Η κατάχρηση απορρυπαντικών κ απολυμαντικών βλάπτει την υγεία

Πως η λάθος χρήση ή η κατάχρηση απορρυπαντικών και απολυμαντικών προϊόντων μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Πως να χρησιμοποιείτε σωστά τα απορρυπαντικά.

Το σπίτι μας, θέλουμε να είναι πάντα καθαρό διότι ξέρουμε ότι σε αντίθετες περιπτώσεις, γίνεται εστία μικροβίων. Είτε μένουμε μόνοι μας, είτε έχουμε οικογένεια, προσέχουμε πάντα να μην αποτελέσει το σπίτι μας, αφορμή για την εκδήλωση οποιασδήποτε αρρώστιας.

Ειδικά τώρα με την έξαρση του κορονοϊού, οι άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού, φαίνεται πως ξεκίνησαν να δίνουν ακόμη περισσότερη σημασία στην σωστή προσωπική υγιεινή αλλά και στην καθαριότητα του σπιτιού τους.

Τα απορρυπαντικά, είναι ένας καλός σύμμαχος όσων αφορά την απολύμανση και την καθαριότητα των χώρων μας, όμως χρειάζεται να γνωρίζουμε πως να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Σε αντίθετες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ανθυγιεινά για εμάς και όσους αγαπάμε και φυσικά, να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μας.

Πολλοί από εμάς, πιστεύουν ότι όσο περισσότερο απορρυπαντικό χρησιμοποιούμε σε μια επιφάνεια, τόσο καλύτερα καθαρίζεται. Αυτή η αντίληψη, είναι λάθος. Η αλόγιστη χρήση απορρυπαντικών καθώς επίσης και η λάθος χρήση τους γενικότερα, βλάπτουν ακόμη περισσότερο την υγεία μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, και να αναφέρουμε τα λάθη που κάνουν πολλές νοικοκυρές και πολλοί…νοικοκύρηδες όσων αφορά την καθαριότητα του σπιτιού τους. Λάθη, που κοστίζουν χρήματα και επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω:

Η λάθος χρήση και η κατάχρηση των απορρυπαντικών ειναι επικίνδυνη! Δες τον σωστό τρόπο να τα χρησιμοποιείς

Λάθος χρήση της χλωρίνης 

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι η χλωρίνη απαγορεύεται να αναμειχθεί με οποιοδήποτε άλλο υλικό εκτός του νερού. Στη περίπτωση που αναμείξουμε χλωρίνη με κάποιο άλλο απορρυπαντικό, είναι πολύ πιθανόν να σχηματίσουμε επικίνδυνες χημικές ουσίες, που μέσα από τον αέρα θα βλάψουν άμεσα ή δυνητικά την υγεία μας.

Επίσης, όταν χρησιμοποιούμε την χλωρίνη θα πρέπει να έχουμε ανοίξει όλα τα παράθυρα του σπιτιού, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας των χώρων. Αν νιώσετε ζαλισμένοι ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, κάντε ένα διάλειμμα και πάρτε λίγο καθαρό αέρα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ενημερώστε τον γιατρό σας και το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Η σωστή χρήση της χλωρίνης:

Η σωστή δοσολογία της χλωρίνης, είναι 5 κουταλιές της σούπας χλωρίνη σε 4,5 λίτρα νερού ή 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη σε κάθε λίτρο νερού. Αυτές οι δοσολογίες πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια, διότι η κατάχρηση του συγκεκριμένου απορρυπαντικού, είναι τοξική.

Η κατάχρηση απορρυπαντικών κ απολυμαντικών βλάπτει την υγεία! Δες τον σωστό τρόπο να τα χρησιμοποιείς

Photo via: iatropedia.gr

Λάθος χρήση στα σπρέι απολύμανσης 

Με την έξαρση του κορονοϊού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψεκάζουν με σπρέι απολύμανσης, οτιδήποτε έρχεται σε άμεση επαφή μαζί τους. Αυτό είναι λάθος, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα σπρέι μπορούν να βλάψουν εσάς αλλά και ορισμένες επιφάνειες του σπιτιού.

Για αρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι τα σπρέι απολύμανσης δεν έχουν κατασκευαστεί για να απολυμαίνουν το ανθρώπινο σώμα ή το σώμα των κατοικίδιων σας. Οπότε, μην ψεκάζετε ούτε εσάς ούτε εκείνα, με την πεποίθηση ότι “σκοτώνετε” τα μικρόβια.

Επίσης, τα σπρέι απολύμανσης απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα, ακόμη κι αν αυτά τα ξεπλύνετε με νερό. Κατασκευάστηκαν αυστηρά για σκληρές επιφάνειες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα σπρέι απολύμανσης βλάπτουν το βαμμένο ξύλο, το ακρυλικό πλαστικό, το μετάξι ή το δέρμα.

Μπορείτε παρόλα αυτά να χρησιμοποιήσετε σπρέι απολύμανσης στα παιχνίδια των παιδιών σας, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι αμέσως μετά τα ξεπλύνατε με μπόλικο νερό.

Η σωστή χρήση των σπρέι απολύμανσης:

Καταρχάς, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν ψεκάζουμε με τα σπρέι απολύμανσης κατευθείαν την επιφάνεια. Αντιθέτως, ψεκάζουμε ένα πανί και στη συνέχεια καθαρίζουμε τις επιφάνειες με αυτό.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι το σπρέι απολύμανσης βλάπτει κάποια επιφάνεια του σπιτιού, τότε αρχικά ψεκάστε την επιφάνεια σε κάποιο διακριτικό και μικρό σημείο και περιμένετε τα αποτελέσματα.

Η κατάχρηση απορρυπαντικών κ απολυμαντικών βλάπτει την υγεία! Δες τον σωστό τρόπο να τα χρησιμοποιείς

Photo via: in.gr

Λάθος χρήση των απορρυπαντικών του πλυντηρίου ρούχων ή πιάτων

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρυπάτε τις συσκευασίες των απορρυπαντικών που προορίζονται για τα ρούχα ή τα πιάτα μας. Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, είναι πιθανότερο να διευκολύνετε την επαφή τους με τα τοξικά απορρυπαντικά για τα μάτια.

Επίσης, πολλοί από εμάς, γεμίζουν μέχρι πάνω τις υποδοχές των απορρυπαντικών  στο πλυντήριο πιάτων. Αυτό μας κάνει να ξοδεύουμε παραπάνω χρήματα και φυσικά μας βλάπτει χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Αν γεμίζετε μέχρι πάνω την υποδοχή  του απορρυπαντικού, τα πιάτα και τα ποτηριά ξεκινούν να έχουν μια περίεργη υφή που δυστυχώς επιβαρύνει και την υγεία.

Η σωστή χρήση των απορρυπαντικών ρούχων ή πιάτων 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το απορρυπαντικό για να πλύνετε μερικά ρούχα στο χέρι πρέπει να χρησιμοποιείτε αραιωμένο απορρυπαντικό ή σκόνη και πάντα πρέπει να φοράτε γάντια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χημικές ενώσεις των απορρυπαντικού δημιουργούν εξανθήματα στο δέρμα.

Επίσης, μπορεί οι οδηγίες χρήσης να λένε ότι πρέπει να γεμίζετε πλήρως την υποδοχή των απορρυπαντικών όσων αφορά το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, αλλά εσείς πρέπει να τις αγνοήσετε. Για ελαφρώς βρόμικα πιάτα βάλτε απορρυπαντικό μέχρι τη μέση της υποδοχής ενώ για σκληρότερους λεκέδες, γεμίστε την μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση.

Τέλος, όταν ανοίγετε τις συσκευασίες, κάντε το με τον τρόπο που προτείνει η εταιρία παράγωγης ανάλογα με το απορρυπαντικό που αγοράσατε. Οι εταιρίες, έχουν σκεφτεί πριν από εσάς έναν ασφαλή τρόπο ανοίγματος, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις ακούστε τις συμβουλές τους.

Η κατάχρηση απορρυπαντικών κ απολυμαντικών βλάπτει την υγεία! Δες τον σωστό τρόπο να τα χρησιμοποιείς

Photo via: spirossoulis.com

Γενικές οδηγίες σωστής χρήσης των απορρυπαντικών προϊόντων 

  • Προτιμήστε τα οικολογικά προϊόντα

Τα οικολογικά προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και εμπεριέχουν λιγότερο τοξικές ουσίες για τον οργανισμό. Επίσης, τις περισσότερες φορές ένα οικολογικό προϊόν μπορεί να έχει περισσότερες χρήσεις από μια, οπότε με αυτόν τον τρόπο κάνετε και σωστότερη διαχείριση χρημάτων.

Έρευνα που διεξάχθηκε σε 9.000 μαθητές, απέδειξε ότι η υπερβολική χρήση απορρυπαντικών του εμπορίου όχι μόνο δεν κάνει καλό, αλλά βλάπτει σοβαρότερα την υγεία των παιδιών μας, από τα μικρόβια της φύσης.

Η μελέτη, έλαβε υπόψιν και αν οι γονείς καπνίζουν στο σπίτι, αν υπάρχει μούχλα στους χώρους κι αν τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούν στην οικογένεια, χρησιμοποιούνται στο σχολείο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ερεύνα, η εβδομαδιαία επαφή των παιδιών με απορρυπαντικά για το σπίτι, επιβαρύνει τον οργανισμό τους, αφού αυξάνει την πιθανότητα να επανεμφανιστεί η αμυγδαλίτιδα, καταστρέφουν  τα κύτταρα των πνευμόνων, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους.

  • Αποθηκεύστε τα απορρυπαντικά σας σε ασφαλείς τοποθεσίες

Μπορεί να έχετε πολύ ήσυχα παιδιά, όμως η παιδική περιέργεια είναι πάντα παρούσα. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποθηκεύετε τα απορρυπαντικά του σπιτιού, σε μέρη που το παιδί δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε καμία των περιπτώσεων. Σε αντίθετες περιπτώσεις, είναι επικίνδυνα για την υγεία τους.

  • Δώστε μεγάλη προσοχή στην χρήση τους

Είπαμε και πιο πάνω ότι η ανάμειξη των απορρυπαντικών είναι επικίνδυνη για την υγεία. Οι ουσίες που απαγορεύεται αυστηρά να αναμειχθούν είναι φυσικά η χλωρίνη αλλά και η αμμωνία, η αλκοόλη ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ακόμη κι αν δεν αναμίξετε τις παραπάνω ουσίες ή οποιοδήποτε άλλο απορρυπαντικό, πολλές φορές βλαβερό για την υγεία και τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε, είναι και το να χρησιμοποιείτε το ένα προϊόν καθαρισμού αμέσως μετά το προηγούμενο.  Το ιδανικότερο, θα ήταν να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν καθαρισμού τη φορά.

  • Δώστε σημασία στα συστατικά

Και τα συστατικά, αναγράφονται σε κάθε συσκευασία. Παρόλα αυτά, συχνό είναι το φαινόμενο να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ορολογίες. Γι’ αυτό, δώστε απλά επιπλέον προσοχή στα εξής υλικά: υποχλωριώδες νάτριο, ισοπροπανόλη και υδροξείδιο του αμμωνίου. Τα συγκεκριμένα υλικά, απαγορεύεται να αναμειχθούν.

  • Διαβάστε τα δεδομένα ασφαλείας

Στα δεδομένα ασφαλείας, εμπεριέχονται όλες οι κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το απορρυπαντικό. Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στις οδηγίες ασφαλείας, σχετικά με το που πρέπει να φυλάσσονται τα απορρυπαντικά και στους πόσους βαθμούς Κελσίου καθώς επίσης και τα τηλέφωνα των Κέντρων Δηλητηριάσεων, που αναγράφονται.

 

Αναγνωρίστε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε δηλητηριαστεί

Τα σημάδια που έχουν οι άνθρωποι που έχουν δηλητηριαστεί από κάποιο προϊόν καθαριότητας είναι τα παρακάτω:

  1. Σε περίπτωση που το απορρυπαντικό έρθει σε επαφή με το στόμα και τότε διαπιστώσετε ότι δημιουργήθηκε έγκαυμα ή ερεθισμός στο στόμα και προκλήθηκε έντονος βήχας ή και πνιγμός.
  2. Εάν το προϊόν έρθει σε επαφή με τα μάτια και τα μάτια παρουσιάσουν ερεθισμό ή κάψιμο.
  3. Σε περίπτωση που το εισπνεύσατε μπορεί και πάλι να προκαλέσει κάψιμο της στοματικής κοιλότητας, έντονο βήχα και πνιγμό.
  4. Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα, είναι πιθανό να δημιουργήσει εξανθήματα, φουσκάλες και εγκαύματα.

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τα συμπτώματα, καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Εκεί θα σας δώσουν τις σωστές οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος και φυσικά θα σας παραπέμψουν σε γιατρούς και νοσοκομεία αν θεωρηθεί απαραίτητο.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close