Καρκινικοί δείκτες-πληροφορίες-

Υψηλοί Καρκινικοί δείκτες CEA και CA 19-9: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Γιατρός μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τους καρκινικούς δείκτες CEA και CA 19-9 και σε ποιες περιπτώσεις αυξάνονται

Ο καρκίνος είναι η μάστιγα της εποχής. Προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους καθημερινή και έχει μεγάλη θνησιμότητα παρόλα τα άλματα της επιστήμης. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν τον καρκίνο. Έτσι το να γνωρίζουμε όσα πρέπει για τους καρκινικούς δείκτες είναι πολύ σημαντικό.

Ο Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία Χρήστος Ζαβός μοιράστηκε ένα κείμενο που το έγραψε ο ιατρός Ογκολογίας κ. Ελένη Ζαΐρη, Θεσσαλονίκη. Διαβάστε παρακάτω: 

Πού χρησιμοποιούνται οι καρκινικοί δείκτες;

Οι καρκινικοί δείκτες χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες εξετάσεις (εργαστηριακές, παρακλινικές, απεικονιστικές) ώστε να επιτευχθεί ή να υποβοηθηθεί:

Η εκτίμηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Η έγκαιρη ανίχνευση / διάγνωση της νόσου ή της υποτροπής της νόσου μετά από τη θεραπεία. Η πρόγνωση της νόσου. Η πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Σημειώνεται ότι κανένας καρκινικός δείκτης δεν είναι αρκούντως ευαίσθητος και ειδικός ώστε να εφαρμοσθεί για τον μαζικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού.

Καρκινικοί δείκτες-πληροφορίες-

Photo via: onmed.gr

Τι είναι το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA);

Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) είναι μια ομάδα γλυκοπρωτεϊνών που συμμετέχουν στη σύνδεση των κυττάρων μεταξύ τους. Το CEA παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά η παραγωγή του σταματάει πριν τη γέννηση και ανευρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα των υγιών ανθρώπων.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA);

Οι φυσιολογικές τιμές του CEA διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο και διαφέρουν στους καπνιστές από τους μη καπνιστές. Συνήθως κυμαίνονται από 0 έως 3,5 μg/L (με ανώτερο όριο τα 5 μg/L για τους καπνιστές).

Καρκινικοί δείκτες-πληροφορίες-

Photo via: kosmaser.wordpress.com

Πότε αυξάνει το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA);

Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) αυξάνει στις εξής περιπτώσεις: Καρκίνος παχέος εντέρου (κυρίως). . Καρκίνος στομάχου. Καρκίνος παγκρέατος.

Καρκίνος πνεύμονα. Καρκίνος μαστού. Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς. Ελκώδης κολίτιδα / Νόσος του Crohn Παγκρεατίτιδα. Κίρρωση ήπατος. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (καπνιστές). Υποθυρεοειδισμός.

Όπως γίνεται αντιληπτό από την ανωτέρω λίστα, το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA) δεν είναι ειδικός δείκτης και συνεπώς δεν είναι αξιόπιστο ως διαγνωστική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου.

Δείτε ακόμα Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα: Αιτίες και αντιμετώπιση

Επιπλέον, αρκετοί καρκίνοι δεν συνοδεύονται από αύξηση του CEA. Σε περίπτωση όμως που ένας καρκίνος συνοδεύεται από αύξηση του CEA, η χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου οδηγεί σε πτώση των επιπέδων του CEA.

Ποια είναι η προγνωστική αξία του CEA στον καρκίνο;

Το αυξημένο CEA σε ασθενής με διαγνωσμένο καρκίνο συνήθως συμβαδίζει με προχωρημένο στάδιο της νόσου. Οι όγκοι με χαμηλή διαφοροποίηση (επιθετικοί καρκίνοι) έχει δειχθεί ότι παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες CEA σε σχέση με τους καλής διαφοροποίησης όγκους.

Καρκινικοί δείκτες-πληροφορίες-

Photo via: alfavita.gr

Τι είναι το υδατανθρακικό αντιγόνο 19-9 (CA 19-9);

Το υδατανθρακικό αντιγόνο 19-9 (CA 19-9) είναι ένα γλυκολιπίδιο υψηλού μοριακού βάρους που παράγεται στο πάγκρεας, στα χοληφόρα αγγεία, στο στομάχι, στο παχύ έντερο, στο ενδομήτριο και στους σιελογόνους αδένες.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του CA 19-9;

Οι φυσιολογικές τιμές του CA 19-9 διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο (συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 0-37 U/mL).

Σε ποιες περιπτώσεις ανευρίσκεται αυξημένο CA 19-9;

Υψηλό CA 19-9 ανευρίσκεται στις εξής περιπτώσεις: Καρκίνος παχέος εντέρου (συνεκτιμάται μαζί με το CEA). Καρκίνος παγκρέατος.
Καρκίνος χοληφόρων (ενδοηπατικών / εξωηπατικών). Καρκίνος στομάχου. Καρκίνος οισοφάγου. Καρκίνος ήπατος.

Παγκρεατίτιδα (τιμές έως 120 U/mL). Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα (τιμές έως 120 U/mL). Κίρρωση ήπατος (μικρότερη αύξηση). Κυστική ίνωση (μικρότερη αύξηση). Σακχαρώδης διαβήτης (μικρότερη αύξηση).

Ποια είναι η αξία του CA 19-9 στην πρόγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου;

Ο CA 19-9 αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον καθορισμό της πρόγνωσης και παρακολούθησης του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, των χοληφόρων και του στομάχου. Εντούτοις, επί αδυναμίας επιβεβαίωσης καρκίνου του πεπτικού, ο δείκτης αυτός δεν έχει εφαρμογή εξαιτίας της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητάς του.

Ο συνδυασμός των CEA και CA 19-9 αυξάνει την ευαισθησία τους;

Ναι. Στη διάγνωση του καρκίνου ο καθένας από αυτούς τους δείκτες έχει ευαισθησία περίπου 20-30%, όμως ο συνδυασμός και των δύο δεικτών αυξάνει την ευαισθησία τους στο 50-60%. Σημειωτέον ότι το CA 19-9 απομακρύνεται αποκλειστικά μέσω της χολής και συνεπώς σε περίπτωση χολόστασης τα επίπεδα του CA 19-9 στο αίμα αυξάνουν.

Δείτε ακόμα Αέρια στο στομάχι και στο έντερο: Γιατρός συμβουλεύει

Σε περίπτωση υπερβολικά αυξημένης τιμής CA 19-9 >10.000 U/mL τίθεται η υπόνοια μεταστάσεων. Επίσης, οι δείκτες CEA και CA 19-9 αυξάνουν με την ηλικία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close