γιατί-οι-άντρες-δεν-μπορούν-να-εξωτερικεύσουν-τα-συναισθήματά-τους-

Είναι γνωστό ότι οι άντρες σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Τουλάχιστον όχι με την ίδια ευκολία, που οι περισσότερες γυναίκες μπορούν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι πως δεν μας αρέσουν τα συμπεράσματα που κατά κάποιο τρόπο τσουβαλιάζουν τους άντρες και τις γυναίκες. Παρόλα αυτά φαίνεται πως είναι κοινώς αποδεκτό ότι πολλές φορές οι άντρες δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

Τουλάχιστον δυσκολεύονται περισσότερο σε σύγκριση με πολλές γυναίκες. Σίγουρα, υπάρχουν άντρες που εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους πολύ πιο εύκολα από αρκετές γυναίκες, αλλά αυτές οι περιπτώσεις σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, αποτελούν μειοψηφία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω:

Οι άνδρες νιώθουν συναισθήματα όπως και οι γυναίκες.

«Νιώθω ότι δεν τον νοιάζει», ακούγονται συχνά να λένε οι γυναίκες όταν δεν μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το άγχος, οι άνδρες επηρεάζονται επίσης από ασθένειες ψυχικής υγείας.

Γνωρίζατε ότι πάνω από το 30% των ανδρών θα εμφανίσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους; Και, περίπου το 9% των ανδρών αναφέρει ότι βιώνει αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους καθημερινά.

Παρά τις προσδοκίες της κοινωνίας που θέλει τους άνδρες να κρύβουν τα συναισθήματά τους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία της αντιμετώπισης των ασθενειών της ψυχικής υγείας των ανδρών. Ας εξερευνήσουμε γιατί οι άνδρες κρύβουν τα συναισθήματά τους.

γιατί-οι-άντρες-δεν-μπορούν-να-εξωτερικεύσουν-τα-συναισθήματά-τους-

Μπορεί να πιέζονται από την κοινωνία.

γιατί-οι-άντρες-δεν-μπορούν-να-εξωτερικεύσουν-τα-συναισθήματά-τους-

© Patrick Melrose / Showtime Entertainment

Παραδόξως, η κοινή φράση, “υπεράντρας”, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά. Αυτός ο όρος, που ορίζεται από το Αγγλικό Λεξικό του Cambridge ως «να συμπεριφέρεσαι πιο αρρενωπά και να είσαι γενναίος», είναι μόνο μια κοινωνική καταπίεση που διαστρεβλώνει τις αντιλήψεις περί αρρενωπότητας.

Έρευνα που διεξήχθη από το φιλανθρωπικό ίδρυμα ανδρικής υγείας Movember αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών αισθάνονται την πίεση να φαίνονται γενναίοι ή αρρενωποί, με τους νεότερους άνδρες, ηλικίας 18-34 ετών, να το βιώνουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (47%).

Η κατανόηση αυτών των κοινωνικών επιρροών μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην ψυχική υγεία και την ευημερία των ανδρών. Οι άνδρες συχνά παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα στην ψυχική τους υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να τα συζητήσουν ανοιχτά.

Δείτε ακόμα 9 κόλπα για να μάθετε αν κάποιος λέει την αλήθεια

Η έκθεση αναφέρει ότι όταν οι γυναίκες έχουν κατάθλιψη, εκδηλώνουν συχνά λύπη ή εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ενώ οι άνδρες συνήθως δείχνουν σημάδια θυμού, ευερεθιστότητας ή επιθετικότητας.

Κατανοώντας αυτές τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο όσων αφορά την έκφραση συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με ψυχολογικά προβλήματα, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τα σημάδια και να τα αντιμετωπίσουμε. Οι άνδρες δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους και αυτό λειτουργεί εναντίον τους.

Απλώς δεν ξέρουν πώς να εκφραστούν.

Κανείς δεν εξήγησε στους άντρες πώς να εκφραστούν. Οι κοινωνικές προσδοκίες και η διαπαιδαγώγηση κατά τη παιδικής ηλικίας συχνά διδάσκουν τους άντρες να είναι σκληροί και μη συναισθηματικοί, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουροι για το πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Ενώ οι γυναίκες μπορεί να εκφράζουν ανοιχτά την απογοήτευσή τους, οι άνδρες τείνουν να κρύβουν τον πόνο τους και να φαίνονται στωικοί. Αυτή η κοινωνική πίεση μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τους άνδρες να είναι ευάλωτοι, καθώς αυτό θεωρείται ταμπού.

Ως αποτέλεσμα, η συναισθηματική ευημερία των ανδρών μπορεί να υποφέρει. Προωθώντας ανοιχτές συζητήσεις για την ψυχική υγεία και καταρρίπτοντας τα στερεότυπα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους άνδρες να αισθάνονται άνετα και να έχουν τη δύναμη να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Είναι ένα νευρολογικό θέμα.

Το Corpus Callosum, ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο, είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, οδηγώντας σε υψηλότερη ικανότητα να αισθάνονται και να σκέφτονται ταυτόχρονα. Οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται και να σκέφτονται ταυτόχρονα.

Οι άνδρες, από την άλλη, τείνουν να διαχωρίζουν τα συναισθήματά τους από τις σκέψεις τους, με αποτέλεσμα να διστάζουν να συζητήσουν συναισθηματικά θέματα. Αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία επικοινωνίας για ευαίσθητα θέματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε αυτές τις διαφορές με βάση το φύλο.

Δείτε ακόμα Μην φοβάσαι τις νέες αρχές: Δεν ξεκινάς από το μηδέν αλλά από την εμπειρία σου

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι κατά κάποιο τρόπο, αλλά εξακολουθούν να είναι διαφορετικοί. Ακόμη και ο τρόπος που χειρίζονται το άγχος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις κοινωνικές προσδοκίες, τη φυσιολογία και την ψυχολογία.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close