Πώς να αφαιρέσετε αυτές τις κίτρινες κηλίδες που βρίσκονται γύρω από τα μάτια σας;

Τα ξανθελάσματα είναι καλοηθείς κηλίδες με κιτρινωπό χρώμα και άλλες είναι μαλακές και άλλες σκληρές. Βρίσκονται πιο συχνά στο άνω βλέφαρο στην εσωτερική γωνία του ματιού. Τα ξανθελέσματα μπορεί να έχουν μεμονωμένες, πολλαπλές ή μία από τις εκδηλώσεις της ξανθομάτωσης του δέρματος, στις οποίες οι κηλίδες αυτές βρίσκονται σε άλλα μέρη του σώματος.

Η διάγνωση βασίζεται στην εμφάνιση. Όταν ανιχνεύεται ένα ξανθέλασμα, εξετάζεται το φάσμα των λιπιδίων του αίματος. Εάν εντοπιστεί, η θεραπεία αποσκοπεί στη διόρθωση της περιεκτικότητας σε λιπίδια και στη χοληστερόλη του αίματος. Για να εξαλειφθεί το αισθητικό ελάττωμα, το ξανθέλασμα αφαιρείται.

Επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και τις περισσότερες φορές τις γυναίκες. Αρκετοί πιστεύουν ότι το ξανθέλασμα μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης σοβαρής αθηροσκλήρωσης και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι ακριβείς αιτίες του ξανθελάσματος δεν είναι γνωστές. Η ξανθομάτωση του δέρματος αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα των τοπικών αποθέσεων λίπους στο θηλώδες στρώμα του δέρματος. Αν και οι ξανθελάσματα δεν διαφέρουν στη δομή τους από τα ξανθώματα, η απομονωμένη τους εμφάνιση συχνά αποτυγχάνει να ανιχνευθούν σημαντικές διαταραχές του μεταβολισμού.

Τα ξανθελάσματα και τα ξανθώματα παρατηρούνται συχνά σε ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, μυξέδη, νεφρωσία λιποειδών, παγκρεατίτιδα, κίρρωση του ήπατος, υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Τα ένζυμα που βρίσκονται στο σκόρδο θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε αποτελεσματικά αυτές τις κίτρινες κηλίδες. Το σκόρδο θα μειώσει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Η ξανθομάτωση μπορεί να είναι κληρονομική. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναπτύσσεται μια γενετικά καθορισμένη διαταραχή τού μεταβολισμού τών λιπιδίων Η ασθένεια εκδηλώνεται κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός ατόμου.

Δείτε ακόμη: Δείτε τι αποκαλύπτουν για την υγεία σου οι γραμμές και οι ρυτίδες στο πρόσωπό σου

Τα ξανθελάσματα είναι μια ελαφρά προεξέχουσα κίτρινη κηλίδα που βρίσκεται στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων. Δεν αισθάνεστε πόνο όταν τα ψηλαφίζετε και έχουν μαλακή σύσταση. Κατά κανόνα,  εμφανίζονται και στα δύο βλέφαρα. Μπορούν να είναι μεμονωμένα ή και πολλαπλά. Στην τελευταία περίπτωση, αυτά μπορούν να συγχωνευθούν.

Μερικές φορές, τα ξανθελάσματα συγχωνεύονται σε μια στερεή κίτρινη λωρίδα με ένα ανώμαλο περίγραμμα, που διέρχεται σε όλο το ανώτερο βλέφαρο. Η ανάπτυξή τους γίνεται σταδιακά και αργά, χωρίς να το καταλαβαίνει ο ασθενής.

Τα ξανθελάσματα μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος ενός μικρού μπιζελιού μέχρι ενός μεγάλου φασολιού. Δεν αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο σώμα. Εντούτοις, μεγάλα και πολλαπλά ξανθελάσματα, παρά το γεγονός ότι είναι αβλαβή από ιατρική άποψη, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να λάβετε μέτρα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Εν τω μεταξύ, αυτές οι φυσικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση και ακόμη και να εξαλείψετε τις σκληρές αυτές κηλίδες.

1. Σκόρδο

Τα ένζυμα που βρίσκονται στο σκόρδο θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε αποτελεσματικά αυτές τις κίτρινες κηλίδες. Το σκόρδο θα μειώσει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Το εκχύλισμα σκόρδου είναι μια αποτελεσματική και απολύτως ασφαλής εναλλακτική λύση στα φάρμακα εκείνα που μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

• Κόψτε ένα ή δύο σκελίδες σκόρδου για να προετοιμάσετε μια πάστα. Εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή και καλύψτε τη με μια γάζα για να αποτρέψετε το σκόρδο από το μάτι σας. Αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά και να ξεπλύνετε το με χλιαρό νερό.

Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε μερικές πρώτες σκελίδες σκόρδου πριν το πρωινό κάθε μέρα. Εάν επιλέξετε το συμπλήρωμα σκόρδου, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε το σκόρδο στο δέρμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή μπορεί να κάψει το δέρμα σας. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, μην το χρησιμοποιείτε.

Δείτε ακόμη: Κηλίδες στα μάτια;Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν

2. Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο περιέχει ρικινελαϊκό οξύ που έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Για να το χρησιμοποιήσετε ως φυσική θεραπεία, βυθίστε ένα βαμβάκι στο έλαιο αυτό. Εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή κάνοντας μασάζ. Ασφαλίστε το βαμβάκι με έναν επίδεσμο. Αφαιρέστε το όταν ξυπνήσετε. Για βέλτιστα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα βιολογικό καστορέλαιο.

3. Μηλόξυδο

Εάν ο κύριος λόγος για τον οποίο η εμφάνιση των ξανθελασμάτων γύρω από τα μάτια είναι το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, τότε το μηλόξυδο είναι το καλύτερο φάρμακο. Μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα σας. Περιέχει οξικό οξύ που μπορεί να μειώσει και πιθανόν να εξαλείψει αυτά τις παχιές κηλίδες ως αποτέλεσμα της ισχυρής διαβρωτικής φύσης του.

Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς βάλτε ένα κομμάτι βαμβάκι στο μηλόξυδο και βάλτε το στην πληγείσα περιοχή. Ασφαλίστε το με επίδεσμο για δύο ώρες και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα.

4. Σπόροι κολοκυνθοειδών

Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ώστε να μειώσουν τη χοληστερόλη. Για να μειώσετε τις αποθέσεις χοληστερόλης γύρω από τα μάτια σας, ρίξτε 2 κουταλιές σπόρων σε νερό και αφήστε τους να παραμείνουν εκεί όλη την νύχτα. Καταναλώστε το μίγμα το πρωί, πριν πάρετε το πρωινό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας το νερό στο οποίο βάλατε τους σπόρους στις λιπαρές κηλίδες. Το απαλό μασάζ στην περιοχή με το νερό θα επιτρέψει στα συστατικά να εισχωρήσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, έτσι ώστε η περίσσεια λίπους να μπορεί να διαλυθεί.

5. Κρεμμύδι

Ψήστε ένα κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει, και στη συνέχεια ψήστε το για να σχηματιστεί μια παχιά πάστα. Τρίψτε ένα μικρό κομμάτι σαπούνι (περίπου 0,5 cm) και αναμείξτε το με το κρεμμύδι.

Εφαρμόστε το μίγμα σε μια γάζα και βάλτε το στην πληγείσα περιοχή, αποφεύγοντας αυστηρά την επαφή με την βλεννογόνο. Αφήστε το να παραμείνει για 5-10 λεπτά 1-2 φορές την ημέρα. Αφού αφαιρέσετε τη γάζα, πλύνετε την πληγείσα περιοχή.

6. Φλούδα μπανάνας

Οι φλούδες μπανάνας μπορούν να διαλύσουν τις αποθέσεις λίπους λόγω των ισχυρών ενζύμων που περιέχουν. Δεδομένου ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι φλούδες μπανάνας είναι επίσης μια υγιής φυσική λύση για όλες τις δερματικές θεραπείες γενικά.

Βάλτε ένα κομμάτι ώριμης φλούδας μπανάνας πάνω από την πληγείσα περιοχή, ασφαλίστε τη με μια ταινία, αφήστε τη να παραμείνει όλη τη νύχτα και αφαιρέστε το επόμενο πρωί ξεπλένοντας την περιοχή. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να παρατηρήσετε βελτίωση.

7. Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος είναι πολύ πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά ένζυμα που μπορούν να διαλύσουν την κακή χοληστερόλη που βρίσκεται στο αίμα. Για τη θεραπεία του ξανθελάσματος, βράζετε μόνο μια κουταλιά σπόρων κόλιανδρου σε ένα φλιτζάνι νερό. Μουλιάστε αυτό το μείγμα για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια στραγγίστε το και πιείτε αυτό που έμεινε. Πίνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το χυμό τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να μειωθούν επαρκώς τα επίπεδα κακής σας LDL χοληστερόλης και να απομακρυνθεί το λίπος γύρω από τα μάτια.

8. Χυμός πορτοκαλιού

Η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και το φυλλικό οξύ που βρίσκονται στον χυμό πορτοκαλιού είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (γνωστή ως καλή χοληστερόλη) και στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης. Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βελτιώσει το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα σε εκείνους που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία.

Επίσης, η μακροχρόνια κατανάλωση φρέσκου χυμού πορτοκαλιού συνδέεται με μειωμένη χοληστερόλη LDL καθώς και με απολιποπρωτεΐνη Β σε μέτρια υπερχοληστερολαιμικά και φυσιολογικά άτομα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης βιταμίνης C και του φυλλικού οξέος στη διατροφή.

Καταναλώστε 2 με 3 ποτήρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιού καθημερινά για να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Μπορείτε επίσης να φάτε μερικά πορτοκάλια κάθε μέρα ως εναλλακτική λύση στο χυμό πορτοκαλιού.

9. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών και έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν γρήγορα τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο σώμα. Επίσης, είναι πλούσια σε ορισμένα ένζυμα που διαλύουν τις συσσωρευμένες λιπαρές ουσίες γύρω από τα μάτια. Κόψτε μερικά αμύγδαλα για να τα μετατρέψετε σε σκόνη, προσθέστε λίγο γάλα στη σκόνη, για να κάνετε μια πάστα.

Εφαρμόστε την πάστα στην πληγείσα περιοχή γύρω από τα μάτια σας. Μόλις στεγνώσει η πάστα, αφαιρέστε τη με το δάχτυλό σας και ρίξτε λίγο νερό.

Κάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα μέχρι να εξαφανιστούν οι κηλίδες σας.

10. Μειώστε την πρόσληψη χοληστερόλης και λίπους

Για να αποφύγετε την αύξηση του μεγέθους αυτών των κηλίδων χοληστερόλης γύρω από τα μάτια, είναι πραγματικά σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που καταναλώνετε. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πλούσια σε χοληστερόλη, θα επιδεινώσει μόνο αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Για να αποφύγετε αυτό ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

• Μειώστε την ποσότητα των τηγανισμένων ή λιπαρών τροφών από τη διατροφή σας.
• Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών.
• Ενσωματώστε βιολογικό λάδι καρύδας στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας σε smoothies ή στο καφέ σας.
• Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση μεταποιημένων σακχάρων και υδατανθράκων.
• Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων που συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, των μεταποιημένων τροφίμων και των κρόκων αυγών.
• Καταναλώστε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
• Ενσωματώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, στην καθημερινή διατροφή σας.
• Απολαύστε τακτικά ένα μπολ με βρώμη για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης.

Δείτε ακόμη: 4 DIY τεχνάσματα για να απαλύνετε τις σκούρες κηλίδες του δέρματος

Πρόσθετες συμβουλές

• Κάνετε πάντα οτιδήποτε για να διατηρήσετε ένα κανονικό βάρος.
• Αποφύγετε να καταναλώνετε υπερβολικό αλκοόλ και σταματήστε το κάπνισμα.
• Να ασκείστε τουλάχιστον μισή ώρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να αυξήσετε τη ροή του αίματός σας, που θα σας βοηθήσει να διασπάσετε τα συσσωρευμένα λίπη.
• Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων σας.
• Πάρτε συμπληρώματα ιχθυελαίου για να διατηρήσετε το επίπεδο χοληστερόλης υπό έλεγχο.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close