Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης & οι 4 βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που βασανίζει όλο και περισσοτερους ανθρώπους της σημερινής εποχής. Η γρήγορη καθημερινότητα, η ρουτίνα, οι κατεστραμμένες οικογένειες που αποτελούνται από γονείς με απωθημένα ή γονείς που απουσιάζουν όλη μέρα εξαιτίας της δουλειάς. Υπάρχουν άπειροι λόγι που μπορεί ένας άνθρωπος να εμφανίσει συμπτώματα της κατάθλιψης.

Διάφοροι παράγοντες που δεν μπορουμε ούτε να φανταστούμε ή που αν τους αριθμήσουμε δε θα μας φτάσει μόνο ένα άρθρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής. Πολλοί μάλιστα πάσχουν από κατάθλιψη και ακόμη δεν το γνωρίζουν.

Επειδή η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία και τις απαραίτητες συνεδρίες, είναι καλό να γνωρίζεις τα συμπτώματα της, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Δείτε ακόμα Άτυπη κατάθλιψη: Συμπτώματα και κίνδυνοι στην υγεία- Ο σημαντικός ρόλος της παιδικής ηλικίας

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα συμπτώματα καθώς και τις ομάδες που ανήκουν οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα χρήσιμο άρθρο, διότι αυτή η ψυχική πάθηση, είναι ύπουλη και πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας.

Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω αποτελεί απόσπασμα του βιβλίου «Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο γράφτηκε από τους Lee Brosan και Brenda Hogan. Διαβάστε παρακάτω:

Συμπτώματα κατάθλιψης

Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατάθλιψης αναφέρονται πιο κάτω:

• Καταθλιπτική διάθεση. Αισθάνεστε πιεσμένοι, θλιμμένοι, δυστυχισμένοι, απελπισμένοι ή εκνευρισμένοι. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται μελαγχολικοί, μουδιασμένοι και άδειοι.

• Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για δραστηριότητες που προηγουμένως απολαμβάνατε. Τίποτα δεν σας φαίνεται πια διασκεδαστικό. Πράγματα που σας ήταν ευχάριστα σας φαίνονται τώρα αγγαρεία. Το κίνητρο για να κάνετε οτιδήποτε είναι πολύ χαμηλό.

• Αυτοκριτική και ενοχή. Αισθάνεστε ότι είστε κακοί, άχρηστοι, ανεπαρκείς και ανάξιοι.

• Απαισιοδοξία. Περιμένετε ότι τα πράγματα θα πάνε μάλλον άσχημα παρά καλά. Σκέψεις όπως «Αυτό δεν θα πάει καλά» είναι συνηθισμένες.

• Απόγνωση. Χάνετε κάθε ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν και αισθάνεστε ότι το μέλλον δεν κρύβει τίποτε άλλο πέρα από περισσότερα προβλήματα και περισσότερη κατάθλιψη. Κάνετε σκέψεις όπως «Δεν έχει νόημα να προσπαθείς».

Ποια είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα της κατάθλιψης;

• Απώλεια ενέργειας. Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι.

• Μειωμένη δραστηριότητα. Μερικές φορές οι άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν πολύ λίγα πράγματα, ειδικά σε σύγκριση με τη ζωή τους πριν από την κατάθλιψη.

• Απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη να μην απαντούν στο τηλέφωνο και να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές.

• Δυσκολία στη συγκέντρωση. Μπορεί να βρείτε πιο δύσκολο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση.

• Δυσκολίες ως προς τη μνήμη. Τα προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι συνηθισμένα. Για παράδειγμα, ξεχνάτε τα κλειδιά σας όταν φεύγετε από το σπίτι. Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές ως προς τη μνήμη σας: Για παράδειγμα, είναι ευκολότερο να θυμάστε τα άσχημα πράγματα παρά τα καλά που έχουν συμβεί.

• Μεταβολές στον ύπνο. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να κοιμάστε συνέχεια.

• Μεταβολές στην όρεξη και στο βάρος. Απώλεια της όρεξης ή τσιμπολογήματα οδηγούν συχνά σε ανεπιθύμητες μεταβολές στο βάρος.

• Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ

• Σκέψεις θανάτου. Αυτές ποικίλλουν από τη σκέψη ότι δεν θα ήταν και τόσο άσχημο να σκοτωθεί κανείς σε κάποιο δυστύχημα μέχρι ένα οργανωμένο σχέδιο για αυτοκτονία. Αν έχετε συχνές ή σοβαρές σκέψεις σχετικές με αυτοκτονία, τότε πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Αν ήδη βλέπετε έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας, επικοινωνήστε μαζί του αμέσως για να συζητήσετε τις σκέψεις σας αυτές. Αν όχι, κλείστε ένα ραντεβού με τον παθολόγο σας για να συζητήσετε τις σκέψεις αυτές και πώς θα λάβετε βοήθεια.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικές ομάδες:

• Συμπτώματα σχετικά με τη διάθεση, τα οποία συχνά θεωρούνται τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

• Σωματικά συμπτώματα, όπως μεταβολές στον ύπνο, στην όρεξη, στο βάρος και στην ενέργεια.

• Γνωστικά συμπτώματα (συμπτώματα «σκέψης»), όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων ή στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και δυσκολίες μνήμης. Ενδέχεται επίσης να αρχίσετε να σκέφτεστε πολύ αρνητικά.

• Συμπτώματα σχετικά με τη συμπεριφορά, όπως απόσυρση από κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που προηγουμένως απολαμβάνατε.

Photo cover via: recoveryways.com

Close