8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχεις πολλές ανασφάλειες

Ανασφάλειες : 8 συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχεις πολλές !Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας. Κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει μερικές φορές να κάνει μία αυτοκριτική και να θέλει να βελτιώσει πράγματα στην συμπεριφορά και στην εξωτερική του εμφάνιση.

Υπάρχουν ανασφάλειες που μας δίνουν ώθηση να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και ανασφάλειες που καταστρέφουν την ψυχική μας υγεία και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Γιατί όταν οι ανασφάλειες εκδηλώνονται με την μορφή εσωτερικού προβληματισμού, τότε μπορείς να τις εκμεταλλευτείς και να βελτιώσεις την ζωή σου.

Δείτε ακόμα Αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Τελικά προκαλούμε αυτό που φοβόμαστε;

Όταν όμως οι ανασφάλειες γίνονται τρόπος ζωής, τότε σίγουρα επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις και την εικόνα που έχει για σένα στον καθρέφτη. Κι ενώ όλοι μπορούμε να δούμε τις ανασφάλειες των άλλων, σχεδόν κανείς από εμάς δεν μπορεί να δει τις δικές του ανασφάλειες.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε 8 συμπεριφορές που φανερώνουν ότι είσαι ένα πολύ ανασφαλές άτομο. Στις σχέσεις, στη δουλειά, στην καθημερινότητά σου, οι ανασφάλειές σου μπαίνουν εμπόδιο. Και ήρθε η στιγμή να τις δεις κατάματα. Διαβάστε παρακάτω: 

Είσαι διαρκώς χαρούμενη / χαρούμενος

Το να διατηρείς την θετικότητά σου ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές δεν είναι πάντα καλό. Μπορεί εδώ και χρόνια να μας έχουν περάσει το μήνυμα ότι το χαμόγελο δεν πρέπει να σβήνει ποτέ από τα χείλη μας, αλλά οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών!

Φυσικά και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμη και η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μας θα περάσει. Όμως όταν βλέπεις ότι ένας άνθρωπος χαμογελάει διαρκώς, είναι πολύ κοινωνικός και σχεδόν ποτέ δεν μιλάει για τα πραγματικά σου συναισθήματα, σημαίνει ότι μέσα του έχει πολύ πόνο και πολλές αντασφάλειες.

Στην πραγματικότητα νιώθει, ότι δεν έχει νόημα να δείξει τα συναισθήματά του γιατί κανείς δεν θα τον καταλάβει. Κανείς δεν θα είναι εκεί γι’ αυτόν. Επίσης φοβάται να δείξει την αδύναμη πλευρά του, από φόβο μήπως οι άλλοι την εκμεταλλευτούν. Και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι κράχτες ανασφαλειών.

Δείχνεις χαρούμενος αλλά δεν είσαι

Είσαι τελειομανής

Οι άνθρωποι που αναζητούν την τελειότητα οπουδήποτε γυρίζουν το μάτι τους, σημαίνει ότι είναι άνθρωποι που αναζητούν την τελειότητα πρώτα από όλα στην ζωή τους. Οι ανασφαλείς άνθρωποι συχνά δεν συγχωρούν λάθη που κάνουν στην δουλειά, αγχώνονται πολύ για το αν κάποιος φίλος ή φίλη τους παρεξηγήσει και είναι μανιακοί με τις δουλειές του σπιτιού.

Αυτό διότι φοβούνται ότι μέσα από τα λάθη τους, οι άλλοι θα αντιληφθούν το χάος που επικρατεί στο μυαλό τους. Έχουν ανάγκη να δείχνουν τέλειοι για να νιώθουν τέλειοι, όμως ποτέ στην πραγματικότητα δεν τα βρήκαν με τον εαυτό τους. Γιατί το να αναγνωρίζεις το δικαίωμα στο λάθος, είναι η ύψιστη μορφή αυτοεκτίμησης.

Είσαι τελειομανής

Δεν δέχεσαι τα αρνητικά σχόλια!

Όταν μιλάμε για αρνητικά σχόλια δεν εννοούμε τα επικριτικά και κακοπροαίρετα σχόλια. Εννοούμε τις συμβουλές κάποιων φίλων ή μία παρατήρηση στην δουλειά. Οι ανασφαλείς άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν μία αρνητική άποψη για το πρόσωπό τους.

Διότι εσύ μπορεί να τους κάνεις μία παρατήρηση για το ντύσιμό τους ή για τον τρόπο που χειρίζονται μία συγκεκριμένη κατάσταση και αυτοί αμέσως θα νιώσουν άβολα και θα γίνουν αμυντικοί, διότι νομίζουν ότι το σχόλιό σου αφορά την γνώμη που έχεις για την προσωπικότητά τους γενικότερα.

Όπως είπαμε και παραπάνω οι ανασφαλείς άνθρωποι δεν δέχονται το λάθος στον εαυτό τους. Και αυτό, διότι μέσα τους νομίζουν ότι πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς στους γύρω τους, πόσο σωστοί είναι και πόσο αξιοπρεπής δουλειά και ζωή κάνουν.

Δεν δέχεσαι τα αρνητικά σχόλια!

Είναι πολύ σημαντικό για σένα να…δείχνεσαι!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι όταν ένας άνθρωπος μιλάει διαρκώς για τις επιτυχίες του, τα λεφτά του, την ομορφιά του, στην ουσία έχει ανάγκη να παίρνει συνεχώς κομπλιμέντα. Οι άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουν στον εαυτό τους, δεν έχουν ανάγκη να αποδείξουν τίποτα. Είναι αυτό που είναι και φαίνεται.

Είναι πολύ σημαντικό για σένα να...δείχνεσαι! 

Δεν μπορείς να πεις “όχι” !

Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση ξέρει να διεκδικεί τα θέλω του και τις πραγματικές του ανάγκες. Το να μπορείς να πεις “όχι” είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα αυτοπεποίθησης και δυναμισμού. Οι άνθρωποι με πολλές ανασφάλειες δυσκολεύονται να πουν “όχι” .

Έχουν διαρκώς στο μυαλό τους, ότι η αρνητική τους απάντηση μπορεί να απομακρύνει τους φίλους τους από την ζωή τους. Νομίζουν ότι στην δουλειά τους θα σταματήσουν να είναι τόσο πολύτιμοί. Γενικότερα θεωρούν ενδόμυχα ότι ο μόνος τρόπος για να τους εκτιμήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, είναι να μην χαλούν χατίρι.

Γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη

Θέλεις συνέχεια να παίρνεις επιβεβαίωση!

500 φωτογραφίες στο Instagram κι άλλες 500 φωτογραφίες στο Facebook. Τα social media έγιναν η διέξοδος κάθε ανασφαλούς ανθρώπου. Πλέον πιο εύκολα από ποτέ, παίρνεις την επιβεβαίωση που χρειάζεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή, δωρεάν. Παλιότερα θα έδινες μία περιουσία για να είσαι σχεδόν καθημερινά στα μπαράκια και στις καφετέριες, φλερτάροντας.

Φυσικά όλοι μας ανεβάζουμε φωτογραφίες στα social media. Δείγμα ανασφάλειας όμως είναι όταν προσπαθείς να δείχνεις πολύ όμορφος ή όμορφη μέσα από τις φωτογραφίες σου. Τονίζεις το σώμα σου, κάνεις φώτοσοπ για να διορθώσεις το πρόσωπό σου.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα τονίζουν ότι με την είσοδο των social media στις ζωές μας αυξήθηκαν οι ανασφάλειες στους ανθρώπους. Διότι ξαφνικά ξεκινήσαμε να μετράμε την εκτίμηση των άλλων και το πόσο όμορφοι δείχνουμε από τα likes, τα follow και τους φίλους στο Facebook.

Ξεκινήσαμε να ανταγωνιζόμαστε τους άλλους. Γιατί κάποιος μπορεί να έχει 1000 like στο Facebook κι εσύ μόλις 40. Και μπορείς κάποιος άλλος να δείχνει τους κοιλιακούς του στο Instagram κι εκείνη την στιγμή εσύ συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις κοιλιακούς ή ότι οι κοιλιακοί σου δεν είναι και τόσο καλοσχηματισμένοι.

Γενικότερα η υπερπροβολή του ανθρώπου μέσα από τα social media μας έκανε πιο ματαιόδοξους. Και η ματαιοδοξία γεννάει ανασφάλεια.

γυναίκα βγάζει selfie

Κάνεις συχνά καταστροφικές σκέψεις

Ζεις την τέλεια ζωή όμως ποτέ δεν μπορείς να το δεις. Έχεις τους φίλους, την δουλειά σου, το σπίτι σου, το ταίρι σου, αλλά ακόμη δεν μπορείς να το δεις! Νομίζεις ότι όλα αυτά τα καλά που βιώνεις τώρα έχουν ημερομηνία λήξης. Οπότε επιλέγεις να επικεντρώνεσαι στο κακό που θα σε ‘βρει και όχι στο τώρα που είναι πολλά υποσχόμενο.

Επίσης όταν χάνεις έναν άνθρωπο από την ζωή σου ή όταν νιώθεις ότι εσύ υστερείς σε σχέση με άλλους οι σκέψεις σου είναι υπερβολικές. Οι φίλοι σου βρίσκονται σε σχέση κι εσύ όχι; Τότε εσύ θα πεθάνεις μόνος σου. Οι φίλοι σου έχουν μία δουλειά με περισσότερα χρήματα από σένα; Τότε σίγουρα εσύ θα μείνεις για μία ζωή σε μία δουλειά με τον κατώτατο μισθό.

Παραπονιέσαι συχνά, τίποτα δεν σου είναι αρκετό, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι τα λεφτά, το ταίρι ή ένα πολύ πιο σωστό ταίρι από αυτό που έχεις ήδη που σου λείπει. Σου λείπει η πίστη στον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις και αυτόν λίγο…

γυναίκα ζηλεύει

Κατηγορείς διαρκώς τους άλλους!

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω οι ανασφαλείς άνθρωποι “δεν κάνουν ποτέ λάθη” . Είναι πιο εύκολο να τσακωθείς άσχημα με την καλύτερή σου φίλη και να της μιλήσεις απαίσια, από το να παραδεχτείς ότι φταις. Μπορεί να είναι οξύμωρο όμως οι ανασφαλείς άνθρωποι πολύ συχνά είναι πολύ εγωιστές και καθόλου δίκαιοι με τους γύρω τους.

Γιατί έχουν ανάγκη να είναι τέλειοι, έχουν ανάγκη κανένας να μην τους πει οτιδήποτε κακό για εκείνους, οπότε δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους. Γίνονται πολύ αμυντικοί ακόμη και στις απλές συμβουλές, όταν αυτές οι συμβουλές δεν τους συμφέρουν.

Θυμήσου όμως, ότι ακόμη κι αν για όλη την παρέα είσαι λάθος, αν εσύ πραγματικά πιστεύεις ότι είσαι σωστός, δεν έχεις λόγο να νευριάζεις. Αν νευριάζεις σημαίνει ότι κάθε συμβουλή της παρέας είναι ουσιαστικά ένας καθρέφτης που σε καλούν να δεις τον εαυτό σου. Και αυτό που βλέπεις μάλλον σε σένα δεν αρέσει περισσότερο από ότι στους άλλους.

γυναίκες τσακώνονται

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via brightside.me

Close