ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

9 τρόποι να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα όταν δεν είστε καλά ψυχολογικά. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα στις δύσκολες μέρες σας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τις άσχημες και τις καλές τους μέρες. Τις καλές μέρες τις μοιράζεσαι με έναν φίλο και δεν έχεις την ανάγκη κανενός. Στις κακές μέρες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Έχεις ανάγκη από έναν φίλο ή από έναν συγγενή να σου ανεβάσει την διάθεση και πολλές φορές τα καταφέρνουν.

Όμως όσο καλούς φίλους ή γονείς ή αδέρφια κι αν έχεις δίπλα σου, δεν είναι υπεράνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές δεν μπορούν να σε βοηθήσουν ή εσύ κλείνεσαι στον εαυτό σου και δεν θες να τους μιλήσεις. Τι μπορείς να κάνεις όμως σε αυτές τις περιπτώσεις για να νιώσεις καλύτερα χωρίς την βοήθεια κανενός; Διαβάστε παρακάτω: 

Δοκιμάστε την φωτοθεραπεία στο σπίτι.

Σκεφτείτε πόσο καλά αισθάνεστε όταν έρχεστε σε επαφή με το φως του ήλιου. Μπορείτε να δημιουργήσετε την ίδια αίσθηση από το σπίτι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια επιτραπέζια λάμπα ηλίου ή ένα ελαφρύ κουτί που παρέχει 10.000 lux έκθεση στο φως και πολύ λίγο φως UV.

Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τη δική σας φωτοθεραπεία, η οποία είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται το πρωί για 20 λεπτά. Πρέπει να κάθεστε σε κοντινή απόσταση από το φως, αλλά να μην το κοιτάτε απευθείας.

Μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο στο μεταξύ, όπως να διαβάσετε ή να διαλογιστείτε. Μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε όλο το χρόνο αν δείτε ότι σας βοηθά να τονώσετε τη διάθεσή σας. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή κνησμό στο δέρμα σας, καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Πηγαίνετε μια βόλτα νωρίς το πρωί.

Το πρωινό ξύπνημα μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο ή ευχάριστο για εσάς και γι’ αυτό θα πρέπει να δοκιμάσετε να κάνετε μια βόλτα. Όχι μόνο θα αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά ολόκληρο το σώμα και το μυαλό σας θα νιώσουν ανανεωμένα και γεμάτα ενέργεια.

Και η πρώτη βόλτα το πρωί θα δώσει τον παλμό για την υπόλοιπη μέρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια βόλτα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα λυπημένοι ή καταθλιπτικοί.

Επιπλέον, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα κάθε πρωί βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας τροφοδοτείται με αυξημένες ποσότητες αίματος.

Δείτε ακόμα Τί είναι η Χαμογελαστή κατάθλιψη: Τα συμπτώματα

Και αυτή η δράση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ισχυρότερη μνήμη, την καλύτερη συγκέντρωση και την ικανότητα αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Δράστε εθελοντικά και κάντε καλό σε έναν άλλον συνάνθρωπο.

Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την εποχιακή σας κατάθλιψη, αλλά θα κρατήσει υπό έλεγχο το άγχος σας μακροπρόθεσμα. Όπως διαπίστωσε μια μελέτη, όσο περισσότερα χρήματα κρατούν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, τόσο περισσότερη ντροπή νιώθουν και τα επίπεδα κορτιζόλης τους αυξάνονται.

Έτσι, η γενναιοδωρία δεν είναι μόνο να είσαι καλός, αλλά και να παραμένεις υγιής. Επίσης, κάθε φορά που κάνουμε μια καλή πράξη, έχουμε αυτό που λέγεται «υψηλός βοηθός», που είναι βασικά ένα σωρό ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας.

Νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας και έχουμε μεγάλη αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα πράγματα που έχουμε και αποφασίζουμε να μοιραστούμε με τους άλλους.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Κινηθείτε όσο μπορείτε με όποιον τρόπο θέλετε.

Η προσθήκη κίνησης και άσκησης στη ζωή σας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για εσάς εάν παλεύετε με την εποχιακή κατάθλιψη. Είτε πρόκειται για άρση βαρών, για τρέξιμο ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, η αφύπνιση του σώματός σας θα βοηθήσει και τον εγκέφαλό σας να παραμείνει ενεργός.

Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες με τους φίλους, τον σύντροφό σας ή ακόμα και τα παιδιά σας. Θα δείτε ότι τα επίπεδα του άγχους και του θυμού σας θα πέφτουν και δεν θα νιώθετε τόσο μόνοι όσο πριν.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Χρησιμοποιήστε το φωτιστικό του κομοδίνου σας ως ξυπνητήρι.

Αντί να χτυπάει κάθε πρωί αυτό το ενοχλητικό ξυπνητήρι, μπορείτε να επιλέξετε ένα ξυπνητήρι με την ανατολή του ηλίου. Αυτό που κάνει είναι να αρχίζει να φωτίζει το δωμάτιό σας με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε το φως του ήλιου αν κοιμόσαστε έξω. Αυτό βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλό σας να ξυπνήσουν φυσικά, αντί να ξυπνούν βάναυσα από ένα ξυπνητήρι.

Μπορείτε να επιλέξετε την ώρα που θα αρχίσει να ανάβει το ξυπνητήρι ανάλογα με το πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα σας για να ξυπνήσει. Ο τρόπος που λειτουργούν αυτές οι συσκευές είναι βοηθώντας τη θερμοκρασία του σώματός μας να ανέβει και τα επίπεδα κορτιζόλης να αυξηθούν.

Και ενώ η κορτιζόλη μπορεί να είναι μια ορμόνη του στρες, το να έχεις υψηλότερα επίπεδα το πρωί μπορεί να είναι καλό.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Προγραμματίστε μια μικρή απόδραση.

Εάν ξέρετε ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν είναι καλές περίοδοι για εσάς, μπορείτε να προγραμματίσετε να ξοδέψετε λίγο από το χρόνο σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επιλέξτε ένα μέρος που είναι ηλιόλουστο όλο το χρόνο με μεγαλύτερες μέρες από ότι νύχτες.

Εάν θέλετε, μπορείτε να πάρετε μαζί σας έναν καλό φίλο ή κάποιον που νιώθει επίσης τόσο λυπημένος όσο εσείς κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Μην κάνετε υπερβολικές κρατήσεις με πάρα πολλές δραστηριότητες και αντίθετα επιλέξτε απλά πράγματα που θα κρατήσουν το σώμα σας σε κίνηση.

Τα αποτελέσματα που θα έχει ένα τέτοιο ταξίδι στην ψυχή σας θα διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες και θα νιώσετε πιο χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια. Το σπίτι σας θα μοιάζει όμορφο ανεξάρτητα από τον καιρό έξω και ανεξάρτητα από τις δυσκολίες.

Δείτε ακόμα Στην απόφαση που θα αλλάξει την ζωή σας – Να ακούτε μόνο την δική σας εσωτερική φωνή

Να θυμάστε ότι δεν έχει να κάνει με το πού ζούμε, αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση που εμφανίζεται.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Δοκιμάστε τη θεραπεία γέλιου.

Μπορεί να είστε μεγάλος θαυμαστής των ντετέκτιβ και των υπερφυσικών εκπομπών στο Netflix, αλλά θα μπορούσαν να σας επηρεάσουν αρνητικά – όχι επειδή είναι κακές, αλλά απλώς επειδή δεν σας προσφέρουν πολλά γέλια.

Το γέλιο όσο το δυνατόν περισσότερο υπάρχει στην ζωή σας μπορεί να απαλύνει όλη την ένταση που νιώθετε και να βελτιώσει τη διάθεσή σας μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να τονώσει την αυτοεκτίμησή σας.

Τώρα, αν δυσκολεύεστε να βρείτε αστεία πράγματα γύρω σας, ίσως χρειαστεί να δουλέψετε για την αίσθηση του χιούμορ σας. Δοκιμάστε να βρείτε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ευχετήριες κάρτες και άλλα πράγματα που σας φαίνονται αστεία.

Δείτε ακόμα 14 κόλπα για να ψυχολογήσετε τους άλλους σαν να ήταν ανοιχτά βιβλία

Μπορείτε να πάτε σε ένα κωμικό κλαμπ όπου όλοι γύρω σας θα γελούν. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να γελάσετε με τη δική σας ζωή και να μην παίρνετε τα πράγματα πολύ σοβαρά όταν δεν είναι τόσο κρίσιμα.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Αλλάξτε τη διατροφή σας.

Πολλοί άνθρωποι τρώνε σνακ με ζάχαρη, πλούσια σε υδατάνθρακες που θα τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα τις κρύες, χειμωνιάτικες μέρες. Ωστόσο, η ανάταση που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστεί γρήγορα και θα ακολουθήσει μια ύφεση.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Επίσης, τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, άπαχες πρωτεΐνες, μούρα και μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας με την πάροδο του χρόνου.

Απλά πρέπει να αρχίσετε να τα προσθέτετε στην ημερήσια ή εβδομαδιαία διατροφή αυτά τα τρόφιμα και να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

Μειώστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά από μία οθόνη.

Όσο περισσότερο μένετε σε κλειστούς χώρους, τόσο περισσότερο χρόνο περνάτε μπροστά σε μια οθόνη παρακολουθώντας εκπομπές και σκρολάροντας στο Instagram. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε ένα όριο στον χρόνο που αφιερώνετε στις συσκευές σας.

Μπορείτε είτε να περιορίσετε τον αριθμό των ωρών που περνάτε μπροστά από μια οθόνη είτε να ενσωματώσετε ώρες χωρίς συσκευές κατά τη διάρκεια της ημέρας σας.

Αυτή η μικρή αλλαγή θα βοηθήσει πάρα πολύ την ψυχική σας υγεία και θα μειώσει τα επίπεδα άγχους και θλίψης σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όταν δεν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας είναι να βγείτε έξω για μια βόλτα, να διαλογιστείτε ή να κανονίσετε μια κλήση ή μια συνάντηση με τους στενούς σας φίλους.

ψυχολογικές-συμβουλές-για-να-νιώσετε-καλύτερα-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close