λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

5 συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό. Αυτές τις συμπεριφορές όλες οι μαμάδες τις έχουν κάνει λίγο ή πολύ στην ζωή τους κι ενώ τις κάνουν για καλό, στην πραγματικότητα τους κάνουν κακό. Ποιες είναι αυτές;

Οι μαμάδες έχουν πολλά πράγματα να διαχειριστούν μέσα στην καθημερινότητα. Θέλουν να ετοιμάσουν το παιδί για το σχολείο, να βοηθήσουν στο νοικοκυριό μαζί με τους μπαμπάδες – ή τουλάχιστον αυτό είναι το σωστό -, να πάνε στην δουλειά τους και να λύσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν με το παιδί.

Η δουλειά της μαμάς είναι μία αγχωτική δουλειά που συνεχώς προκύπτουν νέα ζητήματα. Το παιδί αρρώστησε, το παιδί θέλει καινούριο ποδήλατο, το παιδί θέλει να πάει χορό, το παιδί χρειάζεται φροντιστήριο και άλλα. Κι ενώ οι σύγχρονες κοινωνίες λένε συνεχώς ότι αυτά δεν αφορούν μόνο τον μπαμπά αλλά και την μαμά, οι μαμάδες δεν ακούν.

Δείτε ακόμα “Από την μία στιγμή στην άλλη νιώθεις κουρέλι”: Το ξέσπασμα μίας νέας μαμάς

Θες τα πατριαρχικά στερεότυπα που μας έχουν πείσει πως σαν την μάνα κανένας δεν μπορεί να καταλάβει το παιδί; Θες το άγχος να τα κάνουν όλα τέλεια; Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το άγχος οδηγεί τις μαμάδες σε λανθασμένες συμπεριφορές που βλάπτουν κι εκείνες και τα παιδιά τους σε μερικές περιπτώσεις. Διαβάστε παρακάτω:

 Συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό: Νομίζουν ότι όλα πρέπει να περνούν από το χέρι τους

Στην Ελλάδα τουλάχιστον οι γυναίκες μεγάλωσαν σύμφωνα με πατριαρχικά στερεότυπα από τότε που ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Στην Ελλάδα θεωρούμε πως μία γυναίκα είναι γεννημένη να γίνει μητέρα και αυτό αποτελεί σκοπός ζωής και όχι επιλογή.

Θεωρούν ότι μία μητέρα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά της, να έχει στην εντέλεια το νοικοκυριό και πως τα λάθη της μαμάς κρίνονται πιο αυστηρά από τα παιδιά σε σύγκριση με τα λάθη του μπαμπά. Έτσι ακόμη και οι πιο μοντέρνες μαμάδες στην Ελλάδα τείνουν να γίνονται συγκεντρωτικές.

Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν έχουν στο πλευρό τους έναν μπαμπά που νοιάζεται και θέλει να προσφέρει ισότιμα μέσα στο σπίτι εκείνες κανονίζουν μόνες τους το κολατσιό του παιδιού, το νοικοκυριό του σπιτιού, το διάβασμα του παιδιού, τα φροντιστήρια του παιδιού, τους παιδιάτρους και άλλα.

Δείτε ακόμα Γιατί οι μαμάδες νομίζουν ότι τα κάνουν όλα λάθος

Αυτό φυσικά κάνει κακό τόσο στην μαμά, όσο και στο ζευγάρι αλλά και στο παιδί. Καταρχάς φορτώνεις τον εαυτό σου σαν μητέρα παραπάνω από όσο αντέχεις και σου αναλογεί. Δεν το έκανες μόνη σου το παιδί και σίγουρα έχει και ο μπαμπάς ευθύνες.

Επίσης κακομαθαίνουμε τον μπαμπά ή τον κάνουμε να νιώθει ανάξιος, αφού θέλει αλλά δεν τον αφήνουμε να πάρει πρωτοβουλίες. Τέλος περνάμε λανθασμένα μηνύματα στο παιδί.

Αν είναι κορίτσι του μαθαίνουμε πως η ανατροφή ενός παιδιού και το νοικοκυριό είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, ενώ αν είναι αγόρι του μαθαίνουμε πως ένας άντρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για το παιδί και το σπίτι.

λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

Photo via: imommy.gr

Συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό: Δίνουμε συμβουλές σε άλλες μαμάδες χωρίς να μας το ζητήσουν

Η μάστιγα της εποχής είναι οι μαμάδες των social media που κρίνουν και καταδικάζουν άλλες μαμάδες. Αυτό το χαρακτηρίζουμε “μάστιγα” διότι οι συγκεκριμένες μαμάδες τείνουν να έχουν άποψη για όλα, ακόμη και για ευαίσθητα ζητήματα όπως το αν μία μαμά γέννησε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική ή αν αποφάσισε να θηλάσει ή όχι το παιδί της.

Μπορεί εμείς να κάνουμε σχόλια και να δίνουμε συμβουλές με καλό σκοπό θέλοντας να βοηθήσουμε και όχι αναγκαστικά να καταδικάσουμε μία άλλη μαμά όμως αυτό δεν είναι σωστό. Καμία μαμά δεν θέλει υποδείξεις για το πως θα μεγαλώσει το παιδί της. Την φορτώνεις με τύψεις, ενοχές και άγχος ενώ είμαστε σίγουροι ότι έχει βρει τον τρόπο με τα παιδιά της.

λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

Photo via: imommy.gr

Συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό: Αφιερώνουμε όλη μας την ενέργεια στα παιδιά μας

Στην Ελλάδα και πάλι οι γυναίκες όταν γίνουν μητέρες θεωρούν πως τίποτα άλλο δεν έχει αξία στην ζωή τους. Μία γυναίκα που γίνεται μητέρα οφείλει να αφιερωθεί πλήρως στο παιδί της ενώ κάθε ανάγκη της για διασκέδαση και χαλάρωση είναι κατακριτέα.

Αυτό φυσικά κάνει τις μαμάδες να παραμελούν την εξωτερική τους εμφάνιση, την σχέση με τον σύζυγό τους, την διασκέδαση με τις φίλες τους και φυσικά τις στιγμές μόνο για τον εαυτό της. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Διότι ένα χαρούμενο παιδί έχει ανάγκη χαρούμενους γονείς.

Εκτός από το παιδί πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Πρέπει να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και που φυσικά θα είναι αφιερωμένα μόνο στον εαυτό σου και στην δική σου καλοπέραση. Δεν είναι εγωιστικό. Είναι αναγκαίο αν θέλεις να μεγαλώσεις ευτυχισμένα και σωστά το παιδί σου.

λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

Photo via: themamagers.gr

Συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό: Γινόμαστε υπερπροστατευτικές

Μία ζωή πιστεύουμε ότι μία λάθος κίνηση θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Έτσι σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές πριν αποφασίσουμε σε ποιο φροντιστήριο θα πάμε το παιδί μας, αν πρέπει να το αφήσουμε να παίξει με τον φίλο του το απόγευμα και άλλα.

Η υπερβολική ανάλυση και η καταστροφολογία δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε εσένα που αγχώνεσαι διαρκώς χωρίς λόγο, ούτε το παιδί που δεν μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποτυχαίνει και που και που στην ζωή του.

λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

Photo via: piraeuspress.gr

Συμπεριφορές μαμάδων που τους κάνουν κακό: Τα παιδιά δεν πρέπει να αποτύχουν

Και μιας και αναφέραμε την αποτυχία πιο πάνω, είπαμε να σας μιλήσουμε και για την τάση της Ελληνίδας μάνας να γίνεται γονέας ελικόπτερο. Με λίγα λόγια να γίνεται μία υπερπροστατευτική μητέρα που θέλει τα πάντα να περνούν από το χέρι της, να προβλέπει όλα τα δυσάρεστα που μπορεί να συμβούν στο παιδί της και να μην το αφήνουν να αποτύχει.

Η μαμά αυτής της περίπτωσης, είναι μαμά που προσπαθεί να βγάλει από τον δρόμο του παιδιού κάθε εμπόδιο και να κάνει την ζωή του όσο πιο εύκολη γίνεται. Όμως με αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί. Δεν αφήνει το παιδί να πέσει για να μάθει να σηκωθεί.

Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το παιδί να ενηλικιωθεί και να μην είναι σε θέση να πάρει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και λογική σκέψη, ακόμη και το πιο απλό εμπόδιο. Το παιδί πρέπει να αποτύχει, πρέπει να πέσει, πρέπει να χτυπήσει. Μην το ξεχνάτε αυτό.

λάθος-συμπεριφορές-μαμάδων-που-τους-κάνουν-κακό-

Photo via: psycology.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close