Μην αφήνετε για πολύ τα βαμμένα Πασχαλινά αυγά εκτός ψυγείου. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Αυτός είναι ο επιτρεπτός χρόνος συντήρησης σε θερμοκρασία δωματίου
Πολλές τροφές, αν μείνουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου, όχι μόνο “χαλάνε”, αλλά διατρέχουμε και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας, σε περίπτωση που τις καταναλώσουμε. Τα αυγά είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν αντέχουν για πολύ σε θερμοκρασία δωματίου. Ποιος είναι ο χρόνος αντοχής τους εκτός ψυγείου; Οφείλετε να γνωρίζετε για να μην έχετε απρόοπτα το φετινό Πάσχα
Το Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα κόκκινα αυγά. Ως ένα βαθμό, το συγκεκριμένο έθιμο είναι ένα από τα αγαπημένα των ημερών. Ωστόσο, οφείλουμε να δείχνουμε τη πρέπουσα προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να καταλήξουμε στο νοσοκομείο και να μας βγουν “ξινές” οι Άγιες αυτές ημέρες.

Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης της. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, η άρτια προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι καίριας σημασίας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από το γεγονός, πως το Πάσχα, τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά στο σπίτι μας, και ως εκ τούτου, μένουν πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Κάτι τέτοιο δεν το συνηθίζουμε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο.
Ερευνητές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψαν την επόμενη πανδημία- Από ποιο ζώο θα ξεκινήσει
Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους έχουμε κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”.

Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.
Συστάσεις υγείας για τα αυγά
Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει πάντα να απορρίπτετε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι και τα βραστά αυγά, τα οποία έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτές τις δύο ώρες ισχύει για τα αυγά που μόλις τα έχετε βράσει, καθώς και για εκείνα που τα έχετε στην συντήρηση του ψυγείου και τα βγάζετε πάλι έξω.
Αλλαντικά με γλίτσα: Ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορεί να πάθεις αν τα φας
Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, ή οποιαδήποτε στιγμή η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να πετάτε οποιαδήποτε ευπαθή τρόφιμα έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.
Βραστά και ωμά αυγά
Δεδομένου ότι τα βραστά αυγά είναι μαγειρεμένα, μπορεί να πιστεύετε ότι είναι ασφαλέστερα από τα ωμά. Σύμφωνα με την αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή σε βακτηριακή μόλυνση, λόγω των ζημιών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο κέλυφός τους. Μόλις τα βράσετε και κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σώφρον να τα βάλετε στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα.

Συμβουλές για την ασφάλεια των αυγών
Ένα χαλασμένο αυγό δεν έχει πάντα αποκρουστική μυρωδιά, γι’ αυτό και πρέπει να μην το ριψοκινδυνεύετε αν δεν σας μυρίζει άσχημα. Πριν βράσετε τα αυγά, πετάξτε όποιο έχει ρωγμές και ατέλειες στο κέλυφος. Βράστε τα καλά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Όταν τα σερβίρετε στο τραπέζι, ή όταν τα βγάζετε έξω ως διακοσμητικά, θυμηθείτε να τα μαζέψετε πάλι μόλις συμπληρώσουν δύο ώρες εκτός ψυγείου. Εάν τα αφήσετε έξω περισσότερο από όσο πρέπει, διακινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση.
Πριν φύγετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα συμπτώματα της σαλμονέλας, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του επικίνδυνου βακτηρίου
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr