Σαλμονέλα από κόκκινα αυγά: Τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Σαλμονέλα από κόκκινα αυγά: Τα επικίνδυνα συμπτώματα και οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα αυγά αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες σαλμονέλωσης. Όπως είναι λογικό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Το Πάσχα πλησιάζει και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα από Πασχαλινά αυγά.  Μπορεί τα αυγά να είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές,  δεν είναι όμως άγνωστο το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί σαλμονέλα από τη συγκεκριμένη τροφή. Ποια είναι τα συμπτώματα της σαλμονέλας και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης τους;

Η Σαλμονέλα πρόκειται για λοίμωξη που μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές και δυσάρεστες συνέπειες στον οργανισμό. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε να σας βγει ξινό το φετινό Πάσχα οφείλετε να λάβετε τα μέτρα σας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει τα κελύφη των αυγών. Αυτό συμβαίνει όταν οι κότες γεννούν τα αυγά και όταν τα αυγά αγγίζουν τα περιττώματα των κοτόπουλων μετά την ωοτοκία. Διαβάστε παρακάτω:

Σαλμονέλα από Πασχαλινά Αυγά: Τα συμπτώματα

Η σαλμονέλα σε αυγά είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη, είναι ένας ορατός κίνδυνος. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να καταναλώνετε τα αυγά σας χωρίς συνέπειες .Μόλις τα αγοράσετε καλό είναι να τα πλύνετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, για λόγους αύξησης της διάρκειας ζωής τους.

  • Πετάξτε τα ραγισμένα αυγά.
  • Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και ο κρόκος και το ασπράδι.
  • Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 80°C.

Γιατί δεν μπορώ να κλείσω τα χέρια μου -Τα σοβαρά προβλήματα υγείας και η αντιμετώπιση

  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 70°C
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά για να φτιάξετε φαγητά που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως σάλτσα hollandaise, dressing σαλάτας Caesar και τιραμισού.

Να καταναλώνετε ή να βάζετε στο ψυγείο τα αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες ή 1 ώρα εάν τα αυγά εκτεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30°

Σαλμονέλα από Πασχαλινά Αυγά: Τα συμπτώματα

Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό, για να πλύνετε τα χέρια και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν πάγκους, σκεύη, πιάτα και σανίδες κοπής. Μην δοκιμάζετε και μην τρώτε ωμή ζύμη ή κουρκούτι φτιαγμένο με ωμά αυγά , όπως ζύμη μπισκότων ή κουρκούτι για κέικ.

Σαλμονέλα

Η σαλμονέλα πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των ζώων και μεταδίδεται από το βακτήριο salmonella. Η ασθένεια που προκαλείται από τη σαλμονέλα ονομάζεται σαλμονέλωση.

Η σαλμονέλα είναι μία από τις τέσσερις κύριες αιτίες των διαρροϊκών ασθενειών και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι επηρεάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ, ακόμη κι αν πολλοί τη θεωρούν ακίνδυνη, προκαλεί περισσότερους από εκατό χιλιάδες θανάτους.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης-αντιμετώπισης του θανατηφόρου βακτηρίου

Το βακτήριο της σαλμονέλας ζει σε στα έντερα ζώων και ανθρώπων και περνάει μέσα από τα περιττώματα . Η πιο συχνή αιτία μόλυνσης στον άνθρωπο είναι μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού. Χρήζει μεγάλης προσοχής,  καθώς αν οι τροφές δεν μαγειρευτούν σωστά και δεν αποθηκευτούν στις σωστές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέλθει λοίμωξη.

Συμπτώματα σαλμονέλας

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κύριο γνώρισμα σε όλους, όμως, είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται συνήθως μετά από 12-72 ώρες από τη μόλυνση, ενώ διαρκούν περίπου 4-7 μέρες.

Τα κύρια συμπτώματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα είναι τα εξής:

  • Διάρροια: Το κύριο σύμπτωμα είναι η διάρροια, η οποία μπορεί να είναι βαριά και να συνοδεύεται από αίσθημα κοιλιακού πόνου και κράμπες.
  • Αίμα στα κόπρανα.
  • Πυρετός: Μπορεί να ανέλθει σε 39°C ή και περισσότερο.
  • Ναυτία και εμετός: Οι ασθενείς ενδέχεται να έχουν επίσης ναυτία και εμετό.
  • Κεφαλαλγία: Μια κεφαλαλγία είναι επίσης συχνή, καθώς και αδυναμία και κόπωση
  • Μυϊκός πόνος.
  • Γενική δυσφορία

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης-αντιμετώπισης του θανατηφόρου βακτηρίου

Σημάδια αφυδάτωσης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές, όπως αιμολυτική αναιμία, πνευμονία, περιφερική αγγειίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή ουρηθρίτιδα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα παραπάνω, η άμεση νοσηλεία κρίνεται αναγκαία . Για να αποφευχθούν, όμως, όλα αυτά, καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας και να τηρείται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Καθαριότητα

  • Υγιεινές πρακτικές κατά την παρασκευή και αποθήκευση των τροφίμων.
  • Μαγείρεμα σε επαρκή θερμοκρασία.

Μεσοθηλίωμα: Τα συμπτώματα του εξαιρετικά επικίνδυνου και επιθετικού καρκίνου

Πηγές μετάδοσης

Δυστυχώς, η σαλμονέλα πρόκειται για μία λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα στον άνθρωπο, μέσω των πουλιών, των βοοειδών, αλλά και μέσω σκύλων, γατών και ερπετών. Δεν είναι, όμως, μόνο τα ζώα εκείνα που είναι πιθανό να μας τη μεταδώσουν, αφού το βακτήριο salmonella μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της στοματικής και εντερικής οδού των ανθρώπων. Μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά και μέσω λαχανικών που έχουν μολυνθεί από κοπριά.

Ανακαλούνται αυγά -Βρέθηκε σαλμονέλα

Τα πιο συχνά μολυσμένα τρόφιμα είναι:

Ωμό κρέας, βοοειδή, πουλερικά και οστρακοειδή. Κατά τη διαδικασία της σφαγής τους, τα κόπρανα μπορούν να μολύνουν το ωμό κρέας και τα πουλερικά. Στην περίπτωση, πάλι των οστρακοειδών επέρχεται μόλυνση μέσω του νερού.

Ωμό αυγό – Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα στο κέλυφός τους αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς οποιοδήποτε τρόφιμο που περιέχει αυγό ενέχει κίνδυνο μόλυνσης ιδιαιτέρως αν δεν έχει ψηθεί αρκετά και ο κρόκος του είναι ρευστός.

Ερευνητές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψαν την επόμενη πανδημία- Από ποιο ζώο θα ξεκινήσει

Φρούτα και λαχανικά: πλύσιμο με μολυσμένο νερό αλλά και κατά την προετοιμασία φαγητού όταν υγρά από ωμό κρέας, κοτόπουλο έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, όπως σαλάτες. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της σαλμονέλας βασίζεται κυρίως στον τύπο των συμπτωμάτων και στα ευρήματα των εξετάσεων. Η ανίχνευση του βακτηρίου εντοπίζεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων ή καλλιέργειας κοπράνων. Επίσης ο ιατρός ελέγχει την κοιλιακή χώρα για εξανθήματα και τη θερμοκρασία του ασθενούς. Οι ασθενείς με σοβαρή πάθηση, όπως αιμολυτική αναιμία ή πνευμονία, ενδέχεται να χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή νοσηλεία.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης-αντιμετώπισης του θανατηφόρου βακτηρίου

Πόνος στα μάτια και θολή όραση: Ποια είναι η φλεγμονή που προκαλεί τύφλωση και ποια τα συμπτώματα της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σαλμονέλα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πώς να λαμβάνετε τα αντιβιοτικά και να μην τερματίσετε τη θεραπεία ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα. Συνολικά, η καλή υγιεινή, η ασφαλής επεξεργασία και αποθήκευση των τροφίμων αλλά και η αποφυγή εξωτερικών μορφών μόλυνσης είναι πολύ σημαντικές στην πρόληψη της σαλμονέλας.

Παράγοντες κινδύνου

  • Συχνά ταξίδια σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής (επιπρόσθετα στη συμπτωματολογία εντάσσεται και ο τυφοειδής πυρετός)
  • Κατοικίδια, ειδικά πτηνά και ερπετά, μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια σαλμονέλας.
  • Μολυσμένες επιφάνειες.
  • Δραστηριότητες που μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με βακτήρια σαλμονέλας.
  • Προβλήματα υγείας που μπορεί να αποδυναμώσουν την αντίστασή σας στη μόλυνση γενικά.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης-αντιμετώπισης του θανατηφόρου βακτηρίου

  • Συγκατοίκηση πολλών ατόμων σε ένα σπίτι.
  • Αντιόξινα – η μείωση της οξύτητας του στομάχου επιτρέπει να επιβιώσουν περισσότερα βακτήρια σαλμονέλας.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αυτή η διαταραχή καταστρέφει την χλωρίδα του εντέρου, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση για τα βακτήρια της σαλμονέλας.
  • Χρήση αντιβιοτικών.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Υδρο-ηλεκτρολυτική αντιμετώπιση: Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η απώλεια υγρών και η διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών που προκαλείται από τη διάρροια που προκαλείται από τη σαλμονέλα. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να προσλαμβάνουν αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες.

Αντιβιοτική θεραπεία: Ορισμένοι ασθενείς με σοβαρή σαλμονέλα μπορεί να χρειαστεί να λάβουν αντιβιοτικά. Η επιλογή του αντιβιοτικού εξαρτάται από την ευαισθησία του συγκεκριμένου βακτηρίου σε διάφορα φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για να αποτραπούν επιπλοκές ή διάδοση της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 4-7 ημέρες και έπειτα υπάρχει επώαση της νόσου.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα και τρόποι πρόληψης-αντιμετώπισης του θανατηφόρου βακτηρίου

Φυσική αντιμετώπιση

  • Ανάπαυση και ξεκούραση
  • Ενυδάτωση & άφθονα υγρά
  • Ομαλοποίηση διατροφής, μικρά γεύματα αποφεύγοντας λίπη και σάκχαρα
  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
  • Προβιοτικά
  • Παυσίπονα
  • Τρόποι προφύλαξης

Μέτρα Πρόληψης

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, πάγκων κουζίνας.
  • Φυλάξτε τα τρόφιμα που έχουν κίνδυνο να περιέχουν σαλμονέλα, δηλαδή ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, ξεχωριστά από τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.
  • Μην τοποθετείτε μαγειρεμένο φαγητό σε άπλυτο πιάτο όπου υπάρχει ωμό κρέας.
  • Προσεκτικό μαγείρεμα των πουλερικών, βόειου κρέατος και αυγών.
  • Προσεκτικό πλύσιμο τροφίμων, ιδιαίτερα των φρούτων και των λαχανικών.
  • Μη πίνετε μη παστεριωμένο γάλα.

Πριν φύγετε μη ξεχάσετε να διαβάσετε τι μπορεί να πάθετε αν καταναλώσετε αλλαντικά με γλίτσα

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr