Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε_

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε να τρώτε αν σας ταλαιπωρεί η  Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πάντα η σωστή ενημέρωση γύρω από αυτό το πολύ δημοφιλές κατά τα άλλα πρόβλημα υγείας. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε να τρώτε εάν πάσχετε από  ρευματοειδή αρθρίτιδα. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στις αρθρώσεις;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η φλεγμονή έχει τα ίδια συμπτώματα με τις φλεγμονές που προκαλούνται και από άλλες καταστάσεις, όπως τραυματισμούς. Τέτοια είναι η εμφάνιση ερυθρότητας, το πρήξιμο της άρθρωσης, ο πόνος και η θερμότητα.

Η ερυθρότητα οφείλεται στην αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή. Είναι πιθανό η άρθρωση να είναι ζεστή λόγω της ίδιας αιτίας. Η φλεγμονή προκαλείται από παραγωγή υγρού και κυττάρων από τον αρθρικό υμένα μέσα στην άρθρωση, οπότε παρατηρείται πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση.

Δείτε ακόμα Το καλύτερο βότανο για κοιλιακούς πόνους, αρθρίτιδα, διάρροια, πονόλαιμο & γρίπη

Ποια είναι τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και παράγοντες (ιοί, μικρόβια, στρες) που δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί, επιτίθεται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος και προκαλεί φλεγμονή.

Η συνηθισμένη φλεγμονή υποχωρεί σχετικά γρήγορα, αλλά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η διαδικασία αυτή κρατά πολύ καιρό. Τα γονίδια που κληρονομεί ο ασθενής από τους γονείς του δεν προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της.

Πώς διαγιγνώσκεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όταν η νόσος βρίσκεται στα πρώιμα στάδια. Ο γιατρός καταλήγει σε διάγνωση αξιολογώντας τα συμπτώματα του ασθενούς, την κλινική εξέταση και όλα τα αποτελέσματα των ακτινολογικών και των αιματολογικών εξετάσεων.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε να τρώτε αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα!

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι γνωστό ότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας σε πολλούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν πρωτεΐνες. Αν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα προτιμήσετε γάλα ρυζιού ή αμυγδάλου.

Το κόκκινο κρέας

Όλο και περισσότεροι αποφεύγουν ή δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας διότι αυτά συμβαίνουν στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε συχνά κρέας.  Όσων αφορά το κόκκινο κρέας και την ρευματοειδής αρθρίτιδα, φαίνεται πως το κόκκινο κρέας μέσα από τα λιπαρά του, επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Η γλουτένη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει με την κοιλιοκάκη, μία πάθηση που πυροδοτείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη. Η φλεγμονή της κοιλιοκάκης μπορεί στην περίπτωση αυτή να επεκταθεί από το έντερο στις αρθρώσεις και να κάνει τις ενοχλήσεις πιο έντονες.

Τα γλυκά

Υπάρχουν οι καλοί υδατάνθρακες που τους παίρνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης και είναι απαραίτητοι και ενεργητικοί. Υπάρχουν όμως και οι κακοί υδατάνθρακες που προέρχονται από την επεξεργασμένη ζάχαρη, οπότε από τα γλυκά και προκαλούν χρόνιες φλεγμονές στο σώμα.

Δείτε ακόμα Συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας και 5 φυσικές θεραπείες

Τα προϊόντα με καφεΐνη

Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη και αυτά εκτός από τον καφέ είναι η σοκολάτα και τα ενεργειακά ποτά όπως επίσης και το τσάι. Αν λοιπόν ένας ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνει περισσότερη καφεΐνη από το επιτρεπόμενο όριο τότε παρουσιάζει σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close