εξομολόγηση_εργαζόμενης μητέρας_

Οι ενοχές μία εργαζόμενης μητέρας όταν το παιδί της την ρώτησε “μανούλα τελείωσες με την δουλειά;”. Ενοχές που όλες οι εργαζόμενες μητέρες έχουν νιώσει.

Το να δουλεύεις και παράλληλα να μεγαλώνεις το παιδί σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μία μητέρα προσπαθεί να φέρει χρήματα στην οικογένεια την ίδια στιγμή που προσπαθεί να βρει χρόνο για το παιδί της. Όταν δεν το καταφέρνει αυτό οι ενοχές είναι μονόδρομος.

Η εξομολόγηση της σημερινής μας ιστορίας ένιωσε ακριβώς αυτές τις ενοχές. Ασχολούνταν πολλές ώρες με την δουλειά της μέχρι που το παιδί της μέσω μίας ζωγραφιάς εξέφρασε το παράπονό του. Διαβάστε παρακάτω και πείτε μας αν είχατε παρόμοια εμπειρία: 

Η εξομολόγηση της μητέρας

Πριν από λίγες μέρες ήμουν απασχολημένη προσπαθώντας να τακτοποιήσω κάποιες εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, όταν το εξάχρονο παιδί μου τρύπωσε στο γραφείο μου και μου έδωσε ένα κομμάτι χαρτί.

Στην αρχή, το κοίταξα και είπα, “αυτό είναι τόσο ωραίο!” αλλά παρατηρώντας το προσεκτικά, διάβασα τέσσερις λέξεις που ράγισαν την καρδιά μου: “Μανούλα, τελείωσες τη δουλειά;”, όπου η “μανούλα” της ζωγραφιάς απαντούσε “Όχι”.

Κοίταξα το ρολόι, ήταν 6 και 5 το απόγευμα. Μετά κοίταξα τη λίστα με τις εκκρεμότητές μου που έμοιαζε ατελείωτη. Η καρδιά μου ράγισε – παρόλο που δεν μου αρέσει να το παραδέχομαι, έτσι έχει η κατάσταση σχεδόν κάθε βράδυ.

Δείτε ακόμα Τι ζητάει η κοινωνία από μια εργαζόμενη μητέρα -Το ποστ μιας γυναίκας που μόλις γέννησε και πήγε για δουλειά έγινε viral

Η ικανότητά μου να διαχωρίζω τη δουλειά μου από τη ζωή στο σπίτι γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η πανδημία μας έχει εξαντλήσει. Η τεχνολογία δεν βοηθάει ιδιαίτερα, με ειδοποιήσεις να σκάνε σχεδόν ασταμάτητα.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μένα να αφήσω στην άκρη τη συσκευή μου, με αποτέλεσμα η ανισορροπία να έχει ενταθεί. Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων από το σπίτι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αφήσουν στην άκρη τη δουλειά στο τέλος της ημέρας ή της εργάσιμης εβδομάδας.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ευθύνες ενός γονιού, την τηλεκπαίδευση και άλλες υποχρεώσεις του σπιτιού, καταλήγει εξαντλητικό. Χρειάζεται να κάνω πολλαπλά διαλείμματα στη διάρκεια της εργάσιμης μέρας μου.

Δείτε ακόμα Η εργαζόμενη μητέρα σήμερα και ο ρόλος της

Να ελέγξω το πεμπτάκι μου στην τηλεκπαίδευσή του ή να πάρω από το πρωτάκι μου το τάμπλετ του, να ετοιμάσω φαγητό για τα παιδιά μου, να βοηθήσω στις εργασίες του νοικοκυριού, να τακτοποιήσω άλλες δουλειές και ούτω καθεξής.

Αυτά τα “διαλείμματα” καταλήγουν να κατακερματίζουν την παραγωγικότητά μου, κάτι που συμβαίνει στους εργαζόμενους γονείς σε ολόκληρη τη χώρα – αντιστοιχώντας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σε τρεις χαμένες ώρες παραγωγικότητας.

Και η ενοχή που συνδέεται με αυτό είναι απτή. Ενοχή που δεν δουλεύω αρκετά μέσα στη μέρα. Ενοχή που δεν δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, συναισθηματικά ή πνευματικά. Ενοχή που περνάω διεκπεραιωτικά το χρόνο με τα παιδιά μου αντί να τους αφιερώνω ποιοτικό χρόνο.

Δείτε ακόμα Επάγγελμα νοικοκυρά & μητέρα: Ένα κείμενο αφιερωμένο στις άμισθες ηρωιδες

Το τελευταίο είδος ενοχής έπεσε πάνω μου σαν βουνό όταν αυτή η χαριτωμένη ζωγραφιά προσγειώθηκε στα χέρια μου. Η μοναδική παρηγοριά μου (που δεν αρκεί) είναι ότι δεν νιώθω έτσι μόνο εγώ.

Η τηλεργασία σε συνδυασμό με τις οικογενειακές υποχρεώσεις έχει επιβαρύνει φοβερά την ψυχική υγεία των εργαζομένων Αμερικανών και όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει.

Εργοδότες και επιχειρήσεις πρέπει να διεκδικήσουν ουσιαστικούς τρόπους να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους να εξισορροπήσουν το πνευματικό, συναισθηματικό και σωματικό φορτίο που κουβαλούν.

Δείτε ακόμα “Μάνα, ξέρω ότι με αγαπάς. Σου αρέσω όμως;”Οι σκέψεις μιας μητέρας και ενός παιδιού, που περνάει εφηβεία. Αξίζει να το διαβάσετε!

Φαντάζομαι ότι το μοναδικό θετικό αυτής της εμπειρίας είναι ότι τα παιδιά μου απολαμβάνουν να με έχουν κοντά τους. Αλλά και πάλι, δεν είναι εύκολο, δεδομένου ότι με ρωτούν διαρκώς πότε θα “τελειώσω”, απλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μου το εξέφρασαν με τόσο σπαρακτικό τρόπο.

Αν σας έδωσαν ποτέ μια τέτοια ζωγραφιά ή αν νιώσατε ποτέ την ενοχή ότι χάσατε την ισορροπία, παρακαλώ μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνοι. Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα θα απαλλαγούμε από το φορτίο που κουβαλάμε σε ολόκληρη τη διάρκεια της πανδημίας και ότι θα έχουμε κερδίσει καλύτερα συστήματα υποστήριξης και εργαλεία για να ανταπεξέλθουμε σε όποια δοκιμασία μάς φέρνει η ζωή.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close