Άγχος πριν τον ύπνο: Πως να το αντιμετωπίσετε

Άγχος πριν τον ύπνο: Πως να το αντιμετωπίσετε. Τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος που νιώθετε λίγο πριν σας πάρει ο ύπνος το βράδυ.

Έχει συμβεί σε όλους μας. Λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος το βράδυ ξεκινάμε και σκεφτόμαστε πράγματα που μας κάνουν να αγχωνόμαστε. Ξεκινάμε να σκεφτόμαστε για καταστάσεις που μας είχαν ρεζιλέψει ακόμη και στο Δημοτικό, μας πιάνουν ανασφάλειες, σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε με την δουλειά, μας πιάνουν φοβίες.

Είναι ένα πολύ ενοχλητικό συναίσθημα αφού για να κοιμηθείς πρέπει να είσαι ήρεμος και είναι παράξενο που όλη τη μέρα είμαστε καλά αλλά λίγο πριν κοιμηθούμε το μυαλό μας ξεκινά να παίζει περίεργα παιχνίδια. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως το αντιμετωπίζουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Πώς προκαλείται το άγχος λίγο πριν τον ύπνο;

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές το άγχος λίγο πριν τον ύπνο καταβάλλει ανθρώπους που αγχώνονται γενικά. Ακόμη κι αν μέσα στην μέρα δεν έχουν αγχωθεί ή δεν έχουν καταλάβει ότι αγχώνονται λίγο πριν τον ύπνο τους πιάνει έντονο άγχος.

Όμως ακόμη κι αν δεν ήσουν αγχώδης από την φύση σου, οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο έντονοι που το άγχος σε καταβάλλει. Και όταν όλη την μέρα τρέχεις να προλάβεις λίγο πριν κοιμηθείς και το μυαλό σου αφεθεί στις σκέψεις του, αυτές οι σκέψεις μπορεί να γίνουν εφιαλτικές. Αντιμετωπίζεται. Πώς; Θα δούμε παρακάτω.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: iatronet.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Προσπαθήστε να ξεδιαλύνετε τις σκέψεις σας

Πολλές φορές αγχωνόμαστε επειδή μεγαλοποιούμε πράγματα και καταστάσεις στο κεφάλι μας. Για παράδειγμα το πρωί θα έχουμε μία δύσκολη μέρα στην δουλειά. Ξεκινάμε λοιπόν να σκεφτόμαστε αυτό και καταλήγουμε στον χαμηλό μισθό μας, στην ζωή που χάνουμε, στην κούραση που νιώθουμε.

Αν συνεχίσεις να το σκέφτεσαι και να το αναλύεις το άγχος θα γίνει ακόμη πιο έντονο και οι σκέψεις σου περισσότερο κουβάρι. Μία καλή λύση λοιπόν είναι να ανοίξεις τα μάτια και να σκεφτείς ρεαλιστικά την κατάσταση. Αύριο είναι μία δύσκολη μέρα στην δουλειά και μέχρι εκεί.

Δείτε ακόμα Όταν οι γονείς νιώθουν θυμωμένοι έχουν ανάγκη από φροντίδα και όχι τύψεις

Όλοι δουλεύουν, όλοι κουράζονται, οι περισσότεροι από εμάς τα φέρνουμε δύσκολα πέρα και το μόνο σου πρόβλημα στην προκειμένη είναι ότι αύριο θα είναι μία δύσκολη μέρα στην δουλειά. Μην το μεγαλοποιείς και μην το τραγικοποιείς.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: iatropedia.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Να κάνετε πράγματα μέσα στην μέρα που σας ευχαριστούν

Ξεκινήστε ένα χόμπι, ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, προσπαθήστε να περάσετε όμορφες στιγμές με οικογένεια και φίλους. Όσο πιο όμορφη μέρα έχουμε τόσο λιγότερο άγχος θα νιώσουμε λίγο πριν κοιμηθούμε. Διότι το άγχος πριν τον ύπνο είναι στην ουσία άγχος που δεν έχει ξεσπάσει όλη την μέρα ή όλη την εβδομάδα.

Δεν έχουμε χρόνο ούτε να σκεφτούμε, πέφτουμε ξεροί στο κρεβάτι κι εκείνες τις φορές που αργεί να μας πάρει λίγο ο ύπνος, όλες οι άσχημες σκέψεις ξεκινούν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Το άγχος πριν τον ύπνο δεν είναι παράλογο. Είναι ένα ξέσπασμα των σκέψεων που δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν μέσα στη μέρα.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: Pinterest

Άγχος πριν τον ύπνο: Διατηρήστε μία βραδινή ρουτίνα

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν άγχος επειδή δεν τους αρέσει ο τρόπος που ζουν. Αν λοιπόν έχεις παραμελήσει το σπίτι σου και αυτό σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή πότε κοιμάσαι νωρίς και πότε αργά και αυτό σε απορρυθμίζει τότε μία βραδινή ρουτίνα θα σου κάνει καλό.

Θα πρέπει να φτιάξεις ένα μικρό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως αυτοφροντίδα για σένα. Πλύνε τα πιάτα σου πριν κοιμηθείς, περιποιήσου λίγο τον εαυτό σου, άκου λίγη μουσική και πέσε νωρίς για ύπνο. Ο ύπνος βοηθάει και στην ψυχολογία και στην καθαρή σκέψη.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: infokids.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Προτίμησε την υγιεινή διατροφή

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά όσο πιο ανθυγιεινά τρώμε τόσο περισσότερο επηρεάζουμε την ψυχολογία μας. Και φυσικά δεν μιλάμε για τις ανασφάλειες που μπορεί να νιώσουμε επειδή πήραμε κάποια κιλά. Η ανθυγιεινή διατροφή σύμφωνα με μελέτες επηρεάζουν άκρως την ψυχολογία μας.

Αντιθέτως η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Έτσι ο εγκέφαλος ξεκουράζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει πιο καθαρή σκέψη στα πράγματα.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: mama365.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Μην πίνετε ενεργειακά ποτά και καφέδες

Μερικές φορές το άγχος εκδηλώνεται στον οργανισμό ύστερα από έντονη αδρεναλίνη. Με λίγα λόγια οι καφέδες και τα ενεργειακά ποτά που ανεβάζουν την αδρεναλίνη μας εξαιτίας της καφεΐνης πολλές φορές προκαλούν μία νευρικότητα.

Η νευρικότητα φέρνει άγχος χωρίς λόγο και το άγχος χωρίς λόγο προσπαθεί να βρει αιτία που υπάρχει. Οπότε ξεκινάμε να σκεφτόμαστε όλα εκείνα τα πράγματα που στην ζωή μας δεν είναι ιδανικά.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: iatronet.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Κάντε το περιβάλλον που κοιμάστε χαλαρωτικό

Το Α και το Ω για έναν καλό ύπνο είναι το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε όμορφα σε ένα περιβάλλον που είναι φορτωμένο. Έτσι διατηρήστε την διακόσμηση της κρεβατοκάμαρας μίνιμαλ, φροντίστε οι κουβέρτες και τα σεντόνια να μην σας ζεσταίνουν ή σας κάνουν να κρυώνετε.

Τέλος μερικά χαλαρωτικά αρώματα στον χώρο σας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. Γενικότερα προσπαθήστε ακόμη και τα χρώματα των τοίχων να είναι χαλαρωτικά. Τα χρώματα που επιλέγουμε για κάθε δωμάτιο έχουν την σημασία τους.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: psychologynow.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις

Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι στους ασθενείς με κρίσεις άγχους συστήνουν ορισμένες χαλαρωτικές ασκήσεις που αφορούν την αναπνοή, τα χέρια ή και τα πόδια.

Μπορείτε λοιπόν να ψάξετε μερικές τέτοιες χαλαρωτικές ασκήσεις. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε με τα πολύ βασικά όπως είναι οι ασκήσεις αναπνοής. Χαλαρές και αργές αναπνοές πάντα από την μύτη που θα σας ηρεμήσουν.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: iatropedia.gr

Άγχος πριν τον ύπνο: Μιλήστε με έναν ειδικό

Αν το άγχος σας ξεφεύγει από τα όρια και ξεκινάτε να παθαίνετε κρίσεις πανικού ή να μην μπορείτε να κλείσετε μάτι όλη την νύχτα ή να κοιμάστε λίγο και ο ύπνος που κάνετε να είναι κακής ποιότητας τότε πρέπει να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Δεν είναι κακό.

Δείτε ακόμα 7 χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι έχετε ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη

Έχετε πράγματα μέσα σας που σας βασανίζουν και έχετε την ανάγκη από έναν άνθρωπο να σας καθοδηγήσει. Ένας ψυχολόγος θα γίνει στήριγμα και θα σας βοηθήσει να μάθετε την ρίζα του προβλήματος αλλά και πως να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις της καθημερινότητας.

πως-να-αντιμετωπίσουμε-το-άγχος-πριν-τον-ύπνο-

Photo via: iatropedia.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close