γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

Το να έχεις πάρα πολλούς φίλους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία. Μπορεί να μην το περίμενες, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς το να έχεις πολλούς φίλους μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν καλύτερα μέσα σε ομάδες. Έτσι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να έχει κοινωνικές σχέσεις. Κοινωνικές σχέσεις με οικογένεια, με συναδέλφους, με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα αλλά και με φίλους.

Οι φίλοι στην ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντικοί. Οι φίλοι όπως λέει και ο σοφός λαός, είναι η οικογένεια που διαλέξαμε. Σε στηρίζουν στα δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις σε καταλαβαίνουν πολύ παραπάνω ακόμη και από τους ίδιους σου τους γονείς.

Δείτε ακόμα Τελικά φταίνε οι γονείς για το πως καταλήξαμε σαν ενήλικες;

Παρόλα αυτά όταν έχεις πολλούς φίλους σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία. Πράγμα που φαντάζει παράξενο, αφού όσο περισσότεροι άνθρωποι σε περιτριγυρίζουν, τόσο πιο καλά νιώθεις. Σωστά; Λοιπόν όχι. Διαβάστε παρακάτω:

Έχετε λιγότερο χρόνο για τον εαυτό σας.

Το πρόβλημα με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού φίλων είναι ότι του λείπει μια κρίσιμη πτυχή: η ισορροπία. Το να βρείτε χρόνο για να ασχοληθείτε με τους φίλους σας μπορεί να είναι δύσκολο με τα ταραχώδη προγράμματα όλων.

Εάν ενδιαφέρεστε περισσότερο να τους ευχαριστήσετε ή να αναδιατάξετε την ατζέντα σας για να τους προσαρμόσετε, η φιλία σας μπορεί να εξαντληθεί συναισθηματικά ή σωματικά και τελικά να αφήσετε τον εαυτό σας να φύγει.

Η δημιουργία μιας ζωής ξεχωριστής από τους φίλους σας είναι ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής ανάπτυξης. Όταν έχεις πολύ λίγες γνωριμίες, θα σου είναι πιο εύκολο να ορίσεις τις προτεραιότητές σου.

Δείτε ακόμα Στην απόφαση που θα αλλάξει την ζωή σας – Να ακούτε μόνο την δική σας εσωτερική φωνή

Ως αποτέλεσμα, θα εστιάσετε περισσότερο στη δική σας ανάπτυξη. Όσοι σας αγαπούν θα σεβαστούν τα όριά σας όταν πρόκειται να περάσετε χρόνο μόνοι σας.

γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

Θα πιέζεστε συνεχώς για να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των άλλων.

Το άγχος και οι προσδοκίες μπορεί να προκύψουν από διάφορους παράγοντες, συνήθως από άτομα που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και άγχος.

Για να αναγνωριστείτε ως «φίλος», οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν από εσάς να είστε εκεί στην καθημερινότητά τους, είτε μέσω συναντήσεων, τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων. Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, χάνουν τελικά το ενδιαφέρον τους για να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους.

Η φιλία συνεπάγεται κάποια εγγενή καθήκοντα και προσδοκίες. Τα άτομα που έχουν πολλούς φίλους, ειδικότερα, μπορεί να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις ευθύνες τους. Η διατήρηση μιας ομάδας φίλων μειώνει τους πολύτιμους κοινωνικούς πόρους σας, με αποτέλεσμα να είστε λιγότερο ικανοί να είστε καλός φίλος.

γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

Νιώθεις μοναξιά τις περισσότερες φορές.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πολλούς φίλους στη ζωή σας, πιθανότατα έχετε πάρα πολλές γνωριμίες και αυτό σας φέρνει στη μοναξιά. Η μοναξιά δεν είναι απαραιτήτως αποτέλεσμα του να είσαι μόνος, αλλά πιο συχνά είναι αποτέλεσμα του να περιτριγυρίζεσαι από άτομα με τα οποία δεν περνάς τον λεγόμενο «ποιοτικό χρόνο».

Ανεξάρτητα από το πόσο στενοί είναι οι φίλοι σας μαζί σας ή πόσο ενδιαφέρονται για εσάς, μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα τι περνάτε. Όταν πρόκειται για μακροχρόνιες φιλίες, είναι σημαντικό να θέσετε όρια. Με την αποδοχή τους, πετυχαίνουμε 2 στόχους.

Θα απαλλαγούμε από ανθρώπους που δεν χρειαζόμαστε και παύουμε να νιώθουμε μοναξιά. Ως αποτέλεσμα, οι εναπομείναντες φίλοι σας είναι το ίδιο πιστοί σε εσάς όσο και εσείς σε αυτούς.

γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

Μπορεί να συναντήσετε ψεύτικες φιλίες.

Δεν υπάρχει φιλία για την οποία αξίζει να βάλετε σε κίνδυνο την ψυχική σας ευημερία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας υγεία.

Το να προσδιορίσετε ποια είναι τα άτομα του στενού σας κύκλου είναι ζωτικής σημασίας για να περιορίσετε τη λίστα των πραγματικών φίλων σας. Εκείνοι που πίστευες ότι ήταν φίλοι σου μπορεί, ωστόσο, να αποδειχθούν οι «εχθροί» σου.

Αυτός ο τύπος φίλου μπορεί να φαίνεται ότι θέλει να πετύχετε στην επιφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα, θα μιλήσουν για εσάς και θα ζηλέψουν τα επιτεύγματά σας πίσω από την πλάτη σας. Πολλά άτομα μπορεί να αποδειχθούν εχθροί – όσο περισσότερα άτομα αλληλεπιδράτε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνουν ψεύτικοι φίλοι.

γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

Δεν σε γνωρίζουν όλοι σε βάθος.

Οι φίλοι σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Σε βοηθούν στη δική σου ανάπτυξη, και τους βοηθάς με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια άρρητη αμοιβαία συμφωνία που και οι δύο μοιράζεστε και κατανοείτε πλήρως. Αναλύστε τη ζωή σας για να δείτε ποιος σας γνωρίζει πραγματικά, κάποιος που γνωρίζει τις αδυναμίες και τα δυνατά σας σημεία.

Οι φίλοι αντιπροσωπεύουν έναν ώμο για να κλάψουμε, αλλά αν γνωρίζουν μόνο μερικές πτυχές μας, όπως ακριβώς το χιούμορ μας, δεν μπορούν ποτέ να σταθούν στο πλευρό μας. Η διατήρηση πολλών φιλιών μπορεί να είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τη ζωή σας με τον καιρό, αλλά δεν πειράζει.

γιατί-οι-πολλοί-φίλοι-κάνουν-κακό-στην-ψυχολογία-σου-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close