υπερχείλιση δακρύων είναι μία συχνή κατάσταση που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στην ζωή των ασθενών. Πολλοί ασθενείς λένε ότι μοιάζουν σαν να κλαίνε διαρκώς ενώ άλλοι παραπονιούνται για ερεθισμού στο δέρμα και σκασίματα στα βλέφαρα εξαιτίας της δερματίτιδας που προκαλεί η υγρασία και το τρίψιμο των ματιών.

Σε μερικές περιπτώσεις επηρεάζεται ακόμη και η όραση με συνέπεια να δημιουργούνται εμπόδιο όταν οι ασθενείς περπατούν με ημίφως ή όταν προσπαθούν να οδηγήσουν το βράδυ. Υπάρχει και ένα ποσοστό ασθενών που επηρεάζονται και ψυχολογικά αφού ντρέπονται να βγουν από το σπίτι τους.

Όλες οι αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας

Δείτε ακόμα Κοινό κρυολόγημα: Οι τρόποι να το σταματήσετε όταν αυτό ξεκινήσει να εκδηλώνεται

Μία συχνή παγίδα σε αυτήν την κατάσταση είναι το συνεχές σκούπισμα των ματιών. Αυτό μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και να διεγείρει ακόμη περισσότερο την παραγωγή δακρύων και βλέννας. Αυτό ονομάζεται mucus fishing syndrome και μπορεί να συμβάλλει σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενης παραγωγής δακρύων.

Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι τα δάκρυα παράγονται από τους δακρυϊκούς  αδένες και απλώνονται στην επιφάνεια των ματιών λιπαίνοντας τα για να καθαριστούν.

Όταν οι παραγόμενες ποσότητες δακρύων είναι μεγάλες τα πολλά δάκρυα απομακρύνονται από το σύστημα παροχέτευσης. Το σύστημα αυτό λέγεται αποχετευτικό σύστημα δακρύων και αρχίζει από το λεγόμενο δακρυϊκό σημείο.

Δείτε ακόμα Πύον στις αμυγδαλές: τι ασθένειες μπορεί να έχετε (εικόνες)

Το δακρυϊκό σημείο είναι ένας στενός πόρος στο μάτι και μέσω άλλων δομών καταλήγει στην μύτη. Γι’ αυτό και πολλές φορές όταν κλαίμε ή δακρύζουμε τρέχει παράλληλα και η μύτη μας.

Αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας : Η υπερπαραγωγή δακρύων

Όλες οι αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας

Όταν δακρύζουμε συνεχώς και χωρίς προφανή λόγο τότε σημαίνει ότι έχουμε υπερπαραγωγή δακρύων. Συνήθως αυτό είναι μία δευτεροπαθής αντανακλαστική κατάσταση και οφείλεται σε προβλήματα που επηρεάζουν την επιφάνεια των ματιών.

Τέτοια προβλήματα υγείας είναι η ξηροφθαλμία, κάποια αλλεργία αντίδραση. μία φλεγμονή, μία μόλυνση στο μάτι, ένα ξένο σώμα στο μάτι, κάποιος τραυματισμός στα μάτια ή ακόμη και η υπερβολική ενασχόληση με τις οθόνες.

Επίσης υπάρχουν και φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε μία τέτοια κατάσταση και αυτά είναι συγκεκριμένα κολλύρια, στεροειδή, ορισμένα φάρμακα για τις αλλεργίες αλλά και φάρμακα για τον καρκίνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις η υπερβολική παραγωγή δακρύων είναι μία πρωτοπαθής κατάσταση που προκαλείται από την υπερέκκριση δακρύων.

Αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας: Παρεμπόδιση της απέκκρισης

Όλες οι αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας

Υπερχείλιση λοιπόν παρατηρείται όταν παρεμποδιστεί η απέκκριση των δακρύων. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση στένωσης, απόφραξης ή δυσλειτουργίας κάποιου τμήματος του αποχετευτικού συστήματος. Επίσης μπορεί να συμβάλουν και προβλήματα που επηρεάζουν την δομή και την λειτουργία των βλεφάρων.

Αυτά τα προβλήματα είναι αρχικά η χάλαση ή αλλιώς χαλάρωση του κάτω βλεφάρου. Επίσης το εκτρόπιο ή αλλιώς συστροφή του κάτω βλεφάρου. Αυτές οι δύο καταστάσεις παρατηρούνται πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Όμως σύμφωνα με τον δρ Κανελλόπουλο: «η υπερχείλιση δακρύων μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία».

Συγκεκριμένα: «Μπορεί να είναι συγγενής (δηλαδή να εκδηλωθεί σύντομα μετά τη γέννηση) ή επίκτητη. Η επίκτητη υπερχείλιση εκδηλώνεται μετά την ενηλικίωση, συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν συμπτώματα στο ένα ή και στα δύο μάτια».

Δείτε ακόμα Σπυράκια στο κεφάλι: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες

Επίσης υπερχείλιση δακρύων παρατηρείται συχνά και στα βρέφη των οποίων οι αδένες που παράγουν δάκρυα είναι στενοί. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν γίνεται θεραπεία διότι τις περισσότερες φορές οι πόροι αποκτούν φυσιολογικό μέγεθος μέχρι τα πρώτα γενέθλια των παιδιών.

Μέχρι να συμβεί αυτό οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν καθημερινά αλλά και προσεκτικά τα ματάκια τους.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Μερικά συμπτώματα που πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες είναι το κοκκίνισμα των ματιών, τα εμφανώς πρησμένα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια των ματιών, ο πόνος στα μάτια ο οποίος είναι έντονος, το πρήξιμο στα βλέφαρα, η θολή όραση και η ευαισθησία στο φως.

Η αντιμετώπιση

Όταν λοιπόν παράγουμε περισσότερα δάκρυα χωρίς προφανή λόγο και ο λόγος είναι δευτεροπαθής συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, ανάλογα πάντα με το υποκείμενο που προκαλεί την παραγωγή δακρύων.

Ο στόχος της θεραπείας μπορεί να συμπεριλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ο σκοπός δεν είναι το σύμπτωμα αυτό καθαυτό αλλά να αντιμετωπιστεί η αιτία. Αν όμως αυτή η κατάσταση οφείλεται σε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων η θεραπεία συνήθως είναι το χειρουργείο.

«Οι υπάρχουσες χειρουργικές επεμβάσεις για την υπερχείλιση δακρύων έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας», τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος. «Ωστόσο μερικοί ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία εναλλακτική λύση είναι οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης».

Εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης

Αυτές οι εγχύσεις γίνονται μέσα στον δακρυϊκό αδένα. Φαίνεται πως αυτός ο τρόπος είναι εξίσου αποτελεσματικός και σε παιδιά και σε ενήλικες. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα μίας πρόσφατης ανασκόπησης της ιατρικής βιβλιογραφίας στην οποία εξετάστηκαν μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Σικάγο, στο Ιλινόϊς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι εγχύσεις αλλαντική τοξίνης, το γνωστό σε όλους μας μπότοξ, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας και βελτιώνουν τα συμπτώματα των ασθενών για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μετά 3 και 9 μηνών.

Όμως κάθε ασθενής χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον 4 μπότοξ για να ελεγχθούν τα συμπτώματά του. Επίσης η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι εγχύσεις γίνονται σε εξωνοσοκομειακή βάση και θεωρούνται μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Orbit.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο

Όλες οι αίτιες που δακρύζουν τα μάτια σας

«Η υπερχείλιση δακρύων είναι ένα συχνό πρόβλημα, σε όλες τις ηλικίες. Δεν αποτελεί όμως πάντοτε λόγο ανησυχίας», σημειώνει ο δρ Κανελλόπουλος. «Όταν οφείλεται σε αλλεργία, ξηροφθαλμία ή ένα πρόβλημα όπως το «κριθαράκι», συνήθως υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. Μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα σοβαρής μόλυνσης στο μάτι, δυσμορφίας ή ανατομικού προβλήματος».

Επίσης ο ασθενής εκτός από τα αυξημένα δάκρυα αν έχει και πόνο πρέπει να επισκεφθεί αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Επίσης αν διαπιστώσει ότι δεν βλέπει καθαρά.

«Άμεσος έλεγχος από τον οφθαλμίατρο απαιτείται και όταν η δακρύρροια είναι τέτοια που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές του. Το ίδιο και εάν τα βλέφαρα παρουσιάσουν στροφή ή «πτώση» ή αν αναπτυχθούν εξογκώματα γύρω από τα μάτια». εξηγεί ο δρ. Κανελλόπουλος.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close