7-χαρακτηριστικά-που-δείχνουν-αυξημένη-συναισθηματική νοημοσύνη-

7 χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν έχετε αυτά τα 7 χαρακτηριστικά τότε η συναισθηματική σας νοημοσύνη είναι ισχυρή.

Τα τελευταία χρόνια γνωστός έχει γίνει ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη. Όταν μιλάμε για συναισθηματική νοημοσύνη περιγράφουμε έναν άνθρωπο που λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να ονοματίσει τα συναισθήματα που βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη έχουν αρχηγικές τάσεις. Παρόλα αυτά οι ίδιες μελέτες έχουν αμφισβητηθεί από την επιστημονική κοινότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα άτομο με συναισθηματική νοημοσύνη λειτουργεί με βάση το συναίσθημα.

Δείτε ακόμα 7 πόζες που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σας

Είναι αυθόρμητο, μπορεί εύκολα να μπει στα παπούτσια του άλλου, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων και μπορεί εύκολα να δείξει ενσυναίσθηση ακόμη και αν όλοι οι άλλοι γύρω του δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε τα 7 αυτά χαρακτηριστικά που αν τα έχετε σημαίνει ότι η συναισθηματική σας νοημοσύνη είναι ισχυρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα τεστ όσων αφορά την συναισθηματική νοημοσύνη πλέον είναι πιο έγκυρα από τα τεστ ευφυΐας. Διαβάστε παρακάτω:

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Δεν αντέχετε την υπερβολική φασαρία

Οι άνθρωποι με έντονη συναισθηματική νοημοσύνη αγαπούν την ηρεμία. Δεν τους αρέσει να βρίσκονται συχνά σε μέρη με έντονη οχλαγωγία και δυνατή μουσική και γενικότερα δεν τους αρέσει οτιδήποτε διαταράσσει απότομα τις αισθήσεις τους. Είναι πιθανό να θέλετε να κοιμάστε σε απόλυτη ησυχία και να ξυπνάτε με το παραμικρό.

7-χαρακτηριστικά-που-δείχνουν-αυξημένη-συναισθηματική νοημοσύνη-

Photo via: indicator.gr

Δεν αντέχουν τις δυσάρεστες μυρωδιές

Στην ίδια κατηγορία με την φασαρία ανήκουν και οι δυσάρεστες μυρωδιές. Φυσικά λίγο ή πολύ κανείς δεν μπορεί να μείνει για πολύ ώρα σε ένα μέρος με σκουπίδια. Οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη δεν αντέχουν ούτε λεπτό ενώ πολλές φορές μεταφράζουν ως δυσάρεστες ακόμη και τις μυρωδιές που απλά είναι έντονες.

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Σας αρέσει η μοναξιά

Η αλήθεια είναι πως μπορεί οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα φίλους και να μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση και κατανόηση πιο εύκολα από τους υπόλοιπους, όμως είναι και φορές που τους αρέσει να απομονώνονται.

Δεν θέλουν να είναι συνεχώς με κόσμο μέσα στο σπίτι, φτιάχνουν δύσκολα ερ@τικές σχέσεις ενώ είναι και φορές που για αρκετές μέρες έχουν την ανάγκη να κάτσουν μέσα, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν μουσική ή να δουν ταινία.

7-χαρακτηριστικά-που-δείχνουν-αυξημένη-συναισθηματική νοημοσύνη-

Photo via: hellasjournal.com

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Έχουν ισχυρό ένστικτο

Οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να αναγνωρίσουν εύκολα τα συναισθήματα και τις διαθέσεις ενός άλλου ανθρώπου. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη αν δεν συμπαθήσει κάποιον σχεδόν αυτομάτως μετά την γνωριμία τους συνήθως έχει δίκιο.

Ακόμη κι αν φαινομενικά ένας άνθρωπος φαίνεται πολύ συμπαθής στους υπόλοιπους, ένας άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να καταλάβει την υποκρισία, τις δεύτερες σκέψεις που κάνει ένα άλλο άτομο και γενικότερα ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν.

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Μπορούν να αντιληφθούν εύκολα το ψέμα

Οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να κατανοήσουν πιο εύκολα τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σε μερικές περιπτώσεις τους κάνει καχύποπτους αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τους δίνει την δυνατότητα να μπορούν να αναγνωρίσουν πότε κάποιος τους λέει ψέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη, ακριβώς επειδή μπορούν να ψυχολογήσουν εύκολα τις ανάγκες του άλλου, είναι πολύ καλοί…ψεύτες. Γι’ αυτό και μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να ηγηθούν. Ξέρουν να ελίσσονται και ξέρουν να σου πουν αυτό που θες να ακούσεις την στιγμή που θες να το ακούσεις.

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Δυσκολεύονται να βάλουν τα όριά τους

Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη που αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν αυτό για να ανέβουν επαγγελματικά ή για να ηγηθούν οπουδήποτε όμως υπάρχουν και άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη που δεν περνούν καλά.

Οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη σε πολλές περιπτώσεις είναι ευαίσθητοι. Έχουν την ανάγκη να τους βοηθήσουν όλους, νοιάζονται ακόμη και για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και μπορούν εύκολα να νιώσουν συμπόνια και να προβληματιστούν.

Δείτε ακόμα Ενήλικας με παιδικά τραύματα: Ποιες συμπεριφορές εκδηλώνει;

Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές και προτού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια – περίπου στην ηλικία της εφηβείας ή και λίγο μεγαλύτεροι – πέφτουν θύματα χειρισμού. Δυσκολεύονται να θέσουν όρια, είναι πάντα διαθέσιμοι όταν τους χρειάζεσαι ακόμη κι αν δεν έχουν χρόνο και νιώθουν συχνά μέσα τους να καταπιέζονται.

7-χαρακτηριστικά-που-δείχνουν-αυξημένη-συναισθηματική νοημοσύνη-

Photo via: green-news.gr

Χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη: Όλοι θέλουν να τους πουν τα προβλήματά τους

Τέλος οι άνθρωποι με ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη είναι άριστοι ψυχολόγοι. Έχουν έναν τρόπο να σου λύνουν κάθε σου πρόβλημα. Ακριβώς επειδή είναι σε θέση να ψυχολογήσουν καλύτερα τους άλλους, μπορούν πολλές φορές να σου δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις αλλόκοτες συμπεριφορές άλλων ανθρώπων που σε προβληματίζουν.

Επίσης μπορούν να καταλάβουν κάθε φορά πως έχεις ανάγκη να σου μιλήσουν εκείνη την στιγμή. Έτσι δύσκολα θα νιώσεις πιεσμένος ή ότι σε κρίνει ένας άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη. Θα σου μιλήσει ακριβώς με τον τρόπο που θες και σίγουρα θα βοηθηθείς.

Photo cover via: mckinsey.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close