Προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου: Η ασθένεια και τα συμπτώματα Όταν δεν αναγνωρίζεις κανένα πρόσωπο. Ο όρος προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου καθώς και το γεγονός ότι κάτι τέτοιο υπάρχει, ήρθε στο προσκήνιο όταν ο επιτυχημένος ηθοποιός του Hollywood Μπραντ Πίτ, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι πάσχει. Το κοινό σοκαρίστηκε όταν έμαθε πως ο γνωστός ηθοποιός δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανένα πρόσωπο.
Ακόμη και αυτό της γυναίκας του ή των παιδιών του. Φαντάζεστε πως θα ζούσατε αν δεν ήσασταν σε θέση να αναγνωρίσετε πρόσωπα δικών σας ανθρώπων; Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερα για την προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου. Διαβάστε παρακάτω:
Τί είναι η προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου;
Μπορεί η προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου να είναι μία πάθηση που δεν την ακούμε συχνά όμως οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν την πάθηση είναι πολλοί. Οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν μέλη της οικογένειας, συντρόφους ή και φίλους.
Βέβαια μπορούν να καταφέρουν τελικά, ίσως χρησιμοποιώντας εναλλακτικές στρατηγικές που τους βοηθούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Τέτοιες εναλλακτικές είναι να αποστηθίσουν τον τρόπο που περπατούν ή πως μυρίζουν ή ακόμη και το χτένισμα, η φωνή και τα ρούχα τους.
Όμως ακόμη κι έτσι αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν πάντα. Ειδικά όταν ένας ασθενής συναντά έναν δικό του άνθρωπο σε τοποθεσίες που δεν γνωρίζει. Για παράδειγμα αν δει την μητέρα του ξαφνικά στο κέντρο της πόλης, πιθανότατα δεν θα την αναγνωρίσει, ακόμη κι αν περάσει από δίπλα του.
Δείτε ακόμα Υψηλοί Καρκινικοί δείκτες CEA και CA 19-9: Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνονται
Αυτό φυσικά έχει ως συνέπεια τα άτομα με αυτήν την πάθηση πολλές φορές να αποφεύγουν τις νέες γνωριμίες και τις κοινωνικές συναναστροφές γενικότερα. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που εξαιτίας αυτής της πάθησης αναπτύσσουν αγχώδη διαταραχή.
Έχουν έναν φόβο που δεν τους αφήνει να κάνουν κοινωνικές συστάσεις και φυσικά δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις οποιασδήποτε μορφής. Οι ασθενείς πολλές φορές παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ούτε το δικό τους πρόσωπο στον καθρέφτη ή όταν το βλέπουν στις φωτογραφίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν επηρεάζει το άτομο μόνο στο πόσο εύκολα αναγνωρίζει ένα πρόσωπο. Μπορεί ο ασθενής να μην μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα και μέρη όπως είναι τα κλειδιά της εξώπορτας ή η κεντρική πλατεία μίας πόλης που έχει ξαναπεράσει από εκεί.
Δείτε ακόμα Αλλαγές στις αισθήσεις: Δες τα προβλήματα υγείας που κρύβονται από πίσω
Φυσικά πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην πλοήγηση αφού δεν μπορούν να επεξεργαστούν την απόσταση, έχουν προβλήματα μνήμης και δεν θυμούνται σημαντικές ταμπέλες και σήματα. Μπορεί ακόμη και να ξεχάσουν που έχουν παρκάρει ή ξαφνικά να χαθούν.
Τέλος τα άτομα με προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και σειρές αφού στην αγωνία τους να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα δεν καταλαβαίνουν την πλοκή.
Το άγχος ότι μπορεί να φανούν αγενείς επειδή κάποιος συνάδελφος από την δουλειά τους χαιρέτησε στον δρόμο κι εκείνοι δεν τον αναγνώρισαν είναι μεγάλο και είναι και ο λόγος που πολλοί από τους ασθενείς αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές.
Οι δυο τύποι της προσωπαγνωσίας
Υπάρχει η αναπτυξιακή προσωπαγνωσία όπου ένα άτομο έχει προσωπαγνωσία χωρίς όμως να έχει κάποια εγκεφαλική βλάβη. Υπάρχει και η επίκτητη προσωπαγνωσία όπου ένα άτομο πάσχει από αυτήν την ασθένεια μετά από εγκεφαλική βλάβη όπως είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερα, τα περισσότερα κρούσματα θεωρούνταν πως εμφανίζονταν ύστερα από εγκεφαλικό τραύμα. Όμως υπάρχουν έρευνες από τότε που δείχνουν ότι τελικά οι περισσότεροι άνθρωποι με προσωπαγνωσία δεν έχουν αυτήν την πάθηση εξαιτίας οποιασδήποτε εγκεφαλικής βλάβης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πάθηση δεν έχει σχέση με προβλήματα που αφορούν την μνήμη ή την απώλεια όρασης ή τις μαθησιακές δυσκολίες. Συνδέεται με αναπτυξιακές διαταραχές σε μερικές περιπτώσεις, όπως είναι ο αυτισμός ή το σύνδρομο Turner ή το σύνδρομο Williams.
Υπάρχει αντιμετώπιση στην προσωπαγνωσία;
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση όμως ειδικοί ερευνητές συνεχίζουν τις έρευνες για το τι προκαλεί την πάθηση και υπάρχουν αρκετά προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία ακόμη είναι σε περίοδο ανάπτυξης έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να αναγνωρίζουν πιο εύκολα ένα πρόσωπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικία ενός ασθενή κατά την οποία και παρουσιάστηκε βλάβη στον εγκέφαλο (στην περίπτωση της επίκτητης προσωπαγνωσίας) ο τύπος και η σοβαρότητα της εγκεφαλική βλάβης αλλά και ο χρόνος θεραπείας θεωρούνται σημαντικές παράγοντες για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εκάστοτε πρόγραμμα αποκατάστασης.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα