Αγαπημένο μου μοναχοπαίδι μη σε αγχώνει το αδερφάκι που έρχεται_

Η αλήθεια είναι πως ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στο σπίτι είναι πάντα ένα χαρούμενο γεγονός. Όμως τα παιδιά μας, δεν το βλέπουν πάντα έτσι. Όταν ένα παιδί έχει συνηθίσει να είναι μοναχοπαίδι σε μερικές περιπτώσεις δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι θα χάσει τον ρόλο αυτό.

Το μοναχοπαίδι έχει μάθει να μην μοιράζεται τα παιχνίδια, το φαγητό, το δωμάτιο και την αγάπη των γονιών και των παππούδων του. Αυτό δεν είναι εύκολο να το αποχωριστεί. Συνήθως οι γονείς κάνουν παιδιά σε κοντινό διάστημα από το άλλο.

Ακόμη κι αν φέρετε στον κόσμο το δεύτερο παιδί σας 5 ή 6 χρόνια μετά, τα αδέρφια θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο κοντά στην ηλικία. Κι ακόμη κι ένα 6χρονο παιδί δεν παύει να είναι παιδί. Είναι πολύ λογικό λοιπόν ο ερχομός του δεύτερου παιδιού να οδηγήσει εντάσεις μέσα στο σπίτι.

Δείτε ακόμα Ο λόγος που πρέπει να αγκαλιάζουμε τα παιδιά ακόμη και όταν είναι ανυπόφορα

Το πρώτο παιδί μπορεί να γίνει πιο άτακτο με σκοπό να τραβήξει την προσοχή. Μπορεί να έχει εκρήξεις ζήλειας και να χτυπάει έστω και λίγο το μικρό αδερφάκι. Μπορεί να σας κάνει την ζωή δύσκολη γενικότερα ακόμη και στα πιο απλά.

Σαν γονείς λοιπόν, οφείλετε να προετοιμάσετε το έδαφος προτού έρθετε ένα πρωί και του πείτε “θυμάσαι που η μαμά είχε φουσκωμένη κοιλίτσα; Να, το αδερφάκι σου”. Βρήκαμε ένα πολύ όμορφο κείμενο στο babyradio.gr και πιστεύουμε ότι θα σας βοηθήσει μπορεί να εξηγήσετε στο παιδί, ότι το αδερφάκι του δεν αποτελεί απειλή για εκείνο. Διαβάστε παρακάτω: 

Αγαπημένο (για λίγο ακόμη)…μοναχοπαίδι μου

Εδώ και λίγους μήνες μάθαμε πως θα ξαναγίνουμε γονείς και πως θα έρθει το νέο σου αδερφάκι. Ήθελα να σου πω, πως το ότι θα έρθει το αδερφάκι σου δεν σημαίνει πως θα σε αντικαταστήσουμε με το νέο μωρό και δεν θα σου δίνουμε σημασία.

Εσύ θα είσαι ο αρχηγός του σπιτιού και θα αποφασίζεις για πολλά πράγματα στο σπίτι. Έτσι και αλλιώς το μικρό σου αδερφάκι δεν θέλει να είναι αρχηγός γιατί θα είναι πάντα ο πιστός βοηθός σου.

Ακόμη και αν τρέχουμε στο νέο μωρό και το παίρνουμε αγκαλιά δεν είναι ότι το αγαπάμε πιο πολύ αλλά γιατί κλαίει και πεινάει. Αν νιώθεις ότι το νέο μωρό είναι απειλή ξέρω ότι θα προσπαθήσεις να κλάψεις πιο δυνατά για να σου δώσαμε σημασία.

Δείτε ακόμα Δείτε από ποια νόσο κινδυνεύουν τα μοναχοπαίδια σύμφωνα με έρευνες

Άλλες φορές ξέρω πως θα πετάξεις όλα τα παιχνίδια σου κάτω και θα χαλάσεις και μερικά γιατί προσπαθώ να κοιμίσω το μωρό. Κάποιες άλλες φορές θα δοκιμάσεις να γίνεις ακόμη πιο χαριτωμένο από ότι είσαι για να παρατήσω το μωρό και να σε κρατήσω στην αγκαλιά μου.

Μπορεί να κρύψεις τα κλειδιά του αυτοκίνητου για να μην σε πάω στον παιδικό και μείνω μόνη μου με το αδερφάκι σου. Να ξέρεις πως ότι και να κάνεις εγώ πάλι θα σε αγκαλιάσω και θα γεμίζω με φιλιά.

Θέλω να ξέρεις πως μόλις μεγαλώσετε λίγο εσύ και το αδερφάκι σου θα είστε οι καλύτεροι φίλοι και θα λέτε μυστικά που θα τα ξέρετε μόνο οι δύο σας. Μέχρι τότε έχουμε καιρό. Προς το παρόν ας απολαύσουμε τις ημέρες που είμαστε για λίγο οι 3 μας μέχρι να γίνουμε 4 και θα τα ξαναπούμε…

Με αγάπη η μαμά και ο μπαμπάς.

babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία παιδιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Photo cover via: mothersblog.gr

Close