πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί κάποιος να παρουσιάσει φούσκωμα στην κοιλιά. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλες τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Ο υπερβολικός σχηματισμός αερίων και το φούσκωμα στο στομάχι είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλεί δυσφορία και πρήξιμο στη κοιλιά. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του, έχουμε παραθέσει 8 χρήσιμες συμβουλές σε αυτό το άρθρο.

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία του πρηξίματος πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε αυτοθεραπεία και να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με χρόνιες ή σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μας:

Βοηθήστε την πέψη σας κάνοντας μία βόλτα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις κινήσεις του εντέρου και να βοηθήσει στην απελευθέρωση αερίων, αποτρέποντας τελικά τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας το φούσκωμα.

Ακόμη και μια σύντομη βόλτα μπορεί να είναι ευεργετική για την προώθηση της πεπτικής άνεσης και την ανακούφιση της ενόχλησης στην κοιλιά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να ενσωματώνεται στην καθημερινή ρουτίνα για να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων με δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Κάνοντας την άσκηση συνήθεια, μπορείτε να διατηρήσετε υγιείς κινήσεις του εντέρου και να μειώσετε την πιθανότητα να αισθανθείτε δυσφορία που σχετίζεται με το φούσκωμα.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Κάντε μασάζ στην κοιλιά

Μια τεχνική μασάζ που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο πρήξιμο περιλαμβάνει την τοποθέτηση του χεριού σας πάνω από το δεξί οστό του ισχίου σας και την απαλή μετακίνηση του προς τα πάνω, προς τα πλευρά σας με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Φροντίστε να καλύψετε τόσο την άνω όσο και την κάτω περιοχή της κοιλιάς με αυτή την κίνηση και επαναλάβετε για λίγα λεπτά. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης που σχετίζεται με το φούσκωμα.

Εάν αισθανθείτε πόνο ή ενόχληση κατά τη διάρκεια του μασάζ, είναι σημαντικό να σταματήσετε αμέσως το μασάζ. Συνιστάται επίσης να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν η ενόχληση επιμένει ή επιδεινωθεί.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Αποφύγετε τα υποκατάστατα ζάχαρης

Οι αλκοόλες ζάχαρης όπως η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη, η μαλτιτόλη και η σορβιτόλη χρησιμοποιούνται συνήθως ως γλυκαντικά σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως κόμμεα, παγωτό, μπισκότα και ενεργειακές μπάρες.

Ενώ χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως ο υπερβολικός σχηματισμός αερίων.

Είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή στην αντίδραση του σώματός σας σε αυτά τα προϊόντα και να περιορίσετε την πρόσληψή τους εάν είναι απαραίτητο.

Δείτε ακόμα Έχεις διαβήτη; Μάθε όσα πρέπει για να ζήσεις καλά με αυτόν

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στις αλκοόλες ζάχαρης και να περιορίσετε την κατανάλωσή τους εάν είναι απαραίτητο. Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικές ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν αλκοόλες ζάχαρης, συνιστάται να μειώσετε την πρόσληψη ή να τις αποφύγετε εντελώς.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Μπορεί να έχετε τροφικές αλλεργίες

Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένα τρόφιμα ή συστατικά προκαλούν φούσκωμα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να εντοπίσετε πιθανές δυσανεξίες ή πεπτικά προβλήματα.

Πολλά άτομα έχουν δυσανεξία σε κοινά συστατικά όπως η λακτόζη, η γλουτένη, το σιτάρι και η φρουκτόζη και η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στο σώμα τους.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών που είναι γεμάτα με φυσαλίδες μπορεί να παγιδεύσει αέρια στο στομάχι σας, οδηγώντας σε φούσκωμα. Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων και να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως νερό με λεμόνι, νερό αγγουριού ή τσάι μέντας.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι μόνο αναζωογονητικές, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος και στην προώθηση της πεπτικής άνεσης.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Ενσωμάτωση προβιοτικών στην καθημερινή σας διατροφή

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορεί να βελτιώσουν την πέψη και να μειώσουν το φούσκωμα. Ενώ ορισμένα προϊόντα διατροφής όπως τα φυσικά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την κατάσταση των εντέρων σας και να λάβετε συστάσεις για τη λήψη ορισμένων προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το φούσκωμα.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Αποφυγή τροφών που προκαλούν σχηματισμό αερίων

Εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως φασόλια, σταυρανθή λαχανικά, φακές, κρεμμύδια και μήλα, μπορεί να είναι χρήσιμο να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών.

Η τήρηση ημερολογίου τροφίμων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να παρακολουθείτε την ανταπόκριση του σώματός σας σε διαφορετικά τρόφιμα και να προσδιορίζετε τυχόν μοτίβα ή αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή πεπτική δυσφορία.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, οδηγώντας σε αισθήματα φουσκώματος. Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά όταν αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού.

Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του φουσκώματος και στην προώθηση της καλύτερης συνολικής υγείας.

Δείτε ακόμα 9 όχι και τόσο προφανείς λόγοι για τους οποίους είστε πάντα κουρασμένοι και τι να κάνετε γι’ αυτό

Είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε περισσότερα από 500 mg νατρίου ανά μερίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο φουσκώματος και άλλων προβλημάτων υγείας.

πως-να-απαλλαγούμε-από-το-φούσκωμα-στην-κοιλιά-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close