Κινάση κρεατίνης: Το ένζυμο που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς - Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Η κινάση κρεατίνης είναι ένα ένζυμο που λίγοι έχουμε ακουστά. Παρόλα αυτά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία μας και πολλές φορές η έλλειψή της, μπορεί να μας προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Η κινάση κρεατίνης, είναι ένα ένζυμο που έχει υψηλή δραστηριότητα στην καρδιά, στους σκελετικούς μυς και τον εγκέφαλο.

Επειδή ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη και την χρησιμότητα του συγκεκριμένου ενζύμου, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αγνοούν τα συμπτώματα όταν βρίσκεται σε έλλειψη καθώς επίσης δεν γνωρίζουν τις φυσιολογικές της τιμές.

Συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο  όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κινάση κρεατίνης. Ποιες είναι οι φυσιολογικές της τιμές αλλά και ποιες οι επιπτώσεις για την υγειά μας, σε περίπτωση που βρίσκεται σε έλλειψη, στον οργανισμό μας; Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για την κινάση κρεατίνης 

Η κινάση κρεατίνης είναι ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη δραστηριότητα στην καρδιά, στους σκελετικούς μυς και στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, παρουσιάζει μικρότερη δραστηριότητα στον πλακούντα, στην μήτρα, στον γαστρεντερικό σωλήνα και στο ουροποιητικό σύστημα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μείωσή της; 

Όταν ένας ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο με καρδιακό έμφραγμα, οι γιατροί ξεκινούν να του κάνουν εξετάσεις κινάσης κρεατίνης όπου και τις επαναλαμβάνουν ανά 4 και 6 ώρες. Συνολικά μέσα στη μέρα δηλαδή, 3 φορές. Εάν υπάρχει μυαλγία ή αδυναμία, ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει κινάση κρεατίνης για να διαπιστώσει και αν άλλοι μύες έχουν βλάβη.

Η έλλειψη της, μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις του μυοκαρδίου και σε παθήσεις των σκελετικών μυών. Στις παθήσεις μυοκαρδίου, οι γιατροί παρακολουθουν την πορεία του εμφράγματος και ελέγχουν την θρομβολυτική θεραπεία.

Τι μπορεί να προκαλέσει την αύξησή της; 

Υπάρχουν περιπτώσεις, που μπορεί να παρατηρηθεί η αύξησή του συγκεκριμένου ενζύμου. Αναλυτικά ο οργανισμός μπορεί να εκδηλώσει τραυματισμό ή στρες σε καρδιά εγκέφαλο και μυς, καρδιακά επεισόδια, πόνους στο στήθος, νεφρική ανεπάρκεια, μυοσίτιδα, δερματομυοσίτη, πολυμυοσίτη, ραβδομυοσίτιδα.

Επίσης, reye’s syndrome, μυική δυστροφία, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, η υπερβολική άσκηση, η κoκαϊνη, η υποθερμία ή υπερθερμία, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός, το Obstructive apnea syndrome, η χολόσταση, η χρήση στατίνης, το McLeod syndrome, τα ηλεκτρικά εγκαύματα και οι τραυματισμοί, η νεοπλασία.

Τέλος, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι περαιτέρω παθήσεις της καρδιάς, οι παθήσεις των σκελετικών μυών, εξαιτίας ορισμένων φάρμακων και εξαιτίας μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Πότε μπορεί να παρατηρηθεί μείωση του ενζύμου; 

Η κινάση κρεατίνης, μπορεί να μειωθεί αν ο άνθρωπος πάσχει από αλκοολική ηπατίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, η κινάση κρεατίνης παρουσιάζει μείωση.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του συγκεκριμένου ενζύμου; 

Οι φυσιολογικές τιμές της κινάσης κρεατίνης διαφέρουν ανάλογα το φύλο του ανθρώπους. Στους άντρες φαίνεται πως το φυσιολογικό είναι 80 U/L και στις γυναίκες τα 70 U/L. Τέλος, στα νεογέννητα παιδιά παρατηρείται αύξηση του ενζύμου έως και στο δεκαπλάσιο της τιμής των ενηλίκων, ενώ τα νεογέννητα αγoρια έχουν λίγο υψηλότερα ποσοστά από τα κoρίτσια.

,

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close