6 πράγματα που κάθε έφηβος θέλει να σας πει αλλά δειλιάζει. Υπάρχουν πράγματα που κάθε έφηβος θέλει να σας πει αλλά δειλιάζει. Γιατί οι ορμόνες, οι εγωισμοί της ηλικίας και οι σκέψεις που τριγυρνούν στο κεφάλι του, τον μπερδεύουν ακόμη περισσότερο.
Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη ηλικιακή φάση στη ζωή ενός παιδιού. Αλλά και σαν ενήλικες, νομίζουμε ότι οι πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μας, είναι αυτές που περάσαμε για όσο ήμασταν έφηβοι. Για τους γονείς σίγουρα είναι μία εξίσου δύσκολη κατάσταση.
Γονείς και έφηβοι προσπαθούν να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, την ίδια στιγμή που το έφηβο παιδί τους, δείχνει να μην είναι με τίποτα ευχαριστημένο και διαρκώς ξεσπάει. Ξεσπάει για το φαγητό, ξεσπάει για τον περιορισμό της ώρας, ξεσπάει που οι γονείς του το ρώτησαν πως ήταν η μέρα του.
Δείτε ακόμα Καυγάδες μαμάς και κόρης στην εφηβεία: Πως να τους αντιμετωπίσετε.
Αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα λογικές, αφού ένα έφηβο παιδί προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον κόσμο. Προσπαθεί να κάνει την επανάστασή του και να ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς του. Κι όλα αυτά τα θέλει εδώ και τώρα.
Παρόλα αυτά, ένα έφηβο παιδί την ίδια στιγμή που έχει συνεχώς ξεσπάσματα για μάταιους λόγους πολλές φορές, την ίδια στιγμή πολλές από τις συμπεριφορές των γονιών του, το κάνουν να νιώθει ασφάλεια ακόμη κι αν ο εγωισμός του δεν το αφήνει να το δείξει.
Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε τα 6 πράγματα που κάθε έφηβο παιδί θέλει να πει στους γονείς του, όμως δειλιάζει. Για να αντιμετωπίσουμε την εφηβεία και για να καταφέρουμε να πλησιάσουμε το παιδί μας και να βρούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας, πολλές φορές πρέπει να διαβάσουμε τις σκέψεις του παιδιού.
Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε, μέσα από το παρακάτω άρθρο. Διαβάστε παρακάτω:
Έχω διαφορετικά προβλήματα από εσένα όμως είναι εξίσου σημαντικά.
Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις, αγχώνονται για τα οικονομικά τους, για το μέλλον του παιδιού τους, για τις υποχρεώσεις που τρέχουν, για προβλήματα που αφορούν το ζευγάρι. Σίγουρα σαν ενήλικος πολλές φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να νοσταλγεί την παιδική και εφηβική του ηλικία.
Γιατί τότε δεν χρειαζόταν να πληρώσεις λογαριασμούς. Γιατί τότε δεν αγχωνόσουν για το μέλλον του παιδιού σου και τις παρέες του. Γιατί τότε δεν είχες έναν άντρα ή μία γυναίκα που να σου κάνει παράπονα. Γιατί τότε δεν είχες κανέναν εργοδότη να έχει απαιτήσεις από σένα που πολλές φορές, δεν είναι καν λογικές.
Όμως ξεχνάς ότι στην εφηβεία είχες άλλα προβλήματα, εξίσου σημαντικά. Στην εφηβεία, φοβόσουν για τις Πανελλήνιες. Αγχωνόσουν για την σχολή που θα περνούσες κι αν κατάφερνες εν τέλει να την περάσεις. Στεναχωριόσουν που έτρωγες όλες σου τις μέρες – πολλές φορές ακόμη και τα Καλοκαίρια – στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα.
Δείτε επίσης : Χαρακιές στα χέρια και αυτοτραυματισμός στην εφηβεία
Αγχωνόσουν για τα tests του σχολείου, για το γεγονός ότι η παρέα σου μπορεί να σε παραμελεί ή να μην σε υπολογίζει τόσο. Αγχωνόσουν και στεναχωριόσουν όταν ο εφηβικός σου ερ@τας σε απέρριπτε ή προτιμούσε ξαφνικά κάποιον άλλον άνθρωπο.
Προσπαθούσες να βρεις την ταυτότητά σου σε έναν κόσμο που οι μεγάλοι τον έχουν κάνει χάλια κι εσύ δεν ξέρεις τι πρέπει να πρωτοδιορθώσεις. Όλες αυτές οι σκέψεις και οι υπαρξιακές ανησυχίες είναι εξίσου σημαντικές. Δεν πρέπει λοιπόν να παραμελείτε τα προβλήματα των έφηβων παιδιών σας ή να τα υποτιμάτε γιατί “οι λογαριασμοί τρέχουν”.
Κι αν δεν έχετε πειστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, δείτε πως μία αναγνώστρια, μοιράστηκε μαζί μας, το ότι η κòρη της εξαιτίας της καραντίνας, έπαθε κρίση πανικού.
Άσε με να προσπαθήσω ακόμη κι αν αποτύχω
Οι γονείς πολλές φορές γίνονται υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους. Είτε επειδή αρνούνται να καταλάβουν ότι το παιδί τους μπορεί να είναι ακόμη παιδί, όμως πλέον είναι σε θέση να παίρνει πρωτοβουλίες και να αποδέχεται την αποτυχία, είτε επειδή φοβούνται ότι αν αφήσουν το παιδί με “χαλαρά τα λουριά” θα μπλέξει.
Όμως όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, αν δεν πέσεις δε θα μάθεις να σηκώνεσαι. Κι αν δεν χτυπήσεις δε θα μάθεις να ξεχωρίζεις τους δυνατούς και τους αδύναμους πόνους. Το παιδί έχει ανάγκη να πέσει για να μάθει πως είναι το συναίσθημα. Μα πάνω από όλα έχει ανάγκη να το αφήσετε να πέσει για να του δείξετε εμπιστοσύνη.
Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα μέσα στο σπίτι
Πολλές φορές το ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα. Οικονομικά προβλήματα, εξωσυζυγικές σχέσεις, παραμελημένοι σύζυγοι, παράπονα και γκρίνια. Οι γονείς θεωρούν σωστό να κρατήσουν τα παιδιά έξω από τα προβλήματά τους. Όμως κάνουν ένα τραγικό λάθος.
Προτιμούν να το παίζουν “ευτυχισμένη οικογένεια” μπροστά στο παιδί, πιστεύοντας ότι το παιδί δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καταρχάς ένα παιδί έχει την ενσυναίσθηση να καταλάβει από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Απλά σε αυτές τις ηλικίες ίσως δεν βρίσκει τα λόγια να περιγράψει μία κατάσταση.
Δείτε επίσης : Φιλιά στην εφηβεία : Γιατί οι έφηβοι βάζουν πάνω από όλα τους φίλους τους;
Πόσο μάλλον ένας έφηβος που και τα λόγια μπορεί να βρει και έτσι όπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και η ευκολία της πληροφορίας, πολλές φορές είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιο ώριμα, καταστάσεις που αφορούν τους μεγάλους.
Αν θέλετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας, δεν πρέπει να κατηγορείτε τον έναν γονιό στο παιδί. Δεν πρέπει να ζητάτε τις συμβουλές του έφηβου παιδιού σας σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν το ζευγάρι, εκτός αν θελήσει το ίδιο το παιδί να πάρει θέση.
Δεν πρέπει να κάνετε το παιδί σας “κολλητό”. Όμως δεν πρέπει και να του λέτε ψέματα ότι όλα πάνε καλά, ενώ είναι ολοφάνερο πως δεν πάνε. Το παιδί χάνει την εμπιστοσύνη του και νιώθει ανασφάλεια.
Δεν γνωρίζω πάντα τον λόγο που κάνω κάποια πράγματα
Στην εφηβεία τα παιδιά είναι πιο επιρρεπείς στις ουσίες. Τσιγάρα, αλκοόλ ίσως και ελαφριά ναρκωτικά στην χειρότερη των περιπτώσεων. Όμως αν πιάσετε το παιδί σας στα πράσα, να οδηγεί το αμάξι του μπαμπά κρυφά και το ρωτήσετε γιατί το έκανε, δεν είναι δεδομένο ότι θα έχει μία απάντηση.
Δείτε επίσης : 10 πράγματα που θα συμβούν όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία! Γονείς προετοιμαστείτε
Μάλιστα στο παρελθόν είχαμε ασχοληθεί και πάλι με το ότι οι έφηβοι πολλές φορές έχουν κακές παρέες και κάνουν παρακινδυνευμένα πράγματα. Ψυχολόγος είχε δώσει απαντήσεις σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα και μπορείτε να μάθετε ότι σας ενδιαφέρει διαβάζοντας το άρθρο εδώ.
Γιατί πολλά πράγματα τα κάνει χωρίς να ξέρει τον λόγο. Είναι η παρόρμηση της στιγμής. Γιατί το έφηβο παιδί βιάζεται να μεγαλώσει, βιάζεται να δοκιμάσει τις εμπειρίες. Νιώθει ότι δεν έχει χρόνο και δεν θέλει να καταλήξει “σαν τους γονείς του” . Γιατί μπορεί να σας θαυμάζει, όμως στην εφηβεία οι μεγάλοι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
Δεν ξέρει λοιπόν γιατί κάπνισε από τα τσιγάρα σας. Ούτε ξέρει γιατί μέθυσε το Σάββατο στο party του σχολείου. Το έκανε επειδή το έκαναν οι φίλοι του. Το έκανε επειδή σκέφτηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για μία φορά. Το έκανε επειδή ήθελε να το παίξει μεγάλος ή μεγάλη. Δείξτε κατανόηση και εξηγήστε του τους κινδύνους των πράξεών του.
Σέβομαι την άποψή σου
Στον πρόλογο αναφέραμε αρκετές φορές ότι το έφηβο παιδί είναι μέσα στην αντίδραση. Μπορεί να πείτε άσπρο κι ενώ κι αυτό θέλει να συμφωνήσει μαζί σας, θα πει μαύρο μόνο κα μόνο για να διαφοροποιηθεί ή για τεστάρει, κατά πόσο η γνώμη του περνάει μέσα στο σπίτι.
Στην πραγματικότητα όμως θέλει να ακούει την άποψή σας. Όσο πάνω κι αν έχει τους φίλους του στην εφηβεία, σίγουρα στους γονείς θα τρέξει όταν οι φίλοι του δε θα μπορούν να βοηθήσουν για διάφορους λόγους. Γι’ αυτό μη φοβάστε να διαφωνήσετε μαζί του, ακόμη κι αν ξέρετε ότι μπορεί να τσακωθείτε.
Γιατί εκείνη την στιγμή θα διαφωνήσει μαζί σας, γιατί…έτσι, όμως όταν κλειστεί στο δωμάτιό του λέγοντας ότι “μετά τα 18 θα φύγω από το σπίτι”, χτυπώντας την πόρτα πίσω του, θα σκεφτεί αυτά που του είπατε και θα τον επηρεάσουν.
Όλους μας επηρέαζαν τα λόγια της μαμάς και του μπαμπά. Επίσης μπορείτε να δείτε γιατί οι έφηβοι επιλέγουν να πουν περισσότερα πράγματα στους φίλους τους, από ότι στους γονείς τους αλλά και πως να το αντιμετωπίσετε.
Θέλω να ρωτάς για την ημέρα μου
Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ασφάλεια μέσα στο σπίτι τους, ακόμη και όταν είναι έφηβοι. Μπορεί λοιπόν να αντιδρούν κάθε φορά που το ρωτάτε πως τα πήγε στο σχολείο ή τι γίνεται με αυτό το παιδί που τους άρεσε, όμως σίγουρα μέσα τους, τους αρέσει που ενδιαφέρεστε.
Ακόμη κι αν το παιδί είναι κλειστό και δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του εύκολα στους γονείς, μέσα του πάντα νιώθει ασφάλεια στην σκέψη ότι οι γονείς του ρωτούν. Ενδιαφέρονται. Είναι εκεί. Έτσι, όταν θα έρθουν τα δύσκολα σε εσάς θα τρέξει. Και όχι στους φίλους του.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος