κείμενο-για-μία-γυναίκα-που-έζησε-την-αποβολή-

Είστε νέοι ακόμα, θα προσπαθήσετε ξανά: Ο πόνος της αποβολής είναι δικός σου. Ένα κείμενο αφιερωμένο στις γυναίκες που έζησαν την αποβολή.

Η αποβολή είναι μία δύσκολη διαδικασία που δυστυχώς αρκετές γυναίκες την έχουν ζήσει. Μερικές από αυτές τις γυναίκες, προσπαθούσαν καιρό να κάνουν παιδί κι ενώ χάρηκαν για λίγο καιρό μία αποβολή, πήρε τις ελπίδες τους πίσω.

Μερικές άλλες γυναίκες δεν επεδίωκαν να μείνουν έγκυες, αλλά όταν το έμαθαν χάρηκαν στην ιδέα και μία αποβολή ήρθε να πάρει την χαρά και το χαμόγελό τους. Όταν συμβαίνει μία αποβολή η γυναίκα νιώθει το δικό της πένθος.

Δείτε ακόμα Οι κατάλληλοι τρόποι για να συμπαρασταθείς σε ένα ζευγάρι που βιώνει μία αποβολή

Σίγουρα ο σύντροφός της μπορεί να την καταλάβει και να την στηρίξει, όμως δεν μπορεί να νιώσει ακριβώς αυτό που νιώθει η γυναίκα που αποβάλλει. Που νιώθει πόνους και κράμπες και ξέρει ότι αυτοί οι πόνοι είναι επειδή η ζωή που είχε μέσα της δεν τα κατάφερε.

Που νιώθει υπεύθυνη, που αγχώνεται για το αν θα καταφέρει να μείνει ξανά έγκυος, που ακούει συμβουλές από τρίτους και τέταρτους που κανείς από αυτούς δεν της είπε “καταλαβαίνω τι περνάς”, απλά της λένε κλισέ συμβουλές που την πονούν περισσότερο.

Η ψυχολόγος και η σύμβουλος γονεϊκότητας Χριστίνα Σκλαβενίτη έγραψα μερικά χρόνια πριν, ένα κείμενο για τα συναισθήματα μίας γυναίκας που έζησε την αποβολή. Σύμφωνα με την ίδια και η ίδια η Χριστίνα Σκλαβενίτη έχει περάσει μία αποβολή στο παρελθόν. Διαβάστε παρακάτω: 

Είστε νέοι ακόμα, θα προσπαθήσετε ξανά: Ο πόνος της αποβολής είναι δικός σου

Αυτό το κείμενο το έγραψα λίγες μέρες μετά από την πρώτη μου αποβολή. Ήταν λίγες λέξεις αποχαιρετιστήριες, ένα “ευχαριστώ”, ένα “μου ήσουν σημαντικό”, ένα “πονάω” και “μου λείπεις”.

Πολλά θα νιώσουμε όσες έχουμε βιώσει αυτή την απώλεια. Μα σας παρακαλώ, μη νιώσετε ποτέ τύψεις ή ντροπή. Και κυρίως μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε έτσι.

Με αγάπη, το μοιράζομαι ξανά μαζί σας.
.
.
.
.

Πόσες φορές άκουσες να σου λένε:

κείμενο-για-μία-γυναίκα-που-έζησε-την-αποβολή-

Δείτε ακόμα Εγκυμοσύνη: Οι αιτίες της αποβολής στα αρχικά στάδια της κύησης

«Είστε νέοι ακόμα, θα προσπαθήσετε ξανά»
«Ευτυχώς ήταν νωρίς και δεν πρόλαβες να δεθείς»
«Τουλάχιστον έχετε ακόμα ένα, να σας περιμένει στο σπίτι»

«Φταίει που ήσουν μικρή / μεγάλη / που έκανες εξωσωματική / που είχες παραπάνω κιλά / που δούλευες πολύ…»
«Έχεις ήδη ένα παιδί με πρόβλημα, ήθελες κι άλλο;»

Θα ακούσεις τόσα πράγματα να σου λένε. Τα περισσότερα θα είναι άστοχα και άκομψα λόγια. Πολλά από αυτά θα σε πληγώσουν βαθιά. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σε πονέσει πιο πολύ από την απώλειά σου. Αυτά τα λόγια είναι το αλάτι σε μια πληγή που ήδη υπάρχει.

Δείτε ακόμα Η δασκάλα τους απέβαλλε και οι μαθητές την παρηγόρησαν με τα πιο όμορφα λόγια

κείμενο-για-μία-γυναίκα-που-έζησε-την-αποβολή-

Και είναι πάντα εκεί, ανοιχτή, να αιμορραγεί λίγο λίγο. Σταγόνα σταγόνα. Σαν τις σταγόνες το αίμα που είδες να φεύγουν ανάμεσα απ’ τα πόδια σου και μαζί είδες να φεύγει και η ζωή που είχες μέσα σου.

Θα ρίξουν το φταίξιμο πάνω σου ή στην κακή σου τύχη. Θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να ξεχαστείς ή να αρκεστείς σε αυτά που ήδη έχεις. Θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον πόνο σου. Όμως δεν μπορούν να καταλάβουν.

Αυτός ο πόνος, είναι δικός σου. Αυτή η απώλεια, είναι δική σου. Όπως δική σου ήταν και η ζωή που χάθηκε. Όπως δικά σου είναι και αυτά τα δάκρυα που κυλάνε. Κάθε μέρα. Και ύστερα κάθε τόσο. Και έπειτα κάθε φορά που κάτι το φέρνει στο μυαλό σου…

κείμενο-για-μία-γυναίκα-που-έζησε-την-αποβολή-

All photos via: Pinterest

#womansupportingwomen #healingparenting #healingstories #grief #misscarriage

Διαβάστε όλες τις ιστορίες αγάπης στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close