δυσανεξία-στην-λακτόζη-τα-χειρότερα-τυριά-

Μπορεί να σας πειράζει η λακτόζη αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε καθόλου τυρί! Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τα τυριά με την χαμηλότερη και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους πειράζει η λακτόζη! Υπάρχει η πεποίθηση ότι όσοι έχουν πρόβλημα να χωνέψουν την λακτόζη, δεν μπορούν να φάνε κανένα γαλακτοκομικό προϊόν, αφού και το τυρί, φτιάχνεται από γάλα και φυσικά έχει λακτόζη.

Παρόλα αυτά, τα άτομα που τους πειράζει η λακτόζη μπορούν να φάνε ή να πιούν γαλακτοκομικά προϊόντα αρκεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη! Σήμερα θα δούμε τα χειρότερα αλλά και τα καλύτερα τυριά για εσάς. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα καλύτερα τυριά για ανθρώπους που τους πειράζει η λακτόζη

Σε γενικές γραμμές τα καλύτερα τυριά για τα άτομα που τους πειράζει η λακτόζη είναι τα παλαιωμένα και σκληρά τυριά αφού έχουν παραδοσιακά λιγότερη λακτόζη από το φρέσκο, μαλακό τυρί. Αυτό ισχύει διότι το τυρί όταν καλλιεργείται, το τυρόπηγμα, δηλαδή τα στέρεα μέρη του γάλακτος, στραγγίζονται από υγρό που περιέχει ορό γάλακτος.

Αυτός ο ορός γάλακτος περιέχει και το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης. Επίσης όσο περισσότερο παλαιώνεται ένα τυρί τόσο πιο χαμηλή είναι η περιεκτικότητά του σε λακτόζη διότι η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ.

Δείτε μερικά είδη τυριών με τη χαμηλότερη ποσότητα λακτόζης:

Μούνστερ 0-1,1%
Καμαμπέρ 0-1,8%
Μπρι 0-2%
Τσένταρ 0-2%

Δείτε ακόμα Αν καθαρίζεις τις κεραμικές εστίες όσο είναι ζεστές κινδυνεύει η υγεία σου

Γκούντα 0-2%
Παρμεζάνα 0-3%
Προβολόνε 0-3%

Αν καταναλώσετε αυτά τα τυριά, πιθανότητα μπορεί να μην εκδηλώσετε ούτε συμπτώματα, ειδικά αν είστε από τα άτομα που δεν εκδηλώνουν με μικρές ποσότητες λακτόζης. Για παν ενδεχόμενο, φάτε μία μικρή ποσότητα και ανάλογα με το πως θα αντιδράσει το σώμα σας, συνεχίστε.

δυσανεξία-στην-λακτόζη-τα-χειρότερα-τυριά-

Photo via: wholesale.agroepirus.gr

Τα χειρότερα τυριά για τα άτομα που τους πειράζει η λακτόζη

Όπως είπαμε και προηγουμένως τα χειρότερα τυριά για τα άτομα που τους πειράζει η λακτόζη είναι τα φρέσκα και μαλακά τυριά. Δηλαδή η φέτα, το ρικότα, η velveeta και το αμερικάνικο τυρί.

Φέτα έως 4,1%
Ρικότα έως 5,1%
Velveeta έως 9,3%
Αμερικάνικο έως 14,2%

Αυτά περιέχουν περισσότερη λακτόζη, επειδή όταν το τυρί είναι επεξεργασμένο, μαλακό και δεν παλαιώνει, δεν χάνει τόση λακτόζη στη διαδικασία τυροκόμησης, όπως το σκληρό, παλαιωμένο τυρί. Αυτό συμβαίνει επειδή η λακτόζη δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες να μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ όπως στο παλαιωμένο τυρί.

Δείτε ακόμα 9 όχι και τόσο προφανείς λόγοι για τους οποίους είστε πάντα κουρασμένοι και τι να κάνετε γι’ αυτό

Επιπλέον, σε σύγκριση με το σκληρό τυρί, μπορεί να μην αποστραγγίζεται τόση ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, αφήνοντας πίσω περισσότερη λακτόζη.

δυσανεξία-στην-λακτόζη-τα-χειρότερα-τυριά-

Photo via: onmed.gr

Συμβουλές για την κατανάλωση τυριού όταν σας πειράζει η λακτόζη

Το παλαιωμένο και το σκληρό τυρί είναι το καλύτερο για άτομα που είναι ευαίσθητα στη λακτόζη. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να παραλείψετε εντελώς τη λακτόζη και τα γαλακτοκομικά επιλέγοντας vegan τυρί, το οποίο είναι πάντα ασφαλές για τα ευαίσθητα στη λακτόζη άτομα.

Τα vegan τυριά είναι φυτικής προέλευσης και επομένως περιέχουν μηδενική λακτόζη. Επιπλέον, το μέγεθος μερίδας του τυριού θεωρούνται τα 45 γρ. Επομένως θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε την υπέρβαση αυτής της ποσότητας σε μια μερίδα – ειδικά στην αρχή όταν δοκιμάζετε τι είναι φιλικό για το πεπτικό σας σύστημα.

δυσανεξία-στην-λακτόζη-τα-χειρότερα-τυριά-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close