Απόψυξη μητρικού γάλατος: Η γιατρός Α. Κατσαφάδου μας εξηγεί την ΣΩΣΤΗ διαδικασία!

Πολλές μαμάδες, αποθηκεύουν το μητρικό τους γάλα προχωρώντας στην διαδικασία την κατάψυξης για μετέπειτα χρήση. Παρόλα αυτά το μητρικό γάλα έχει ορισμένες “παγίδες” που πρέπει να προσέξεις όταν θέλεις να το ξεπαγώσεις. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται για το συστατικό το οποίο κρατάει το μwρακι σου υγιές και του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Το να καταψύξεις το γάλα σου, δεν σημαίνει ότι το κάνεις να χάνει την θρεπτική του αξία. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις όμως για να το αποψύξεις, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα που θα έχει το γάλα σου, αμέσως μετά. Πολλές μητέρες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αποθήκευσης του γάλατος τους. Παρόλα αυτά δεν είναι όλες αρκετά ενημερωμένες σχετικά με το πως μπορούμε να ξεπαγώσουμε το μητρικό γάλα χωρίς να το κάνουμε να χάσει την θρεπτική του αξία.

Η παιδίατρος Δρ Κατσαφάδου Αλεξάνδρα, φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Γι’ αυτό αποφάσισε να προχωρήσει σε μια δημοσίευση της στο Facebook, μέσα από την επαγγελματική της σελίδα. Πολλές φορές στο παρελθόν η παιδίατρος μας κράτησε ενήμερες για ο,τι αφορά τα αγγελούδια μας και την υγεία τους. Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

Αυτή τη φορά, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα λάθη που μπορεί να κάνουμε καθώς ξεπαγώνουμε το μητρικό γάλα αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να προχωρήσουμε σε απόψυξη, χωρίς να επηρεάσουμε την θρεπτική του αξία. Ένα μικρό αλλά πολύ ενημερωτικό κείμενο της παιδιάτρου Αλεξάνδρας Κατσαφάδου, που θα διαβάσετε παρακάτω:

•Δεν το αποψύχουμε / ζεσταίνουμε ΠΟΤΕ στα μικροκύματα το μητρικό γάλα.
•Προσπαθούμε να το ξεπαγώσουμε αργά, βγάζοντας το από την κατάψυξη 12 ώρες πριν.
•Δεν το βάζουμε να ξεπαγώνει / ζεσταίνεται απ’ ευθείας σε μαγειρικό σκεύος.
•Δεν ξαναψύχουμε το γάλα που περίσσεψε.
•Δεν το ανακινούμε απότομα, αλλά με απαλές κυκλικές κινήσεις ανάδευσης του μπουκαλιού.
•Καλό είναι να το καταναλώσουμε μέσα σε 24 ώρες από την ώρα που θα το ξεπαγώσουμε.
•Ο ιδανικός τρόπος για να το ζεστάνουμε είναι σε μπεν μαρί.

Photo via: Παιδιατρικό – Νεογνολογικό ιατρείο : Δρ. Κατσαφάδου Αλεξάνδρα PhD,MSc MD

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close