Οι καλύτερες γυμναστικές ασκήσεις για ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση

Οι καλύτερες γυμναστικές ασκήσεις για ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση. Βάλτε την γυμναστική στην ζωή σας με τον σωστό τρόπο.

Η υπέρταση είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά ή εμφράγματα. Η υπέρταση ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προληφθεί ή και να μειωθεί αν ο ασθενής τηρήσει μία υγιεινή διατροφή, διατηρήσει τα κιλά του στο φυσιολογικό για το ύψος του και γυμνάζεται.

Παρόλα αυτά ένας άνθρωπος που πάσχει από υπέρταση δεν μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε προγράμματα γυμναστικής. Υπάρχουν ασκήσεις γυμναστικής, πολύ συγκεκριμένες, που βοηθούν στην μείωση ή στον έλεγχο της υπέρτασης.

Δείτε ακόμα Φλέβες : 7 καθημερινές συνήθειες που τις καταστρέφουν

Αυτές τις γυμναστικές ασκήσεις αποφασίσαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας στο σημερινό μας άρθρο. Διότι όλοι αξίζουν μία καλή ποιότητα ζωής και ποτέ δεν είναι αργά να γυρίσετε σελίδα και να βελτιώσετε την ζωή σας προς το καλύτερο. Διαβάστε παρακάτω:

Λίγα λόγια για την υπέρταση

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95 και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση, γνωστή ως «μικρή» πίεση.

Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Πόσο συχνή είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα. Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Το ποσοστό των ανδρών στο γενικό πληθυσμό είναι 17,71% και των γυναικών 22,49%, σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2012.

Η πιθανότητα εμφάνισης της αρτηριακής υπέρτασης αυξάνει με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών η υπέρταση αγγίζει σε ποσοστό το 50% του πληθυσμού αυτού.

Δείτε ακόμα Η καρδιαγγειακή νόσος που συνδέεται με όσους έχουν χάσει έστω κι ένα δόντι στην ενήλικη ζωή τους- Μάθε γιατί

Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν παραμείνει αρρύθμιστη, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης.

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεία (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα).

Γιατί στην υπέρταση υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής που πρέπει να ακολουθούμε;

Για κάθε πρόβλημα και ανάγκη του ανθρώπινου σώμα υπάρχει και η κατάλληλη γυμναστική. Κάθε είδος γυμναστικής έχει διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα και μερικές γυμναστικές ασκήσεις θα πρέπει να τις αποφεύγετε αν πάσχετε από υπέρταση.

Αυτές οι γυμναστικές ασκήσεις, είναι ασκήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Συγκεκριμένα οι ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγονται είναι η άρση βαρών, το σκουός, η ελεύθερη πτώση, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση και οι καταδύσεις.

Ποιες γυμναστικές ασκήσεις θα μας κάνουν καλό στην αρτηριακή πίεση;

Οι ασκήσεις που κάνουν καλό στην αρτηριακή πίεση είναι η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός, το τένις, το κούρεμα του γκαζόν και το σκάψιμο. Αν λοιπόν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να εστιάσετε σε δραστηριότητες όπως οι παραπάνω για να βοηθήσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η αερόβια άσκηση είναι αυτή που βοηθά περισσότερο τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες ρυθμικές κινήσεις και χρησιμοποιεί τις μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως είναι τα πόδια, τα χέρια και οι ώμοι μας. Η πεζοπορία, η κολύμβηση, όπως και οι ασκήσεις που αναφέραμε παραπάνω ανήκουν στις αερόβιες ασκήσεις.

Μια καλή ακόμη άσκηση είναι να Πάρεις  ένα τραπεζάκι ή μια καρέκλα για να μπορείς να στηρίζεσαι και να βάλεις  τους αγκώνες σου σε αυτό. Εναλλακτικά μπορείς να στηριχτείς σε έναν τοίχο. Πάρε μια βαθιά αναπνοή και ταυτόχρονα τράβα την κοιλιά σου προς τα μέσα όσο περισσότερο μπορείς. Κράτα την αναπνοή σου για 3 με 4 δευτερόλεπτα, εξέπνευσε και χαλάρωσε τους κοιλιακούς μυς.
Επανάλαβε την άσκηση 10 φορές.

Οι καλύτερες γυμναστικές ασκήσεις για ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close