Δεν γίνεται να ηρεμήσει ένα παιδί όταν εσύ κάνεις σαν υστερική

Δεν γίνεται να ηρεμήσει ένα παιδί όταν εσύ κάνεις σαν υστερική. Για να ηρεμήσεις την υστερία ενός παιδιού πρέπει εσύ να είσαι ήρεμη.

Πολλές φορές τα παιδιά ξεκινούν και υστεριάζουν χωρίς λόγο. Αυτό σίγουρα είναι αρκετά ενοχλητικό όμως τα παιδιά δεν είναι σε θέση ακόμη να ελέγξουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Έτσι κάθε φορά που κάτι κακό τους συμβαίνει ξεκινούν και αντιδρούν υπερβολικά ακόμη κι αν αυτό που έγινε δεν είναι τόσο σημαντικό.

Σίγουρα το παιδί έχει ξεσπάσει στο σούπερ μάρκετ επειδή βαριέται ή επειδή δεν του πήρες αυτό που θες, στο σπίτι των φίλων σου επειδή προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή, στο δικό σας το σπίτι επειδή ένα παιχνίδι του χάλασε ή για κάποιον άλλο λόγο.

Δείτε ακόμα Οι φωνακλάδες γονείς κάνουν τα παιδιά ανασφαλή: Πως θα πειθαρχήσουμε τα παιδιά χωρίς φωνές

Ακόμη πιο σίγουρα δεν είσαι σε θέση πάντα να διατηρείς την ψυχραιμία σου όταν ακούς στα ξαφνικά τσιρίδες από το σαλόνι. Πλησιάζεις το παιδί για να δεις τι συμβαίνει και νιώθεις ότι η φωνή σου δεν ακούγεται επειδή την καλύπτει η τσιρίδα του. Κι εκεί είναι που θολώνεις.

Και ξεκινάς να υστεριάζεις κι εσύ. Όμως δεν γίνεται να απαιτείς από ένα παιδί να ηρεμεί όταν εσύ η ίδια ή ο ίδιος δεν είσαι σε θέση να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να μεταδώσεις την ηρεμία σου και στο παιδί. Πως αλλιώς θα του μάθεις να διαχειρίζεται και εκείνο τα συναισθήματά του;

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε τις εκρήξεις θυμού του παιδιού. Μερικά απλά βήματα με σίγουρα αποτελέσματα που θα μάθουν στο παιδί να διατηρεί τη ψυχραιμία του και ταυτόχρονα θα το ηρεμούν όταν χρειάζεται. Διαβάστε παρακάτω: 

Φεύγουμε από τον χώρο

Δεν γίνεται να ηρεμήσει ένα παιδί όταν εσύ κάνεις σαν υστερική

Όταν καταλαβαίνουμε ότι τα νεύρα μας είναι πολλά δεν είναι εύκολο να συγκρατηθούμε. Όταν λοιπόν το παιδί ξεκινάει να έχει εκρήξεις δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και μπορεί να νιώσεις ότι σήμερα δεν είσαι σε θέση να το διαχειριστείς.

Από το να ξεκινήσεις να φωνάζεις ακόμη πιο δυνατά στο παιδί σου αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φύγεις από το δωμάτιο. Αφού είσαι σίγουρη ή σίγουρος ότι το δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί δεν είναι επικίνδυνο για εκείνο και μπορεί να μείνει για λίγο χωρίς επίβλεψη. Σε απομόνωση θα πάρεις τον χρόνο σου μέχρι να ηρεμήσεις.

Πάρε βαθιές ανάσες

Δεν γίνεται να ηρεμήσει ένα παιδί όταν εσύ κάνεις σαν υστερική

Όσο λοιπόν βρίσκεσαι σε απομόνωση ή και μπροστά στο παιδί, ξεκινά να παίρνεις βαθιές ανάσες. Η εισπνοή πρέπει να γίνεται από την μύτη και η εκπνοή από το στόμα. Αν κάνεις εισπνοή και εκπνοή από το στόμα θα λιποθυμήσεις από το υπερβολικό οξυγόνο.

Οι βαθιές ανάσες θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις τα νεύρα σου να βάλεις όσο γίνεται τις σκέψεις σου σε μία σειρά και να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις και το παιδί σου στην συνέχεια.

Μέτρα μέχρι το 10.

Οι ψυχολόγοι λένε πως όταν θέλουμε να διαχειριστούμε τα νεύρα μας καλό θα ήταν να μετράμε μέχρι το δέκα προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Είναι μία αμφιλεγόμενη πρακτική που μερικούς τους βοηθάει και μερικούς όχι.

Αν λοιπόν νιώσεις πως θολώνεις από τα νεύρα σου κλείσε τα μάτια ή επικεντρώσου σε ένα σημείο του σπιτιού που θα σε κάνει να απομονωθείς λίγο από το παιδί που έχει νεύρα και μέτρα μέχρι το δέκα. Είναι ένας χρόνος που θα σκεφτείς τι είναι σωστό να κάνεις και θα πράξεις πάνω στα νεύρα σου οτιδήποτε.

Πως να ηρεμήσεις το παιδί

Δεν γίνεται να ηρεμήσει ένα παιδί όταν εσύ κάνεις σαν υστερική

 

Και αφού έχεις ηρεμήσει τα δικά σου νεύρα θα πρέπει σίγουρα να κάνεις κάτι και με τα νεύρα του παιδιού. Πλησιάζεις το παιδί με ήρεμο τόνο φωνής και αυστηρό, σοβαρό βλέμμα. Χαμηλώνεις στο ύψος του έτσι ώστε να σε νιώσει πιο κοντά του και το κρατάς απαλά και με αποφασιστικότητα από τα μπράτσα με τα δύο σου χέρια.

Το κοιτάς στα μάτια και το ρωτάς με ήρεμο τόνο φωνής τι συμβαίνει. Στην αρχή μπορεί να μην βγάζεις άκρη από αυτά που θα σου λέει. Συνεχίζεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου και του λες να ηρεμήσει διότι αλλιώς δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να σου πει και δε θα μπορέσεις να το βοηθήσεις. Εκεί είναι που τα παιδιά συνήθως ξεκινούν και βρίσκουν τον ειρμό τους.

Δείτε ακόμα Πως να κάνετε το παιδί σας να μην σας διακόπτει όταν μιλάτε στο τηλέφωνο

Αφού το παιδί ηρεμήσει και γενικότερα πέσει η ένταση στο σπίτι του εξηγείς με ήρεμο τρόπο ότι την επομένη φορά αν του συμβεί κάτι δυσάρεστο μπορεί να έρθει να στο πει με ψυχραιμία και σίγουρα θα βρεθεί μία λύση. Εξήγησέ του ότι τα νεύρα δεν βοηθούν ούτε το ίδιο να λύσει το πρόβλημα ούτε τον άλλον να καταλάβει τι συμβαίνει και να το βοηθήσει.

Photo cover via: parabebes.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία και την διαπαιδαγώγηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close