δεν-ξέρω-ρώτα-τη-μάνα-σου-γιατί-αυτή-η-φράση-είναι-ενοχλητική-

“Δεν ξέρω, ρώτα την μάνα σου”: 5 λόγοι που αυτή η φράση είναι άκρως ενοχλητική. Αν είστε μαμά σίγουρα την έχετε ακούσει.

Έχουμε αναγνωρίσει πλέον ότι οι ελληνικές οικογένειες κρύβουν παθογένειες. Μερικές, είναι δομημένες σε άκρως πατριαρχικά πρότυπα όπου θέλουν τον πατέρα να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι και την μητέρα να είναι αποκλειστικά εκείνη υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών.

Πλέον μπορεί να εργάζονται και οι δύο όμως δεν είναι λίγοι οι άντρες που θέλουν την γυναίκα τους να είναι άριστη νοικοκυρά, εργαζόμενη και φυσικά άριστη μητέρα ενώ εκείνοι πιστεύουν ότι “δεν είναι η δουλειά τους να μάθουν τι έχει το Μαράκι” ή “δεν μπορούν να πάρουν εκείνοι αποφάσεις για το αν ο Δημητράκης πάει βόλτα”.

Δείτε ακόμα Μαμά ξεσπά: Στο πρώτο μου παιδί οι “τέλειες μαμάδες” μόνο κριτική μου έκαναν

Βέβαια ευτυχώς πολλά σύγχρονα ζευγάρια έχουν αποτινάξει από πάνω τους τέτοιες στρατηγικές. Αποφασίζουν από κοινού για τα παιδιά, παίρνουν πρωτοβουλίες και μοιράζονται όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού, της σχέσης και της ανατροφής των παιδιών.

Όμως αν δεν ανήκεις στις τυχερές και δεν έχεις μπει σε μία τέτοια σχέση σίγουρα έχεις ακούσει τον σύζυγό σου πολλές φορές να λέει στο παιδί “δεν ξέρω ρώτα τη μαμά σου”. Εκείνη την στιγμή νιώθεις μία απέραντη οργή αλλά δεν ξέρεις που να την χρεώσεις. Θα σου πούμε εμείς γιατί αυτή η φράση είναι ενοχλητική. Διαβάστε παρακάτω: 

Η φράση Δεν ξέρω, ρώτα την μάνα σου δείχνει ότι η μαμά είναι δεδομένη.

Μπορεί να είναι μία φαινομενικά αθώα φράση, όμως στην πραγματικότητα δείχνει ότι οι μαμάδες σε ένα σπίτι είναι δεδομένες. Είναι πάντα διαθέσιμες να πουν το σωστό πράγμα στην σωστή στιγμή. Αυτό φυσικά δεν ισχύει με τον πατέρα.

Αφού ο μπαμπάς δεν είναι σε θέση να πει στο παιδί που είναι τα παπούτσια του, αν έχει αγγλικά την επόμενη μέρα ή αν μπορεί να πάει στο πάρτι. Οι μαμάδες δεν είναι πάντα σε θέση να παίρνουν αποφάσεις και οφείλει ο μπαμπάς να γνωρίζει τα ίδια πράγματα που γνωρίζει και η μαμά σχετικά με το παιδί του.

Περνάνε όλα σχεδόν από τα χέρια της μαμάς

Στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια η μαμά οφείλει να είναι άριστη σύζυγος, εργαζόμενη και άριστη μητέρα. Πρέπει να έχει το σπίτι στην εντέλεια, να αποδίδει καλά στην δουλειά της γιατί η οικογένεια έχει ανάγκη τα χρήματα και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να παίρνει αποφασίσεις.

Θα πρέπει να γνωρίζει το πρόγραμμα όλων μέσα στο σπίτι, να είναι σε θέση να αποφασίσει η ίδια αν το παιδί μπορεί να πάει ή όχι στο πάρτι, να είναι σε θέση να δώσει τις σωστές συμβουλές στο παιδί όταν περάσει την πρώτη του ερ@τική απογοήτευση ή όταν μαλώσει για πρώτη φορά με τον κολλητό του φίλο.

Δεν είναι έτσι όμως. Τα ζευγάρια πρέπει να αποφασίζουν για το παιδί από κοινού. Ο πατέρας θα πρέπει εξίσου να γνωρίζει που είναι οι κάλτσες, τι πρέπει να πει στο παιδί όταν είναι στεναχωρημένο, αν πρέπει να πάει στο πάρτι κι αν όχι να του εξηγήσει τον λόγο. Δεν μπορεί πάντα η μαμά να βγάζει το φίδι από την τρύπα.

Είναι αδιάφοροι

Ένας πατέρας που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για το παιδί του δεν είναι παρά αδιάφορος. Ζεις στο ίδιο σπίτι με την μητέρα και το παιδί οπότε θα έπρεπε να ξέρεις την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, που είναι βολεμένα τα ρούχα του, αν επιτρέπεται να φάει σοκολάτα και πόση ώρα μπορεί να κάτσει μπροστά από την οθόνη.

Επίσης δεν είναι σωστή στρατηγική να φορτώνουμε όλες τις δύσκολες αποφάσεις στην μαμά. Με αυτόν τον τρόπο δεν μοιραζόμαστε αλλά μεταθέτουμε τις ευθύνες κάνοντας την μαμά να φαίνεται μονίμως η κακιά και η αυστηρή και τον μπαμπά να δείχνει άβουλο ον που δεν αποφασίζει.

Με τη φράση, Δεν ξέρω, ρώτα την μάνα σου, περνάμε λάθος πρότυπα στα παιδιά

Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που να αντιμετωπίζουν την γυναίκα σαν ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Παιδιά που να είναι ανεξάρτητα, να ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους, να μοιράζονται τις δουλειές και να ξέρουν τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Βλέποντας έναν μπαμπά συνεχώς αδιάφορο που τα φορτώνει όλα στην μητέρα το αγ@ρι ταυτίζεται με αυτό το πρότυπο και θεωρεί ότι αυτό είναι το σωστό και αντίστοιχα το κ@ρίτσι δεν μαθαίνει να διεκδικεί τα δικά του δικαιώματα μέσα στην κοινωνία αλλά και στην σχέση αργότερα.

Επίσης εκείνοι οι μπαμπάδες που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με κάτι. Το να τα αφήνεις όλα πάνω στα χέρια της μαμάς κουράζει την μαμά υπερβολικά πολύ και κάνει τα παιδιά να την πλησιάζουν περισσότερο από ότι εσένα.

Δείτε ακόμα Μαμά εξομολογείται: Ήθελες να μου μιλήσεις σήμερα αλλά ήμουν απασχολημένη με τα πιάτα

Μπορεί τώρα να μην σε νοιάζει όμως αύριο μεθαύριο που η μαμά θα τα ξέρει όλα και τα παιδιά θα μπορούν να την εμπιστευτούν για τα πάντα, σε αντίθεση με σένα που δεν θα τους βγαίνει να σου πουν ούτε τα νέα τους, δεν θα σου αρέσει.

Οι μαμάδες νιώθουν ότι δεν μπορούν να λείψουν ούτε για μία μέρα.

Και φυσικά αν η μαμά βλέπει ότι ο πατέρας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, πότε έχουν αγγλικά, φροντιστήριο, πιάνο, μπαλέτο, τι φαγητό επιτρέπεται να φάνε και τι όχι, ποιο φαγητό τους αρέσει και ποιο όχι, αν επιτρέπεται να πάνε στην παιδική χαρά και μέχρι τι ώρα κλπ, πως μπορεί να φύγει από το σπίτι;

Σκεφτείτε λοιπόν πόσο καταπιεστικό είναι αυτό για μία μητέρα αλλά και για έναν άνθρωπο γενικότερα. Να ξέρει ότι μέχρι τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα και να μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη δε θα μπορεί να πάει διακοπές με τις φίλες της ή να λείψει για ένα 3ημερο να δει τη μάνα της στη Πέρα Ραχούλα. Θα ήθελες να ζεις έτσι φίλτατε μπαμπά;

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close