Γιορτή της Μητέρας: Ήρθε η στιγμή να πούμε ένα "ευχαριστώ" στις μανούλες μας! - Η εξέλιξη της γιορτής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Η γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε το πόσο σημαντικές είναι οι μητέρες μας στη ζωή μας. Μια πολύ σημαντική ευκαιρία να τους πούμε ότι τις αγαπάμε και ότι τις ευχαριστούμε, για όλα αυτά που έκαναν για εμάς.

Η μητέρα, είναι ιερή λέξη. Είναι πάντα εκεί για σένα. Στα δύσκολα και στα εύκολα. Μαθαίνει να στερείται από το δικό της φαγητό για να μείνουμε χορτάτοι εμείς. Μαθαίνει να κυκλοφορεί για πολλά χρόνια με παλιά ρούχα, για να μπορέσουμε εμείς να έχουμε όποιο ρούχο επιθυμούμε στην εφηβεία.

Ανέχεται τα νεύρα και τις κακοτοπιές μας, θέλει πάντα το καλό μας ακόμη κι αν μερικές φορές γίνεται υπερπροστατευτική, και ξέρει να συγχωρεί. Ξέρει να μας συγχωρεί. Η ανιδιοτέλεια δεν υπάρχει γενικότερα στον κόσμο. Ανιδιοτέλεια, μπορείς να βρεις μέσα από το βλέμμα μιας μητέρας που κοιτάζει το παιδί της την στιγμή που διαβάζει το βιβλίο του.

Η γιορτή της Μητέρας εκτός από την συναισθηματική αξία έχει και ιστορική. Μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί, όμως η συγκεκριμένη γιορτή έχει ρίζες από την αρχαιότητα. Φαίνεται πως οι άνθρωποι πάντα γιόρταζαν τον ορισμό της μητρότητας, ακόμη κι αν στα αρχαία χρόνια ήταν λίγο διαφορετική η συγκεκριμένη γιορτή.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο με την ιστορική σημασία αυτής της γιορτής, αλλά να εκθέσουμε και μερικές δικές μας σκέψεις. Διαβάστε παρακάτω:

Πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η γιορτή της Μητέρας;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς και πολλές να υποστηρίζουν, ότι τέτοιου είδους γιορτές συνήθως είναι ακόμη ένα τέχνασμα των επιχειρήσεων για να κερδίσουν μερικά χρήματα παραπάνω. Σίγουρα αυτή η άποψη, έχει μια δόση αλήθειας όμως η γιορτή της Μητέρας δεν ξεκίνησε γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα, γιορτάζονταν ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν την Ρέα. Η Ρέα ήταν η κoρη της μητέρας Γης και του Ουρανού. Η μητέρα Γη σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, γεννούσε όλη την Φύση.

Η κoρη της, Ρέα, πήρε το χάρισμα της μητέρας της. Μόνο που η Ρέα σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η πρώτη θεότητα, η οποία γέννησε με τοκετό και θήλασε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Κάθε Άνοιξη λοιπόν οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στην Ρέα και ήταν η θεά της γης και της γονιμότητας.

Από την αρχαία Ελλάδα στην σύγχρονη!

Τα πρώτα χρόνια, η γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Την Υπαπαντή ήταν που η Παναγία με τον Ιωσήφ, πήγαν τον Ιησού Χριστό στον Ναό για να του δώσουν την ευχή και να τον σαραντίσουν. Αυτό το έθιμο, το ακολουθούν μέχρι και σήμερα πολλές χριστιανές ορθόδοξες μητέρες.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, η γιορτή της Μητέρας διαφοροποιήθηκε από την γιορτή της Υπαπαντής και σταμάτησε να γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, αυτή η σημαντική αλλαγή έγινε την δεκαετία του 1960 και έκτοτε στην Ελλάδα, τιμούμε τις μανούλες μας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η γιορτή της Μητέρας στα νεότερα χρόνια!

Η γιορτή της Μητέρας όπως την γνωρίζουμε σήμερα καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα γυναικών.

Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis το 1865 διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και  συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings. Εκεί, πολλές μητέρες αντάλλαζαν εμπειρίες και απόψεις.

Αργότερα, το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια φιλειρηνική διαδήλωση με το σύνθημα peace and motherhood με σκοπό να μην στέλνονται τα παιδιά στους πολέμους εκείνης της εποχής.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, η γιορτή της Μητέρας στο εξωτερικό, ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να βρουν οι μητέρες την κατανόηση και την στήριξη, που εξαιτίας της εποχής δεν έβρισκαν από τους συζύγους και τις οικογένειές τους.

Λίγες σκέψεις…

Δεν καταλαβαίναμε ακριβώς τι σημαίνει η λέξη “μητέρα” μέχρι που γίναμε κι εμείς. Πολλές ώρες τοκετού, αγωνία, ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα για να βρισκόμαστε τώρα καθισμένες σε έναν καναπέ και να δεχόμαστε καρτούλες και λουλούδια από τα μικράκια μας.

Σαν μητέρες σπάνια ζητάμε να ανταποδώσουν την αγάπη τους τα παιδιά μας. Δίνουμε ο,τι έχουμε επειδή είναι στη φύση μας. Δεν το κάνουμε επειδή είμαστε “καλές μητέρες” . Το κάνουμε από ένστικτο. Αλλά κάθε φορά που τα παιδιά μας, δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, εμείς συγκινούμαστε.

Κάτι τέτοιες στιγμές λοιπόν, ας αναρωτηθούμε πόσες φορές έχουμε δείξει εμείς την αγάπη μας, στις δικές μας μητέρες. Ειδικότερα με την καραντίνα και τον κορονοϊό, ήρθε η στιγμή να πούμε ένα “σ’ αγαπάω” σε όλους αυτούς που θεωρούμε δεδομένους στη ζωή. Και σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, ανήκουν και οι μητέρες μας.

Το σημερινό άρθρο λοιπόν, θα θέλαμε να το αφιερώσουμε στις μητέρες μας. Σε αυτές που μπορούμε να αγκαλιάσουμε και να νιώσουμε ασφάλεια στην αγκαλιά τους και σε εκείνες που μας προσέχουν πάνω σε ένα λευκό σύννεφο. Χαρούμενη γιορτή της Μητέρας!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close