μαμά-με-παιδί ΑμεΑ-στέλνει-το-δικό-της-μήνυμα-

Μαμά παιδιού ΑμεΑ εξομολογείται: Δεν είσαι μόνος σε αυτό. Μία μαμά που μεγαλώνει παιδί με ΑμεΑ στέλνει το δικό της μήνυμα στις άλλες μαμάδες με παιδιά ΑμεΑ.

Το να μεγαλώνεις παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσοι δεν έχουν γίνει γονείς ακόμη έχουν την λανθασμένη άποψη ότι το παιδί είναι μόνο μαμ κακά και νάνι. Όμως δεν είναι έτσι. Ένα παιδί έχει ανάγκη από αγάπη, στοργή, υπευθυνότητα, χρόνο, κατανόηση.

Μία μαμά πολλές φορές νιώθει ανασφάλειες σχετικά με το αν μεγαλώνει σωστά το παιδί της, με το αν είναι καλή μητέρα, με το αν είναι πάντα εκεί όταν την χρειάζεται. Πόσο μάλλον μία μαμά που μεγαλώνει παιδί ΑμεΑ. Έχει μία κοινωνία να κλείνει συνεχώς πόρτες στο παιδί της.

Δείτε ακόμα “Δεν ξέρω, ρώτα την μάνα σου”: 5 λόγοι που αυτή η φράση είναι άκρως ενοχλητική

Έχει τον φόβο και την ανησυχία ότι αν πάθει κάτι η ίδια δε θα υπάρχει κανείς πίσω να φροντίσει το αγγελούδι της. Έχει τις δικές της ανασφάλειες για το αν μεγαλώνει σωστά το παιδί της, για το αν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για το καλό του.

Μερικές φορές ξεσπάει. Νιώθει ότι αυτό που συμβαίνει στο παιδί της είναι άδικο. Ότι δεν έπρεπε να είναι έτσι η ζωή του και η ζωή της. Σκέψεις άσχημες που δεν τολμάει να ομολογήσει σε κανέναν. Πολλές φορές ούτε στον ίδιο της τον εαυτό.

Μία μαμά που μεγαλώνει παιδί ΑμεΑ τα έχει περάσει όλα αυτά και πλέον πιστεύει πως έχει βρει τον τρόπο να είναι καλή μαμά και να μην κρίνει αυστηρά τον εαυτό της. Θέλει λοιπόν να στείλει το δικό της μήνυμα στις υπόλοιπες μαμάδες που μεγαλώνουν παιδιά ΑμεΑ. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Μαμά ξεσπά: Στο πρώτο μου παιδί οι “τέλειες μαμάδες” μόνο κριτική μου έκαναν

Το να είσαι γονιός ενός παιδιού με αναπηρία είναι πρόκληση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να φέρει απροσδόκητο στρες στον γάμο, τα αδέρφια και ακόμη και με τη δική σας πεποίθηση για τις ικανότητές σας ως γονείς.

Προσπαθείς να είσαι ευγενικός, υπομονετικός και στοργικός, αλλά υπάρχουν μέρες που είσαι τόσο κουρασμένος από τους καθημερινούς αγώνες που θέλεις απλώς να τα παρατήσεις όλα. Ξέρω, έχω φτάσει κι εγώ εκεί, το καταλαβαίνω!

Αγανάκτηση που κάθε μέρα είναι γεμάτη προκλήσεις. Αβεβαιότητα για το τι είναι καλύτερο για το παιδί σου. Απογοήτευση με ασυνεπείς πληροφορίες από ειδικούς. Θλίψη για ανεκπλήρωτα όνειρα (και ενοχές για το αίσθημα θλίψης για αυτό).

Δείτε ακόμα Μητέρες στην εφηβεία: Οι συγκινητικές εξομολογήσεις τους

Εκνευρισμός για ”χρήσιμες” συμβουλές από όσους δεν έχουν ιδέα για το καθημερινό σας άγχος. Ζήλια προς τους γονείς που έχουν «τυπικές» οικογένειες. ΕΝΟΧΕΣ που αισθάνεσαι κάποιο ή όλα τα παραπάνω! Δεν είσαι μόνος σε αυτό θέλω να σου πω!

Υπάρχουν πολλοί άλλοι που επίσης παλεύουν να τα καταφέρουν μια μέρα, μια ώρα τη φορά. Θέλω να μοιραστώ μυστικά μου: Ζήτα βοήθεια( συγγενικό πρόσωπο ή μη). Βρες κάποιον να μιλήσεις, μη το «θάβεις» μέσα σου. Φρόντισε τον εαυτό σου (εσωτερικά κι εξωτερικά).

Φρόντισε την σχέση με τον άντρα/γυναίκα σου. Αν υπάρχει κι άλλο παιδί στην οικογένεια βεβαιώσου ότι τυγχάνει αδιαίρετης προσοχής. Και πάντα να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος, υπάρχει βοήθεια εκεί έξω και θα είσαι ο καλύτερος γονέας που θα μπορούσε να ζητήσει το παιδί σου!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close