Γιατί το καρπούζι βγάζει αφρούς ; Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Γιατί το καρπούζι βγάζει αφρούς ; Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καρπούζι όταν έχει υποστεί ζύμωση ή όταν έχει χτυπηθεί, αρχίζει να βγάζει αφρούς. Επιτρέπεται να το καταναλώσουμε αν βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση;

Σίγουρα μας έχει συμβεί έστω και μία φορά στη ζωή μας να πάμε να βγάλουμε το καρπούζι από το ψυγείο και μόλις επιχειρούμε να το κόψουμε, εκείνο να είναι άσπρο και γεμάτο αφρούς. Αν πάλι, είσαι από τους τυχερούς, που δεν το έχουν βιώσει ποτέ, τότε καλό θα ήταν να μάθεις γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτως ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις αν σου τύχει κάποια στιγμή.

Το καρπούζι είναι το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, που όλοι μας συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τις καυτές ημέρες της εποχής. Γιατί, όμως, αρκετές φορές, κι ενώ το καρπούζι μας είναι φρέσκο, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται εξωτερικά, μόλις το κόβουμε εκείνο βγάζει αφρούς; Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό ή σημαίνει πως πρέπει να το πετάξουμε με συνοπτικές διαδικασίες; Διαβάστε παρακάτω:

Οι πιο πιθανές αιτίες

Ζύμωση

Αν έχει αρχίσει να χαλάει, τα σάκχαρα μέσα στο καρπούζι αρχίζουν να διασπώνται από βακτήρια ή μύκητες. Αυτό παράγει αέρια, όπως είναι για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να προκαλέσει αφρισμό όταν το κόβεις. Φυσικά, δεν περιορίζεται μόνο στους αφρούς, αφού όταν το καρπούζι φτάνει σε αυτό το σημείο , ως επί το πλείστον, συνοδεύεται κι από άσχημη μυρωδιά, που θα λέγαμε, πως μυρίζει σα ξύδι.

Το θηλυκό καρπούζι είναι πιο νόστιμο από το αρσενικό- Τα 4 tips για να διαλέξεις το σωστό

Γιατί το καρπούζι βγάζει αφρούς ; Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Χημικές ουσίες

Εκτός, όμως, από τη πρώτη περίπτωση, το καρπούζι μπορεί να αρχίσει να αφρίζει και χωρίς να έχει χαλάσει. Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναι σπάνιο, όχι όμως και απίθανο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχουν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά λιπάσματα, τα οποία προκαλούν υγρασία στο φρούτο, και εν συνεχεία, αφρούς. Όπως και στη πρώτη εκδοχή, έτσι κι εδώ, η κατανάλωση του καρπουζιού κρίνεται ακατάλληλη, καθώς είναι πολύ πιθανή η τροφική δηλητηρίαση

Χτύπημα σε συνδυασμό με ζέστη

Ένα ακόμη ενδεχόμενο που μπορεί να προκαλεί το άφρισμα του καρπουζιού είναι το να έχει χτυπηθεί κατά τη μεταφορά του. Αρκετά συχνά, είτε στα χωράφια όπου μαζεύονται, είτε κατά τη διαδικασία μεταφοράς τους, τα καρπούζια “χτυπάνε”. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού, μπορεί να χαλάσει το φρούτο στο εσωτερικό του, ακόμη κι αν απ΄ έξω φαίνεται μια χαρά.

Δηλητηρίαση από καρπούζι: Πως να ξεχωρίσετε το καλό καρπούζι

Τι να κάνεις άμα δεις αφρούς στο καρπούζι

Ορισμένες φορές μπορεί το πρόβλημα να είναι μην ιδιαίτερα εμφανές, αν και συνήθως το “πρόβλημα” είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεις ότι έστω σε ένα σημείο έχει αρχίσει το καρπούζι να ασπρίζει, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το πετάξεις. Μη θελήσεις δηλαδή να κόψεις το “προβληματικό” κομμάτι και να φας το υπόλοιπο, γιατί οι συνέπειες, πίστεψε μας, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες.

Καρπούζι: Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε -Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση του

Όλα τα φρούτα μόλις αρχίσουν να χαλάνε και να σαπίζουν , μας δίνουν πολύ ευδιάκριτα σημάδια. Στη περίπτωση του καρπουζιού , τα πράγματα ίσως να είναι λίγο πιο περίπλοκα, αφού, ορισμένες φορές δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα αν αφρίζει ή όχι, ειδικά αν είναι στην αρχή της ζύμωσης. Για ακριβώς αυτό το λόγο, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί .

Γιατί το καρπούζι βγάζει αφρούς ; Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Το καρπούζι είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα, κρίμα δεν είναι να μην το απολαύσουμε όπως του πρέπει; Για πείτε μας, εσάς σας έχει συμβεί να βρείτε αφρούς στο καρπούζι σας; Κι αν ναί, το πετάξατε ή το καταναλώσατε. Εκτός των άλλων, έχετε στο νου σας πως η τροφική δηλητηρίαση θερίζει το καλοκαίρι, γι αυτό καλό θα ήταν να είστε ενήμεροι και να γνωρίζετε όλους τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr