Για ποιον λόγο όμως οι γονείς έχουν ξεσπάσματα θυμού; Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις θυμού των γονιών;

Σαν γονείς όλοι έχουμε νευριάσει με τα παιδιά μας. Ακόμη και τα πιο ήσυχα παιδιά του κόσμου, υπήρξαν φορές που νιώσαμε ότι μας έφεραν στα όριά μας! Συνήθως πιστεύουμε ότι νευριάζουμε με τα παιδιά επειδή εκείνα είναι άτακτα. Επειδή δεν καταλαβαίνουν.

Σίγουρα υπάρχουν παιδιά που όντως είναι πολύ άτακτα. Που ακόμη κι αν έχεις σπουδάσει βρεφονηπιοκομία δίπλα σε κάποιον γκουρού δεν θα μπορούσες να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου βλέποντας τα να κάνουν αυτές τις αταξίες.

Δείτε ακόμα Τα μαύρα πρόβατα της οικογένειας είναι αυτοί που επιδιορθώνουν μια οικογένεια

Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να έχουμε εκρήξεις θυμού να αντιδρούμε απότομα απέναντι στα παιδιά μας, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε βρει άλλον τρόπο να τους επιβληθούμε. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι φταίει η δουλειά και η δύσκολη καθημερινότητα.

Οι γονείς νευριάζουν επειδή δεν έχουν μάθει να επιβάλλονται διαφορετικά! Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις θυμού των γονιών;

Άλλες φορές εθελοτυφλούμε και πιστεύουμε ότι τα παιδιά έκαναν κάτι λάθος ενώ τις περισσότερες από αυτές, δεν το σκεφτόμαστε πολύ. “Γονιός είμαι, θα πω και μια κουβέντα παραπάνω” . Για ποιον λόγο όμως οι γονείς έχουν ξεσπάσματα θυμού ακόμη και όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο εύκολες καταστάσεις;

Η σελίδα στο Facebook Healing Parenting μετέφρασε και ανέβασε ένα κείμενο σχετικά με τις εκρήξεις των γονιών, ακόμη και για τα πιο απλά ζητήματα. Βρήκαμε αυτό το κείμενο αρκετά ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Διαβάστε παρακάτω:

Ήταν επόμενο ως παιδιά, να σκεφτόμαστε ότι οι συμπεριφορές μας ήταν αυτές που πυροδοτούσαν τις έντονες αντιδράσεις των γονιών μας.

«Περπάτα πιο γρήγορα»
«Κάνε ησυχία»
«Γιατί δεν μπορείς απλά να ακούς;»
«Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις τί σου ζητάω να κάνεις;»

Οι γονείς νευριάζουν επειδή δεν έχουν μάθει να επιβάλλονται διαφορετικά! Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις θυμού των γονιών;

Και για να είμαστε ειλικρινείς, οι γονείς μας πίστευαν ότι εμείς ήμασταν η αιτία του εκνευρισμού τους, ότι αν απλά κάναμε αυτό που μας έχουν ζητήσει, τότε η ζωή θα ήταν πιο εύκολη.

Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Αυτό που προκαλούσε αντιδράσεις και εκρήξεις στους γονείς μας, ήταν το γεγονός ότι δεν ήξεραν πώς να μας διδάξουν. Ότι όταν ήταν και οι ίδιοι παιδιά, δεν ήξεραν και οι δικοί τους γονείς πώς να τους διδάξουν.

Οπότε όταν έλεγαν «περπάτα πιο γρήγορα», αυτό που εννοούσαν ήταν «έχω μάθει ότι πρέπει να περπατάς πιο γρήγορα» ή «εγώ στην ηλικία σου, δεν μπορούσα να ακολουθήσω τους δικούς μου ρυθμούς».

Όταν έλεγαν «κάνε ησυχία», αυτό που εννοούσαν ήταν «η φωνή μου δεν μπορούσε να ακουστεί όταν ήμουν παιδί» ή «είχα μάθει στη ζωή μου, ότι τα παιδιά είναι ταλαιπωρία».

Οι γονείς νευριάζουν επειδή δεν έχουν μάθει να επιβάλλονται διαφορετικά! Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις θυμού των γονιών;

Όταν έλεγαν «γιατί δεν μπορείς απλά να ακούς;», εννοούσαν «οι γονείς μου δεν μπόρεσαν ποτέ να με καταλάβουν» ή «γιατί δεν μπορούσα απλά να ακούσω τους γονείς μου;».

Και όταν έλεγαν, «είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις τί σου ζητάω να κάνεις;», εννοούσαν «σε παρακαλώ, κατάλαβέ το, δεν ξέρω κανέναν άλλο τρόπο για να σου το μάθω» ή «αν δεν το καταλάβεις, θα σημαίνει ότι είμαι κακός γονιός, όπως οι γονείς μου».

Αυτά είναι απλά μερικά παραδείγματα, που δείχνουν ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις του γονιού, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από απλές αντιδράσεις σε αυτό που έκανε ή δεν έκανε το παιδί του.

⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Yolanda Renteria

⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Christina Sklaveniti • Healing Parenting

Photo cover via: boro.gr

Close