πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

Τι μπορεί να σας συμβεί αν κοιμάστε με αναμμένα φώτα. Ο ύπνος με αναμμένα φώτα επηρεάζει την υγεία σας πολύ παραπάνω από όσο νομίζατε.

Ένας καλός ύπνος βοηθάει το σώμα σε όλους τους τομείς. Αρχικά όταν κοιμάστε καλά το μυαλό σας λειτουργεί πιο καλά και αποδίδετε καλύτερα στην δουλειά, στο διάβασμα, στο σχολείο, στην σχολή και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της ημέρας.

Επίσης όταν κοιμάστε καλά η ψυχολογία σας είναι καλύτερη αλλά και το σώμα σας λειτουργεί με καλύτερη απόδοση. Διότι ο ύπνος είναι αναγκαίος για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων και όχι μόνο του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο ύπνος με αναμμένα τα φώτα επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Με ποιον τρόπο; Διαβάστε παρακάτω:

 Α ν κοιμάστε με αναμμένα φώτα,μπορεί να βλάψει την γονιμότητά σας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε θηλυκά ποντίκια.

Τα ποντίκια που κοιμόντουσαν με αναμμένο φως το βράδυ ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την γονιμότητα. Πιστεύεται επίσης ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί (το εσωτερικό ρολόι του σώματος) επηρεάζουν το χρόνο της αναπαραγωγικής διαδικασίας στις γυναίκες.

Δείτε ακόμα Ύπνος: Τα ασυνήθιστα πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε νοσηλευτές που εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες καθώς και  τα αποτελέσματα της έκθεσης τους στο τεχνητό φως. Αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες νοσοκόμες παραπονέθηκαν ότι είχε διαταραχθεί ο εμμηνορροϊκός κύκλος τους.

πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Η μελατονίνη όχι μόνο μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος αλλά και την αρτηριακή πίεση. Εάν εκτίθεστε στο φως τη νύχτα, η παραγωγή μελατονίνης καταστέλλεται. Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται. Οι τακτικές διακυμάνσεις, με τη σειρά τους, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

 Αν κοιμάστε με αναμμένα φώτα,μπορεί να πάρεις βάρος.

Το τεχνητό φωτός τη νύχτα μπορεί να είναι η αιτία ενός επιβραδυνόμενου μεταβολισμού. Επιπλέον, η διαταραχή του ύπνου και οι κιρκαδικοί ρυθμοί μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 43.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι εκείνες που κοιμόντουσαν με ανοιχτή τηλεόραση την νύχτα παρατήρησαν αύξηση βάρους. Η αλλαγή συνέβη ανεξάρτητα από την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου τους.

πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

 Αν κοιμάστε με αναμμένα φώτα αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ορμονικές αλλαγές.

Ακόμη και μια φωτεινή πηγή μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία. Το φως από τα smartphone, τις τηλεοράσεις ή τους υπολογιστές συμβάλλει στην έλλειψη μελατονίνης. Επιπλέον, άλλες βιολογικές διεργασίες διαταράσσονται.

Δείτε ακόμα Ύπνος με ανεμιστήρα: Πως μπορεί να βλάψει την υγεία μας και τρόποι προστατευθούμε

Τις περισσότερες φορές, είναι η μελατονίνη που υποφέρει πρώτα. Ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τις ορμόνες γήρανσης και μειώνει τις αντιγηραντικές.

πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

Μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Εναλλακτικά, η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού είναι πιθανό να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης.

Είναι ενδιαφέρον ότι το κόκκινο φως έχει λιγότερες επιζήμιες επιδράσεις επειδή είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στα κόκκινα μήκη κύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ακόμη και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

πως-επηρεάζει-την-υγεία-ο-ύπνος-με-αναμμένα φώτα-

All photos via brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close