αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

Είτε προσπαθούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είτε απλώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο έργο στη δουλειά, είναι εύκολο να χάσουμε το κίνητρο. Αν σκεφτόμαστε σαν μέλισσες αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ανεξάρτητα από το πόσες άγρυπνες νύχτες αφιερώνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας, οι προσπάθειές μας δεν φαίνεται να είναι τίποτα άλλο από μια σταγόνα στη βροχή. Αλλά όπως αποδεικνύεται, ίσως μπορέσουμε να μάθουμε λίγα πράγματα για την υπομονή από τις ταπεινές μέλισσες.

Οι μέλισσες είναι γνωστό ότι είναι από τα πιο σοφά έντομα. Σύμφωνα με πολλούς αν οι κοινωνίες λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί μία κυψέλη ίσως ο κόσμος να ήταν πιο δίκαιος, γιατί από ένστικτο, είναι πολύ οργανωτικές. Ίσως το να σκεφτόμαστε σαν μέλισσες είναι καλύτερο από φανταζόμαστε. Διαβάστε παρακάτω:

Η διάρκεια ζωής μιας μέλισσας είναι πολύ μικρή.

Μια συνηθισμένη εργαζόμενη μέλισσα ζει περίπου 4 έως 8 εβδομάδες. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα 65-70 χρόνια της ζωής μας. Έχουν πολύ λιγότερο χρόνο να επηρεάσουν τον κόσμο από εμάς. Ωστόσο, κανείς δεν έχει δει μέλισσα να εγκαταλείπει τις δουλειές της επειδή «δεν έχουν νόημα».

αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

Η συμβολή μιας μέλισσας είναι ασήμαντη.

Μια εργαζόμενη μέλισσα κάνει μόνο το 1/12 του κουταλιού του γλυκού μέλι. Και μιλώντας για κηφήνες και βασίλισσα, δεν βγάζουν καν αυτό το ποσό. Όμως ο καθένας σε μια κυψέλη κάνει τη δουλειά του για να μπορέσουν όλοι να λειτουργήσουν και να συνεχίσουν να ζουν.

Οι εργαζόμενες μέλισσες φέρνουν νέκταρ και γύρη και μεγαλώνουν τη νέα γενιά. Οι κηφήνες είναι αρσενικά που όχι μόνο ζευγαρώνουν με τη βασίλισσα, αλλά κάνουν και τη «βρώμικη δουλειά» – βαδίζουν χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να διατηρήσουν τη σωστή θερμοκρασία στην κυψέλη.

Και οι βασίλισσες ασχολούνται μόνο με την ωοτοκία. Μια μικρή μέλισσα φαίνεται ασήμαντη, αλλά αν την αφαιρέσετε από το σύστημα, όλα θα αποτύχουν.

αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

Μια μέλισσα δεν σκέφτεται να κάνει τίποτα για τον εαυτό της.

Μια εργάτρια μέλισσα δεν ωφελείται από αυτό που κάνει άμεσα. Άλλωστε ούτε σταγόνα μέλι δεν της ανήκει. Ξοδεύει όλη της τη ζωή δουλεύοντας σκληρά μόνο και μόνο για να μεγαλώσει τη νέα γενιά και να επιτρέψει στην κυψέλη να συνεχίσει να ζει. Και ακόμη και αυτό το γεγονός δεν την πείθει να τα παρατήσει.

αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

Μια μέλισσα μπορεί να πείσει όλη την κυψέλη να την ακολουθήσει.

Όταν όλα τα κελιά σε μια κυψέλη είναι γεμάτα και η βασίλισσα δεν έχει χώρο για να γεννήσει αυγά, οι μέλισσες πρέπει να βρουν ένα νέο μέρος για να ζήσουν.

Έτσι εγκαταλείπουν το παλιό τους καταφύγιο και προσγειώνονται εντελώς σε ένα δέντρο. Μερικές από τις μέλισσες στέλνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να βρουν μια ακμάζουσα τοποθεσία στην οποία μπορούν να κατοικήσουν.

Δείτε ακόμα Αυτή πρέπει να είναι η αντίδρασή μας απέναντι στην επιθετικότητα των άλλων

Όταν μία από αυτές βρίσκει κάτι που της ταιριάζει, επιστρέφει και αρχίζει να κουνιέται, προσπαθώντας να μεταφέρει μέσω του χορού τι τέλειο μέρος βρήκε. Σε λίγες ώρες, η κυψέλη επιλέγει να μετακομίσει στο μέρος που έχει βρει. Η κρούση μοιάζει με τους ομόκεντρους κύκλους που εμφανίζονται αφού ρίξουμε μια πέτρα σε λίγο νερό.

αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

Το 1/12 του κουταλιού σας μετράει.

Αν αφαιρέσουμε μια μέλισσα, θα χάσουμε μόνο το 1/12 του κουταλιού του γλυκού μέλι. Αλλά αν αφαιρέσουμε μια ντουζίνα από αυτές, θα πάρουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λιγότερο από ό,τι θα μπορούσαμε. Αν δεν υπάρχει μέλισσα που να μπορεί να βρει ένα νέο μέρος για να ζήσουν όλες, τότε ολόκληρη η κυψέλη θα πέθαινε και δεν θα παίρναμε καθόλου μέλι.

Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να σας φαίνεται η συνεισφορά σας, έχει μεγάλο αντίκτυπο αν κοιτάξετε την ευρύτερη εικόνα. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το 1/12 του κουταλιού σας έχει σημασία. Λοιπόν, τι μπορούμε να μάθουμε από τις μέλισσες;

Προσπαθήστε να ζήσετε μια μέρα τη φορά. Κάντε αυτό που πιστεύετε ότι είναι σωστό. Μην τα παρατάς, ακόμα κι όταν οι προσπάθειές σου φαίνεται να αποτυγχάνουν. Εμπνεύστε τους άλλους να ενωθούν μαζί σας: όσο περισσότερους φίλους και συγγενείς έχετε ομοϊδεάτες, τόσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε μαζί.

Δείτε ακόμα 9 σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης που βοηθούν στην επούλωση κρυμμένων πληγών

Μην σκέφτεστε το κέρδος που αποκομίζετε – σκεφτείτε τον στόχο και τη χρήση που προσφέρετε στους άλλους. Εκτιμήστε τη συνεισφορά σας, όσο μικρή κι αν είναι.

αν-δεν-έχετε-καλή-μέρα-σκεφτείτε-σα-μέλισσα-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close