Καρδιοπαθείς: Πόσο επιβαρύνει την υγεία τους η ζέστη & τι πρέπει να προσέξουν με το κλιματιστικό

Το Καλοκαίρι βρίσκεται πολύ κοντά και ήδη οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει αισθητά. Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να απολαμβάνουν τα πρώτα μπάνια και τη δροσιά του κλιματιστικού. Το Καλοκαίρι, είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς.

Ακόμη κι αυτοί που μισούν την ζέστη, βρίσκουν ευκαιρία αυτή την εποχή του χρόνου, να χαλαρώσουν σε μικρές αποδράσεις και ολιγοήμερες διακοπές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές κατηγορίες ανθρώπων που ακόμη κι αν αγαπούν τη ζεστή, αυτή δεν τους κάνει καλό.

Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι και οι καρδιοπαθείς. Φαίνεται πως οι υψηλές θερμοκρασίες, επιβαρύνουν την υγεία τους και πρέπει να λάβουν μερικά μέτρα, τώρα που το Καλοκαίρι βρίσκεται τόσο κοντά. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε πως επιβαρύνει η ζέστη την υγεία των καρδιοπαθών και τι πρέπει να προσέξουν τόσο με τον ήλιο όσο και με το κλιματιστικό.

Πως επιβαρύνει η ζέστη την υγεία των ανθρώπων γενικά; 

Η Ελλάδα φημίζονταν πάντα για τα ζεστά της Καλοκαίρια. Η κλιματική αλλαγή και η τρύπα του όζοντος όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει επικίνδυνα τις θερμοκρασίες στη χώρα μας. Έτσι, ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος της Ελλάδας σταμάτησε να είναι απλά ένα καλό κίνητρο για μπάνιο και ξεκίνησε να αποτελεί, κίνδυνο για την υγεία.

Οι κύριες επιπλοκές που παρουσιάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην χώρα μας εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας είναι κράμπες από υπερθερμία, εξάντληση και πιο σπάνια, οργανική ανεπάρκεια λόγω της υπερθερμίας. Επίσης την περίοδο καύσωνα, έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων οξέων καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

Η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται πως επηρεάζεται από την αυξημένη συγκέντρωση των σωματιδίων SO2 στην ατμόσφαιρα αλλά και του όζοντος που προάγουν την φλεγμονή. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στην πόλη του Λονδίνου συνδέθηκαν με την αύξηση της θνησιμότητας στο 15%.

Στην Αθήνα το 1987 κατά τη περίοδο του καύσωνα, παρατηρήθηκαν 2.000 επιπλέον θάνατοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα υπερθερμίας μπορούν να παρατηρηθούν και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν είναι τόσο υψηλή.

Οι ομάδες που κινδυνεύουν από αυτό είναι οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, οι αλκοολικοί, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά ή άνθρωποι που μένουν σε χώρους οι οποίοι δεν κλιματίζονται και δεν αερίζονται σωστά.

Τα κρούσματα φαίνεται πως ξεκινούν να εμφανίζονται τις πρώτες ημέρες του καύσωνα, οπού ο οργανισμός δεν έχει προλάβει ακόμη να συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, χρειαζόμαστε 7 έως 15 μέρες για να συνηθίσουμε τις νέες θερμοκρασίες.

Όταν ένα σώμα δεν έχει εγκλιματιστεί ακόμη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ιδρώνει λιγότερο από όσο θα έπρεπε σε περιόδους καύσωνα. Ο ίδρωτας, βοηθάει το σώμα να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματός σε φυσιολογικά επίπεδα και εμποδίζει τη θερμοπληξία.

Πως αντιδρά το σώμα μας στις υψηλές θερμοκρασίες;

Όταν ένα σώμα βρίσκεται σε περιβάλλον με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς έτσι ώστε, να επαναφέρει τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα και να εμποδίσει την θερμοπληξία.  Συγκεκριμένα το σώμα όταν ζεσταίνεται αντιδρά ως εξής:

  1. Προκαλείται αγγειοδιαστολή. Τα αγγεία δηλαδή που βρίσκονται κοντά στο δέρμα, αποβάλλουν την θερμότητα στο περιβάλλον.
  2. Η καρδιά, λειτουργεί περισσότερο έτσι ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα κι έτσι, έχουμε ταχυκαρδίες.
  3. Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες έτσι ώστε η υπερβολική θερμοκρασία να πέσει εξαιτίας του ιδρώτα και να εξατμιστεί στην ατμόσφαιρα.
  4. Αναπνέουμε με μεγαλύτερη συχνότητα και μεγαλύτερο βάθος έτσι ώστε να αποβάλλουμε τον θερμό αέρα.

Τα ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς 

Υπάρχουν μερικά ύπουλα συμπτώματα που αν κάποιος καρδιοπαθής τα εκδηλώσει κατά τη περίοδο του καύσωνα, θα πρέπει να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στον γιατρό του. Μερικά από αυτά είναι η δύσπνοια, η θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι και η αδυναμία.

Επιπλέον πολύ σοβαρά συμπτώματα είναι και η σύγχυση που μπορεί να εκδηλώσει κάποιος καρδιοπαθής που πολλές φορές μεταφράζεται σαν έλλειψη συνείδησης, η ταχυκαρδία, οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Τέλος, η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας.

Ο ασθενής αν δεν προσέξει κάποιο θερμοπληκτικό κρούσμα, τότε μπορεί να οδηγηθεί σε απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα. Αν λοιπόν είναι καρδιοπαθής και τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψιν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς στο βουνό 

Αν αποφασίσατε να κάνετε διακοπές στο βουνό, φέτος το Καλοκαίρι και έχετε στην οικογένεια κάποιον καρδιοπαθή, θα πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα. Μπορεί η επαφή με την φύση να κάνει γενικά καλό, όμως τους καρδιοπαθείς μπορεί να τους βλάψει.

Όταν το σώμα βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το σώμα αναγκάζεται να αναπνέει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο βάθος και η καρδιά λειτουργεί πιο έντονα.

Εάν ξεπεράσετε τα 2.500 μέτρα υψόμετρο είναι πιθανό να εκδηλώσετε  ζαλάδες, ταχυπαλμίες και πνευμονικό οίδημα. Καλό θα ήταν λοιπόν, αν πάσχετε από την καρδιά σας να αποφεύγετε τα μεγάλα υψόμετρα.

Γενικές οδηγίες ασφαλείας 

Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, καλό θα ήταν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – οπότε και οι καρδιοπαθείς – να αποφεύγουν την επαφή τους με τον ήλιο. Εκείνες τις ώρες, οι ακτίνες του ηλίου είναι πολύ δυνατές.

Σε χώρους όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και έχει έντονη υγρασία, να αποφεύγετε να σηκώνετε έντονα βάρη και να αθλείστε. Επίσης, κατά τη περίοδο του καύσωνα, μην χρησιμοποιείται πολύ τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης και αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά και δροσερά υγρά. Περίπου, 1,50 με 2.00 λίτρα την ημέρα. Μην τρώτε πολύ και μην τρώτε βαριά φαγητά. Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να ελαττώσετε την καφεΐνη.

Αν ιδρώνετε πολύ, αυξήστε ελάχιστα το αλάτι στην διατροφή σας, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάνετε συχνά ντουζ με χλιαρό νερό.

Αν είστε υπερτασικός μετά από οδηγίες γιατρού, μειώστε την φαρμακευτική σας αγωγή. Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, η πίεση μειώνεται έτσι και αλλιώς με την ζέστη.

Να αναπροσαρμόσεσε τις δοσολογίες φάρμακων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

Οι ασθενείς που πρόσφατα έπαθαν έμφραγμα,  ασταθή στηθάγχη ή έκαναν επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας, θα πρέπει να μην ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή με άλλο μέσο.

Όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.

Κάθε ασθενής που πάσχει από καρδιά, θα πρέπει στις διακοπές να έχει μαζί του τα φάρμακά του, το τηλέφωνο του γιατρού του και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθησή αλλά και την περίθαλψη του.

Γενικές οδηγίες για την θάλασσα

Μην πηγαίνετε στη θάλασσα τις ώρες μεταξύ 12 το πρωί και 4 το μεσημέρι, διότι είναι πολύ δυνατές οι ακτίνες του ήλιου. Όταν μπαίνετε στη θάλασσα, να έρχεστε σε επαφή με το νερό σταδιακά. Να κάνετε μπάνιο αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες μετά το γεύμα σας.

Εκμεταλλευτείτε το Καλοκαίρι και κολυμπήστε τουλάχιστον 35-40 λεπτά την ημέρα. Η κολύμβηση είναι μια υπέροχη μορφή άσκησης που ωφελεί πολύ την καρδιά άλλα και το σώμα γενικότερα.

Όσων αφορά το κλιματιστικό 

Γενικότερα το κλιματιστικό βοηθάει το σώμα να επαναφέρει την θερμοκρασία σε φυσιολογική επίπεδα. Υπό διαφορετικές συνθήκες λοιπόν, ο κλιματιζόμενος χώρος ο οποίος αερίζεται συχνά θα ήταν μια καλή λύση για τους καρδιοπαθείς την περίοδο του καύσωνα.

Φαίνεται πως ο κορονοϊός όμως άλλαξε τα δεδομένα. Το κλιματιστικό πολλές φορές κάνει τον αέρα ανθυγιεινό αφού τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με μικρόβια. Οπότε, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό θα πρέπει να έχετε καθαρίσει καλά τα φίλτρα του.

Επίσης, όταν το έχετε σε λειτουργιά, θα πρέπει έστω ένα παράθυρο του σπιτιού να είναι λίγο ανοιχτό, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάτε, ότι μπορεί η καραντίνα να έληξε όμως ακόμη πρέπει να προσέχουμε και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close