Φέτος τον Χειμώνα αξίζει να επισκεφθείς τα Τζουμέρκα - Δες τις υπέροχες φωτογραφίες

Ο χειμώνας, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφορμή για σένα και την οικογένειά σου, για να κάνετε μικρές αποδράσεις σε πολλούς εξαιρετικούς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας! Άλλωστε η Ελλάδα, είναι πανέμορφη όλο τον χρόνο, κι εμείς αξίζει να την ανακαλύπτουμε διαρκώς.

Το σημερινό άρθρο, θα σας μιλήσει για τα πανέμορφα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, τα οποία είναι ένα σύνολο χωριών που μοιράζονται ανάμεσα στην Άρτα και στα Ιωάννινα! Αν σταθείτε τυχεροί και επισκεφθείτε τα Τζουμέρκα, θα εντυπωσιαστείτε με τους καταρράκτες, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τα σπήλαια, τα μοναστήρια χτισμένα μέσα σε βράχους, τα πετρόχτιστα χωριά και αλλά τοπία άγριας ομορφιάς που σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν βρίσκεσαι στον πλανήτη Γη!

Συρράκο

Φέτος τον Χειμώνα αξίζει να επισκεφθείς τα Τζουμέρκα - Δες τις υπέροχες φωτογραφίες

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τα χωριά των Τζουμέρκων, ξεκινώντας με το Συρράκο! Βρίσκεται, σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και σε απόσταση 52 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων. Στο χωριό, θα συναντήσετε πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλοφτιαγμένα πλακόστρωτα καλντερίμια και πολλές σκαλιστές βρύσες με τρεχούμενο νερό. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χαρακτηριστει σαν Παραδοσιακός Οικισμός.

 

Τα αυτοκίνητα πρέπει να τα αφήσετε έξω από το χωριό. Αφού παρκάρετε θα περπατήσετε το πλακόστρωτο δρομάκι και θα βρεθείτε στη γραφική πλατεία του χωριού, όπου θα δείτε να δεσπόζουν δυο πλάτανοι και η σκεπαστή πέτρινη βρύση της Γκούρας με παγωμένο νερό από το βουνό. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθείτε το πατρικό σπίτι του του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη που πλέον λειτουργεί σαν Μουσείο Λαογραφικής Τέχνης.

Καλαρρύτες

Φέτος τον Χειμώνα αξίζει να επισκεφθείς τα Τζουμέρκα - Δες τις υπέροχες φωτογραφίες

Οι Καλαρρύτες βρίσκονται απέναντι από το Συρράκο, στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1.200 μ. Για να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο με το αυτοκίνητο θα διασχίσετε 18 χιλιόμετρα κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο. Διαφορετικά, μπορείτε να απολαύσετε την πεζοπορία στα ορεινά μέρη περπατώντας το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια και ενώνει τα δυο βλαχοχώρια για περίπου μια ώρα.

Είναι ένα διατηρητέο χωριό που ξεχωρίζει για τα τρεχούμενα νερά του, τα επιβλητικά πέτρινα σπίτια του και τα παραδοσιακά καλντερίμια! Οι χωριανοί θα σας μιλήσουν για τους πρώτους αργυροχρυσοχόους που γεννήθηκαν εδώ- μεταξύ των οποίων και o Σωτήριος Βούλγαρης, που ίδρυσε τον διάσημο οίκο Bvlgari.

 

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μουσείο των Χρήστου Γκολφινόπουλου και Αικατερίνης Μουσαφίρη, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στη συνέχεια, κάντε μια στάση στην Άκανθο, το ρετρό καφενείο του Ναπολέοντα Ζαγκλή που θα σας μεταφέρει στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η εντυπωσιακή Μονή της Κηπίνας, που χτίστηκε το 1212 στην εσοχή ενός κάθετου βράχου αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από το δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες.

Πράμαντα

Φέτος τον Χειμώνα αξίζει να επισκεφθείς τα Τζουμέρκα - Δες τις υπέροχες φωτογραφίες

Το πιο ζωντανό κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, σε υψόμετρο 840 μ. και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας. Αφού απολαύσετε τον καφέ σας την πλατεία του χωριού, κάτω από τον πλάτανο επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και την ιστορική βρύση του Αράπη.

 

Μην ξεχάσετε να δείτε από κοντά το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας με τους πανέμορφους σχηματισμούς από σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τις μικρές λίμνες. Τέλος, 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό στεγάζεται η ιστορική Μονή της Αγίας Παρασκευής!

Μελισσουργοί

Φέτος τον Χειμώνα αξίζει να επισκεφθείς τα Τζουμέρκα - Δες τις υπέροχες φωτογραφίες

Οι Μελισσουργοι, είναι το βορειότερο χωριό του νομού Άρτας και πρόκειται για το πιο όμορφο μεταξύ των Τζουμέρκων. Απέχει 72 χιλιόμετρα μακριά από την Άρτα και λέγεται πως πήρε το όνομά του – κατά μια έννοια – από την εργατικότητα που διακρίνει τους κατοίκους του. Σημεία συνάντησης είναι οι πλατείες του χωριού. Στο κέντρο βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία Εθνικής Αντίστασης με τις βρύσες και τα πλατάνια.

 

Λίγο πιο πάνω είναι η πλατεία του Κάμπου, ενώ στο κάτω μέρος του χωριού βρίσκεται η πλατεία της Παναγιάς με φυσικό γρασίδι. Μέσα και γύρω από το χωριό θα ανακαλύψετε όμορφες εκκλησίες, ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το υπέροχο ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών, σε υψόμετρο 1.023 μ., για να πιείτε καφεδάκι με θέα στις κορυφές των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας.

Αξίζει επίσης να δείτε τα παρακάτω:

  • Τους εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται λίγο πιο ψηλά από το χωριό Καταρράκτης.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο του Παντελή Καράλη στο χωριό Κυψέλη Άρτας.
  • Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας που χτιστηκε το 1866 και θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευσή του από τις έντονες βροχοπτώσεις, το εντυπωσιακό γεφύρι στέκεται και πάλι όρθιο, με το βασικό μέρος των εργασιών αναστήλωσης να έχει ολοκληρωθεί.
  • Το ιστορικό χωριό Βουργαρέλι, στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά. Σημαντικό αξιοθέατο εδώ είναι η Κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με περίφημες τοιχογραφίες.

 

 

Close