Αξίζει να το διαβάστε!Το γράμμα μιας μητέρας στην έφηβη kόρης της για να την κάνει πιο δυνατή και ανεξάρτητη

Το πως θα μεγαλώσει ένα παιδί και με τι συμβουλές και αξίες θα εφοδιαστεί για την ενήλικη ζωή του, είναι στην απόφαση των γονέων. Πολλοί προτιμούν να τα προστατέψουν από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν αργότερα, ενώ άλλοι προσπαθούν να τα κάνουν πιο ανεξάρτητα, μη πλήρη επίγνωση της ζωής έξω από την οικογενειακή φροντίδα και θαλπωρή.

Εάν νομίζετε, πως ο δεύτερος τρόπος είναι προτιμότερος, θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές στην παρακάτω επιστολή, που γράφτηκε από μια μητέρα προς την kόρη της, σύμφωνα με το diaforetiko.gr.

Δείτε επίσης Η κόρη του άντρα μου είναι κακομαθημένη και δεν την θέλω στο σπίτι μου!

1. Σε τρία χρόνια θα σε διώξω απ’ το σπίτι

Ακούγεται τρελό; Σίγουρα! Όταν φτάσεις τα 18 υπάρχουν 2 πιθανές πορείες για σένα:

Θα πας στο πανεπιστήμιο και θα σε στηρίξω όσο μπορώ μέχρι να αποφοιτήσεις και να βρεις μια δουλειά ή δεν θα πας στο πανεπιστήμιο και θα πας κατευθείαν να δουλέψεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει εσύ η ίδια να φροντίζεις τον εαυτό σου. Δεν θα στηρίξω μια κοπέλα άνω των 18 ετών, που δεν σπουδάζει, γιατί θεωρώ πως είναι λάθος. Έχεις 3 χρόνια να αποφασίσεις…

2. Είσαι υπέροχη. Είσαι όμορφη. Είσαι έξυπνη

Είσαι πολύ καλύτερη από μένα. Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος. Σε ξέρω για 15 χρόνια και είσαι πολύ καλύτερη από ότι θα μπορούσα να φανταστώ ακόμα και στα πιο τρελά όνειρά μου. Αν κάποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, είναι δικό του πρόβλημα.

3. Δεν είμαι παράδειγμα προς μίμηση

Έχεις δική σου προσωπικότητα, δεν χρειάζεται να σου αρέσουν αυτά που μου αρέσουν και εμένα. Έχεις το δικαίωμα να παρακάμψεις τις αρχές μου και μην ακολουθήσεις τις αξίες μου. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη των επιλογών σου.

Δείτε επίσης Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με τις Πανελλήνιες;

4. Είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν έχω καμία προσδοκία.

Μπορείς να γίνεις μηχανικός, οικονομολόγος, νοικοκυρά, αισθητικός ή ό,τι άλλο θέλεις. Δεν νομίζω, ότι είναι δική μου θέση να παρέμβω στον δρόμο που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις στην ζωή σου.

5. Δε μου χρωστάς τίποτα

Δεν σε μεγάλωσα, περιμένοντας να μου ξεπληρώσεις κάποιο χρέος. Δεν περιμένω να με φροντίσεις, όταν μεγαλώσω. Έχεις το δικαίωμα να επικεντρωθείς σε ό,τι θεωρείς εσύ πως είναι σημαντικό για σένα.

6. Θα έχεις πάντοτε ένα σπίτι.

Ό,τι και αν συμβεί στην ζωή σου, θα είμαι πάντα δίπλα σου, αν με χρειαστείς. Θα σε στηρίξω, θα χαρώ με την χαρά σου και θα μοιραστώ την θλίψη σου. Θα σε βοηθήσω, αν μου το ζητήσεις, αλλά δεν θα παρέμβω, αν δεν μου το ζητήσεις.

7. Έχω τη δική μου ζωή.

Δεν είμαι υποχρεωμένη να τρέχω να σε βοηθήσω για το παραμικρό. Δεν χρειάζεται να παρατήσω ό,τι κάνω ή να θυσιάσω την άνεσή μου για την δική σου.

8. Έχεις τη δική σου ζωή

Το ποιον θα παντρευτείς, αν θα κάνεις ή όχι παιδιά, ποιον θα ψηφίσεις είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση. Οι δικές μου προτιμήσεις και απόψεις δεν χρειάζεται να έχουν καθοριστική επιρροή πάνω σου. Πρέπει να κάνεις αυτό που προστάζει η καρδιά σου.

9. Κανένας δεν έχει σκοπό να σε πληγώσει

Αυτό είναι δυσνόητο, αλλά είναι η αλήθεια: όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους. Το ίδιο και εγώ. Κάθε άνθρωπος φέρεται με τον τρόπο που θεωρεί εκείνος σωστό. Κανείς δεν στοχεύει να κάνει την ζωή σου χειρότερη. Απλά, κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για τον εαυτό τους.

Δείτε επίσης Και η εφηβεία έχει τα… Όρια της..

10. Η ζωή δεν είναι δίκαιη

Δεν υπάρχουν εγγυημένοι τρόποι για να φτάσεις στην επιτυχία ή να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Μπορεί να κάνεις τα πάντα σωστά και να καταλήξεις σε μια άσχημη κατάσταση ή μπορεί να τα κάνεις όλα λάθος και να έχεις μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η ειλικρίνεια. Μην λες ψέματα στο εαυτό σου. Μάθε να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου.

11. Ό,τι είναι καλό για σένα, πάντα θα είναι κακό για κάποιον άλλον.

Όταν παίρνεις εκείνη την πολυπόθητη θέση στην δουλειά, κάποιος άλλος την χάνει. Ή όταν βγαίνεις ραντεβού με ένα αγόρι, αυτό το αγόρι μπορεί να ο έρωτας της ζωής κάποιας άλλης κοπέλας. Αλλά μην ανησυχείς, γιατί ό,τι είναι κακό για σένα είναι καλό για κάποιον άλλον. Οπότε, είστε ίσοι.

12. Ο μόνος άνθρωπος στον οποίον μπορείς να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι ο εαυτός σου.

Ούτε καν εγώ. Μόνο ο εαυτός σου. Δεν μπορώ να μπω μέσα στο κεφάλι σου και να διαβάσω τις σκέψεις σου. Οπότε, μόνο εσύ ξέρεις τα πάντα για τον εαυτό σου και ακριβώς είσαι ικανή να κάνεις.

13. Μην ρίχνεις τις ευθύνες στους άλλους

Από τα 18 είσαι υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στην ζωή σου. Κάνε αυτή την δύσκολη δουλειά, αν πιστεύεις, ότι θα τα καταφέρεις, φύγε στο εξωτερικό, αν πιστεύεις, ότι μπορείς να επιβιώσεις σε μια ξένη χώρα. Αν είσαι τυχερή, θα συναντήσεις ανθρώπους πρόθυμους να σε βοηθήσουν και η πορεία σου θα γίνει λίγο πιο εύκολη. Να θυμάσαι, όμως, ότι κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να σε βοηθήσει.

14. Να είσαι προετοιμασμένη.

Κάθε πράξη έχει και τις συνέπειές της και δεν θα μπορείς πάντα να τις προβλέπεις. Προσπάθησε, όμως, να σκεφτείς όσες περισσότερες μπορείς. Όσες περισσότερες πιθανότητες μπορείς να σκεφτείς, τόσο πιο προετοιμασμένη θα είσαι.

15. Δεν χρειάζεται να ακούς ό,τι λέω.

Σου έχω πει 15 πράγματα, που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη από την δική μου, αλλά όπως είπα και παραπάνω εσύ δεν είσαι εγώ. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με μένα. Μην θεωρείς, ότι οι ζωές μας πρέπει να μοιάζουν με κάποιον τρόπο. Πάντα ήθελα να μεγαλώσω έναν άνθρωπο, που θα ζήσει την δική σου ζωή.

α) Μόνο μην έρθεις και αρχίσεις να παραπονιέσαι μετά.

β) Μην κλείνεις ποτέ το κινητό σου, γιατί ανησυχώ.

Δείτε επίσης Μία συγκινητική ταινία για τη σχέση πατέρα και γιου

Με πληροφορίες από fumara.gr

Photo via scarrymommy.com

Close